Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Domyślnie Pytanie co kupić?

Witam!
    Jestem nowy na forum ale fotografią zajmuje się już parę lat i stanołem przed zakupem analogowego body (Nikona rzecz jasna ) i tu jest moje pytanie czy który model wybrać tak za około 1000zł :

1. F90X + MF-26 + grip (dokladnie 1000 podobno kupiony koło 2000r)
    2. F4 (allegrowe ceny tak koło 1000 a nawet taniej)
    3. F100

Pozdraiwam
    ---------------
    D70s +18-70 Dx+ 50 1.8 + 70-300+ SB-800, Kiev 60+ Zodiak 30 + Flektogon 50 + Biomenar 80, 2x Zenit + Zenitar 16 +
    18-70 , 2x Lubitel 166 + Pinhole

Domyślnie

Najtańsze będzie F90x, najbardziej wytrzymałe F4 a najbardziej kompatybilne z nowymi obiektywami F100. Napisz może, do czego potrzebujesz tej puszki, to coś poradzimy. Miałem wszystkie z tych korpusów i zdecydowanie najlepiej pracuje mi się na F4.
    And I am not frightened of dying. Any time will do, I don't mind.

Rycerz
    Gość

Domyślnie

a mi najlepiej na F90x
    i powiem ci że przez kilka ostatnich lat miałem aż 3
    F4 jest świetne również ale za wielki sie okazał dla mnie i musiałem sie go pozbyc, a F100 miałem tylko raz w rękach

Gaduła Awatar cypherdid
    Miasto
    bydgoszcz/gdańsk/warszawa

Domyślnie

Ja ze swojej strony mogę jedynie polecić F100. Dla mnie to puszka kompletna. AF w tej puszce jest nie do pobicia. F4 jest legendarne - ale trochę nie te czasy już dla niego. F90x - brzydki i niewytrzymały.
    instagram.com/darkroomnightlife

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cypherdid Zobacz posta
    Ja ze swojej strony mogę jedynie polecić F100. Dla mnie to puszka kompletna. AF w tej puszce jest nie do pobicia. F4 jest legendarne - ale trochę nie te czasy już dla niego. F90x - brzydki i niewytrzymały.
    Niewytrzymała to jest guma na F100, z F4 i F90x nie zejdzie

Poczekajmy co napisze autor wątku - wtedy będzie można którąś z puszek doradzić, bo jak na razie to opieramy się jedynie na naszych preferencjach.

Domyślnie

mi tam żadna guma nie schodzi ale, fakt, mam tez F70 i tam nie ma szans zejść
    "Nie można w życiu zakosztować wszelkiego dobra. Treba wybrać rzecz upragnioną, którą łatwiej przyjdzie zapumnieć."

Domyślnie

No więc tak aparat będe używał jako głównie do "krajobrazów" (tych dzikich i miejskich) może czasem jakiś portret ale raczej nie nastawiam się na niego. Głównie będę podpinał Zenitara, 50 1.8 Nikona i może Flektagona ew Sonnara jak trochę dozbieram.
    Jednym z moich dylematów czy np taki przykładowo http://allegro.pl/item790409613_nikon_f4_grip.html trochę mi pochodzi bo niby wiadomo że jeden z lepszych modeli ale cena zdaje się być dość niska???
    Osobiście najbardziej waham się nad F90X+gripem i MF-26 za 1000zł a jakimś F4 (przykładowo tym z aukcji ale te 630zł???) ten F100 jakoś nie podchodzi mi ale nie wiem za bardzo dlaczego ( i nie chodzi mi tu o układ dłoni itp) poprostu nie przekonuje mnie do siebie.

Domyślnie

Cena za F90x z MF-26 i MB-10 jest chora, nie przepłacaj. Do krajobrazów moim zdaniem najlepszy będzie F4 ze względu na możliwość podniesienia lustra przed ekspozycją, porządny pomiar światła z manualnymi szkłami i możliwość podpięcia najstarszych obiektywów non-AI (optycznie rewelacyjne, w cenie złomu). 630zł za F4 jest ceną uczciwą, jednak w przypadku tego sprzętu lepiej sprawdzić osobiście przed zakupem stan aparatu. Swoje lata jednak ma.

Rycerz
    Gość

Domyślnie

F90X+gripem i MF-26 za 1000zł ?????
    bez jajek ja sprzedałem kilka tygodni temu zestaw w stanie idealnym za mniej niż 500zł

Domyślnie

Miałem F4, a teraz mam F90X i sobie chwalę - to są najlepsze aparaty do pracy z manualnymi obiektywami (F90X lepiej nadaje się do slajdów).
    Natomiast F100 - no cóż, jeśli lubisz współczesne plastikowe obiektywy z wbudowanymi silniczkami i "antywibratorkami" za niebotyczne pieniądze - to do tego celu ten korpus się nadaje.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów