Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Domyślnie Mam D50 troche pytań

Witam
    Jestem straszny laik, jeśli chodzi o tematy foto, ale stałem się szczęśliwym posiadaczem Nikona D50( przesiadka z kompakta SONY) a to dlatego iż z rodzinką wybieramy się na wczasy do Tunezji. Ze względów już wcześniej podawanych ( laik) mam sporo pytań by chodź trochę w odpowiedni sposób wykorzystać możliwości tego aparatu właśnie podczas wspomnianego pobytu. Mego D50 kupiłem z Kitowym obiektywem 18-55. I mam pytania co będzie mi potrzebne by móc w odpowiedni sposób go wykorzystać pstrykając wczasowe foty ( plaża, krajobraz, morze itp. ) Niestety z braku $ nie ma mowy zmiany Kita na cos lepszego. Może jakieś filtry??? Proszę o rady.
    Pozdrawiam
    Janik
    Ostatnio edytowane przez janikp80 ; 16-10-2006 o 12:37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janikp80 Zobacz posta
    Witam
    Jestem straszny laik, jeśli chodzi o tematy foto, ale stałem się szczęśliwym posiadaczem Nikona D50( przesiadka z kompakta SONY) a to dlatego iż z rodzinką wybieramy się na wczasy do Tunezji. Ze względów już wcześniej podawanych ( laik) mam sporo pytań by chodź trochę w odpowiedni sposób wykorzystać możliwości tego aparatu właśnie podczas wspomnianego pobytu. Mego D50 kupiłem z Kitowym obiektywem 18-55. I mam pytania co będzie mi potrzebne by móc w odpowiedni sposób go wykorzystać pstrykając wczasowe foty ( plaża, krajobraz, morze itp. ) Niestety z braku $ nie ma mowy zmiany Kita na cos lepszego. Może jakieś filtry??? Proszę o rady.
    Pozdrawiam
    Janik
    Ja proponuję kupić filtr polaryzacyjny, dodatkowo filtr UV do ochrony obiektywu. Przydała by się też pewnie pamięć ze 2 Gb.
    Fuji S3Pro || Nikkor 35/1.8G DX; 50/1.8D

Domyślnie

Ja dorzuciłbym jeszcze dobrą torbę do noszenia sprzętu - szczególnie w niesprzyjającym piaskowym środowisku

Domyślnie

A ja proponuje na początek torbę, jesli nie posiadasz takowej Tunezja to jednak nie wypad nad jezioro
    Przyda się porządny plecak lub bag...

Pozdr
    Crio lk.JHollow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JHollow Zobacz posta
    A ja proponuje na początek torbę, jesli nie posiadasz takowej Tunezja to jednak nie wypad nad jezioro
    Przyda się porządny plecak lub bag...

Pozdr
    Co do torby to napewno się w taką zaopatrze .... juz nawet mam kilka na oku może taka: http://www.allegro.pl/item132173663_...r1_akces_.html Karte pamięci mam 1GB SD II Ultra z USB. A pozatym chodzi mi własnie o filtry....jakie ??? Na poaczątek nie muszą być z górnej półki ....jak mówiłem jest absolutnym amatorem ....dopiero sie ucze robić foty lustrzanką gdyż do tej pory używałem tylko kompaktów.

Domyślnie

oslona przeciwsloneczna + ew
    polar, hoya seria green 52mm .. - pamietaj jednak ze obiektyw kreci morda. wiec wpierw zablokuj ostrosc, pozniej lapiesz swiatlo spolaryzowane.
    zobacz na www.foto-net.pl

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

green sobie możesz sobie darować...hoya HMC lub marumi MC - to najtańsze akcpetowalne filtry...reszta to wynalazki
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Na takie wyprawy warto zabrać ze sobą zapasowy akumulator i zapasową kartę pamięci. Raczej nie muszę chyba tłumaczyć dlaczego.
    Chroń aparat przed słońcem, tz. niedopuszaj do silnego nagrzania aparatu. Rozgrzana elektronika, wespół z matrycą potrafią płatać różne psikusy. Możesz później być zdziwiony, że masz jakieś dziwne różowe lub niebieskie przebarwienia na zdjęciach, paski kolorowe, szumy i inny dziwne efekty.
    Jeśli będziesz robił fotki na plaży w godzinach gdy słoneczko jest wysoko nad horyzontem, to musisz wziąć pod uwagę, że obecność dużego akwenu wodnego, a także piasek na plaży powoduje przekłamania w pomiarze światła, ze względu na to, że powierzchnia wody i piasek odbija dużą ilość światła. Przeczytaj w instrukcji aparatu w jakich przypadkach stosuje się coś takiego, co nazywa się kompesacją naświetlania.

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez freefly ; 17-10-2006 o 04:02

Domyślnie

Ja kupilem skylighta dziala podobnie jak uv ale delikatnie ociepla, musze przyznac ze jestem bardziej zadowolony niz z uv.
    Nikon D7100 || N 50/1,8 || S 70-300 ||N 18-105/3,5-5,6|| NaneuPro C-200 ||
    "....ograniczenie stwarza mistrza....."

Domyślnie

I mam pytania co będzie mi potrzebne by móc w odpowiedni sposób go wykorzystać pstrykając wczasowe foty
    ja mysle zeby wykorzystac ten sprzet to przedewszystkim troche wiedzy praktycznej, anie odrazu kupowac do tego nowe akcesoria. zgadzam sie ze torba, oslona przeciwsloneczna to sa potrzebne rzeczy. ale tez pomysl zeby cos sie pouczyc, bo to ma duze mozliwosci. aha i przeczytaj sobie przynajmniej instrukcje, a nie tak jak wielu ludzikow nawet niezagladnie do niej, a na forum pyta pozniej do czego jest ten guzik

A pozatym chodzi mi własnie o filtry....jakie ??? Na poaczątek nie muszą być z górnej półki ....jak mówiłem jest absolutnym amatorem ....dopiero sie ucze robić foty lustrzanką gdyż do tej pory używałem tylko kompaktów.

jezeli chcesz na poczatek zrobic dobre foty to nie kupuj tanich filtrow bo tylko sobie zepsujesz zdjecia. czyli osiagniesz odwrotny efekt. nie kupuj tanich kupiastych filtrow hama za 40zl itp.
    N D50 | N D70s | N 18-55 DX | N 18-70 DX | (m42) Jupiter 135/3.5 | N SB-600 | Stofen | SD 1GB Extreme III | CF 1GB Extreeme III | Marumi WPC UV | Hama UV | Nikon System Bag | statyw

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów