Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16
    Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yOyO- Zobacz posta
    Skoro kolega napisał, że wszystko dzieje się z automatu, to tak zapewne jest Poza tym, jeśli sieć przystosowana jest do obsługi dużej ilości użytkowników to nie wyobrażam sobie ręcznego dopisywania adresów MAC do serwera dhcp. Czysta abstrakcja
    O to to! W innych akademikach trzeba wpisywać MACa do formularza, tutaj nie i tego się będę trzymał. Poza tym, skoro na tej karcie na PCI odpaliłem stronę z rejestracją, nie wpisywałem nigdzie MACa, a teraz mam dostęp do internetu, to niby dlaczego na innej karcie (zintegrowanej) miałbym robić to inaczej?

Najprostszym sposobem byłoby zbadanie sieci (albo od strony Twojego lokalnego komputera, albo od strony serwera - za pomocą admina) czy jakiekolwiek pakiety od Ciebie wychodzą. tcpdump (lub coś pochodnego pod windowsa) prawdę Ci powie.
    Mów do mnie jeszcze Można bardziej po ludzku?

A wysłanych coś masz? Powyższe sugeruje jednak niepoprawną obsługę karty z poziomu systemu operacyjnego, stąd stawiałbym raczej na niepoprawny sterownik Od biedy mogłeś trafić na jakąś czarną listę (blokada na switchu, czy coś) co powoduje, że wszystkie pakiety, kierowane do Ciebie, trafiają w czarną dziurę.
    Aj! Pomieszałem! To wysłanych pakietów mam 0, odebranych jest albo kilkadziesiąt, albo kilkaset (nie pamiętam). Jeśli chodzi o czarną listę, to chyba jedynym sposobem identyfikacji jest MAC, prawda? Mam 99.9% pewności, że to nie to, bo b. mało prawdopodobne, żeby poprzedni właściciel płyty mieszkał akurat w Krakowie, akurat na miasteczku studenckim AGH, akurat w tym akademiku i na dodatek nabroił tak, że go kompletnie odcięli.

Poza tym z tego co mi wiadomo, to wszelkiego rodzaju blokady itp. są usuwane na początku każdego roku akademickiego, bo co roku wymagana jest rejestracja.

Domyślnie

Puść ping do siebie, czyli ping 127.0.0.1. W ten sposób sprawdzisz, czy karta w ogóle działa. Później wyłącz, tymczasowo, wszystkie swoje firewalle.

Sprawdź też, czy ręcznie możesz pobrać adres:

1. ipconfig /release
    2. ipconfig /renew

I sprawdź efekty.
    "Being a champion is redefining what's humanly possible."
    Lance Armstrong | Blog Rowerowy | Flickr.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ku6i Zobacz posta
    Mów do mnie jeszcze Można bardziej po ludzku?
    tcpdump jest sieciowym narzędziem diagnostycznym. Pozwala prześledzić cały ruch z/do karty sieciowej. Może faktycznie trochę się*z tym zagalopowałem - wybacz, zboczenie zawodowe

Cytat Zamieszczone przez ku6i Zobacz posta
    Aj! Pomieszałem! To wysłanych pakietów mam 0, odebranych jest albo kilkadziesiąt, albo kilkaset (nie pamiętam).
    To całkowicie zmienia postać rzeczy. Twoja karta po prostu nie wysyła żądania do serwera dhcp, a co za tym idzie, nie otrzymuje poprawnego adresu IP. Dalej stawiam na niepoprawny sterownik.

Tak dla świętego spokoju - sprawdź czy w konfiguracji połączenia sieciowego, który korzysta z tej sieciówki, masz włączone automatyczne pobieranie adresu z DHCP?

Cytat Zamieszczone przez Gusioo
    Puść ping do siebie, czyli ping 127.0.0.1. W ten sposób sprawdzisz, czy karta w ogóle działa
    Wybacz ale wypisujesz bzdury. Adres 127.0.0.1 jest to tzw 'localhost', który przypisany jest do wirtualnego interfejsu loopback. Interfejs ten tworzony jest na poziomie jądra systemu i ma niewiele wspólnego z kartą sieciową. Dla testu, możesz wyjąć/wyłączyć wszystkie karty sieciowe ze swojego komputera, a ping 127.0.0.1 zawsze Ci odpowie

Domyślnie

Wybacz ale wypisujesz bzdury. Adres 127.0.0.1 jest to tzw 'localhost', który przypisany jest do wirtualnego interfejsu loopback. Interfejs ten tworzony jest na poziomie jądra systemu i ma niewiele wspólnego z kartą sieciową. Dla testu, możesz wyjąć/wyłączyć wszystkie karty sieciowe ze swojego komputera, a ping 127.0.0.1 zawsze Ci odpowie
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Localhost
    "Brak odpowiedzi oznacza zwykle problem w konfiguracji systemu."
    http://www.basiclinuxcommands.com/20...-loopback.html

Fakt, zamiast karta mogłem napisać połączenie.
    "Being a champion is redefining what's humanly possible."
    Lance Armstrong | Blog Rowerowy | Flickr.

Domyślnie

Gusioo, jak już to lepiej spingować interfejs, który nie działa. Loopbacka zostaw w spokoju
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gusioo Zobacz posta
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Localhost
    "Brak odpowiedzi oznacza zwykle problem w konfiguracji systemu."
    http://www.basiclinuxcommands.com/20...-loopback.html
    Potwierdziłeś tylko to, co napisałem wyżej.

Generalnie pingowanie samego siebie mija się trochę z celem. Nawet jeśli skonfigurujesz sobie połączenie ręcznie, przypisując jakiś adres IP i fizycznie odepniesz kabel od karty sieciowej, to również będziesz mógł pingnąć swój komputer. I to nie potwierdza wcale poprawności działania sieci.
    Ostatnio edytowane przez yOyO- ; 20-10-2009 o 12:48

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów