potwierdzanie złapania ostrości (zapalenie zielonej kropki) działa w d70 i podobnych zawsze, niezależnie od użytego obiektywu.
Szukaj
potwierdzanie złapania ostrości (zapalenie zielonej kropki) działa w d70 i podobnych zawsze, niezależnie od użytego obiektywu.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Właśnie założyłem do F80 sowietskij objektif (mocowanie kijewa - styków brak) pomiaru światła - brak, przekazania przysłony - brak a mimo tego potwierdza ustawienie ostrości (sławetna zielona kropka)dla pewności zamontowałem odwrotnie obiektyw - też działa, to czemu z przejściówką miałby nie działać ? Nie strasz ludzi
![]()
F70 nie miałem w rękach, ale z tego co słyszłem, to powinien się zachowywać podobnie do f90, więc będzie wskazywał kropką ustawienie ostrości.
Co do F80, Futrzak, to może jestem w błędzie, ale sprawdzę to dzisiaj. A powiedz jak działał ci pomiar światła z tym obiektywem w F80?
Jacek, pozdrawiam!
D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800
jacekmarysienka - czytamy, dokładnie czytamy posty kolego - napisałem że nie a potrafi zmierzyć tylko potrafi potwierdzić ustawienie ostrości, brak pomiaru jest raczej oczywisty ... ale w konsumenckim cyfrowym też nie będzie więc to raczej ma małe znaczeniepoza tym jak kolega ma D70 to pisanie o D200 raczej mu nie pomoże - chyba że kupi D200 żeby móc mierzyć światło z sovietskimi obiektywami
![]()
Skontaktuj się z nami