Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Obiektywy Zeiss

Domyślnie

potwierdzanie złapania ostrości (zapalenie zielonej kropki) działa w d70 i podobnych zawsze, niezależnie od użytego obiektywu.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacekmarysienka Zobacz posta
    Powiem więcej ostrość można ustawiać nie tylko na podstawie obserwacji matówki (wiadomo, że to trudne bez klinów lub rastra), ale można korzystać z elektronicznego dalmierza w wizjerze, który pokazuje kiedy jest "ostro".
    Nie potrafi tego F80.
    Właśnie założyłem do F80 sowietskij objektif (mocowanie kijewa - styków brak) pomiaru światła - brak, przekazania przysłony - brak a mimo tego potwierdza ustawienie ostrości (sławetna zielona kropka) dla pewności zamontowałem odwrotnie obiektyw - też działa, to czemu z przejściówką miałby nie działać ? Nie strasz ludzi

Domyślnie

F70 nie miałem w rękach, ale z tego co słyszłem, to powinien się zachowywać podobnie do f90, więc będzie wskazywał kropką ustawienie ostrości.
    Co do F80, Futrzak, to może jestem w błędzie, ale sprawdzę to dzisiaj. A powiedz jak działał ci pomiar światła z tym obiektywem w F80?
    Jacek, pozdrawiam!
    D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacekmarysienka Zobacz posta
    F70 nie miałem w rękach, ale z tego co słyszłem, to powinien się zachowywać podobnie do f90, więc będzie wskazywał kropką ustawienie ostrości.
    No i pięknie, żal by było nie używać takich szkiełek

Domyślnie

jacekmarysienka - czytamy, dokładnie czytamy posty kolego - napisałem że nie a potrafi zmierzyć tylko potrafi potwierdzić ustawienie ostrości, brak pomiaru jest raczej oczywisty ... ale w konsumenckim cyfrowym też nie będzie więc to raczej ma małe znaczenie poza tym jak kolega ma D70 to pisanie o D200 raczej mu nie pomoże - chyba że kupi D200 żeby móc mierzyć światło z sovietskimi obiektywami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez futrzak Zobacz posta
    jacekmarysienka - (...)jak kolega ma D70 to pisanie o D200 raczej mu nie pomoże - chyba że kupi D200 żeby móc mierzyć światło z sovietskimi obiektywami
    Na to się nie zanosi Pozostaję, póki co, przy D70s

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów