Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Wielki Piec w Starachowicach

Witam

Wczoraj na forum pojawiły się fotki z tego miejsca autorstwa jednego z mieszkańców Starachowic.
    Właściwie była to jedna fotka w trzech wersjach ( ) ale przypomniała mi ona o kilku własnych, zrobionych dwa lata temu.

Wielki Piec to miejsce, w którym dziś znajduje się Muzeum Przyrody i Techniki Ekomuzeum im. Jana Pazdura w Starachowicach. On sam jest tego muzeum główną atrakcją i wszystkich odwiedzających moje miasto zapraszam do jego zwiedzenia, oczywiście z aparatem. Naprawdę warto
    Moje fotki nie mają być wierną dokumentacją muzeum i jego eksponatów lecz próbą innego spojrzenia na kilka jego detali, tych które akurat wydały mi się zajmujące.

1 - 3 Wielki Piec i jego instalacje

Główną atrakcją muzeum jest oczywiście sama konstrukcja Wiekiego Pieca wraz ze wszystkimi urządzeniami.
    Jest ona zachowana w świetnym stanie, niestety...dziś aż zbyt dobrym. Otóż kilka lat temu rozpoczęto "renowację" obiektu. To niby dobrze gdyby nie fakt, że te działania sprowadzają się głównie do zamalowania całości konstrukcji szarografitową farbą. Na moich fotkach część jeszcze mieni się pięknymi, rdzawymi kolorami:

4 - 6 Rozeta i inne

Nistety dziś już niewiele z tego nie zostało, prawie wszystko jest szarobure i ponure

Równie ciekawą częścią ekspozycji jest kolejka, którą w czasie pracy zakładu dowożono rudę z pobliskiej kopalni i wywożono szlakę na wysypisko. Sam jeszcze pamiętam te kolejkę, linia z kopalni przechodziła kilkadziesiąt metrów od domu, w którym spędziłem dzieciństwo. Zakład zamknięto w 1968 roku, miałem wtedy osiem lat.
    Dziś małe, stylowe lokomotywy i reszta taboru stoją sobie na bocznicy i tam już chyba pozostaną na zawsze. A szkoda...

7 - 11 Stary tabor

Wszystkie fotografie zrobiłem w listopadzie 2007 roku, podczas szarej, zimnojesiennej pogody przy siąpiącej nieustannie mżawce. Wszystkie metalowe części mocno lśniły a nieba praktycznie nie było. Plus tej mokrej pogody to mocne, nasycone kolory.
    Obiecuję sobie wybrać się tam znów podczas lepszej pogody jednak to, co zrobiono podczas "renowacji" skutecznie mnie odstrasza.
    Ale jeszcze tam poszperam
    Ostatnio edytowane przez woytec60 ; 17-10-2009 o 10:37
    pozdrawiam, Wojtek

Domyślnie

Zaglądacie, niczego nie piszecie...
    Nuda?
    pozdrawiam, Wojtek

Domyślnie

Bardzo ciekawy reportaż. Fajnie pokazane. Takie archiwum upadku.

Domyślnie

Dzięki Jurek

Dobra, dam se na wstrzymanie :/
    pozdrawiam, Wojtek

Domyślnie

Najbardziej podobają mi się B&W, szczególnie 7
    D90 | S10-20 4-5.6 | N35 1.8 | N85 1.8 | SB-600 | Benro A-257 M8 + B-0 | Tamrac | duperele

Domyślnie

śmietne miejsce trzeba będzie się tam kiedyś wybrać
    Moje zdjęcia to tylko mały wycinek tego czym jestem a zarazem jedyna część tego co po mnie pozostanie.

Domyślnie

Niezłe fotki, tez muszę odwiedzić Starachowice zwłaszcza, że są niedaleko
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Pierwsze i ostatnie, jak na mój gust. Osobiście wolę numerowanie poszczególnych zdjęć - łatwiej się odnosić.

Domyślnie

Mysle ze tutaj kolor rozprasza. Zerknij jak to wyglada tylko w B&W +5-10 do kontrastu byl dodal.

Uprawnienia umieszczania postów