Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Wątek: Sigma 24-70/2.8

Domyślnie Sigma 24-70/2.8

Tak przeglądam to forum i nie mogę się nigdzie doszukać fachowej opini o tym obiektywie.
    Czy jest to obiektyw tak kiepski, że mało kto go używa, czy aż tak dobry, że brak negatywnych opini.
    Może ktoś, kto posiada ten obiektyw napiszę parę zdań na jego temat, czy wart jest podpięcia go do D200, czy też trzeba rozglądać sie za czymś innym.
    Pozdrawiam i oczekuję odpowiedzi.

Domyślnie

Używałem go z D70. Po przesiadce na D200 musiałem sprzedać, bo to jeden z tych typów sigmy, który przekłamuje pomiar światła z D200. Problem miał być przez Sigmę poprawiony, ale w trudnej do określenia przyszłosci. Dlatego go sprzedałem. Byćmoże już się z tym uporali.

Domyślnie

stanislaw.xl,

Trzeba doprecyzować – są dwie wersje tej sigmy: 24-70 i 24-70 macro, ta druga nowasza, obydwie ze stałym 2.8

Starszy model jest IMO mydlany. Nowszy, macro, wypada lepiej=ostrzej.

24-70/2.8 macro używał z d200 WujekX – gdzies pisał, że to zawodny tandem

„na dniach” będzie miał go leszeg – właśnie pod d200, możesz zapytać go o wrażenia.

Domyślnie

Mam wersję bez macro - na D50 chodził dobrze ale ostrość na 2,8 przeciętna ale na D80 ostrzy dużo lepiej - jestem zadowolony acz kolwiek prawdopodobnie go sprzedam bo będę się przesiadał na jakiegoś nikkora z górnej puły

Domyślnie

Andy_O-jak oceniasz przydatność tego obiektywu na pełnym otworze? Jak się spisywał z analogiem (winieta itd.)?

Może ktoś miał okazję porównać tę sigmę z nikkorem 24-85 2.8-4?

Czy różnica jakości fotek "niemakro" z obiektywu w wersji "makro" znaczna?

Chciałbym mieć w miarę jasny obiektyw do cyfry i jednocześnie do analoga- a może polecicie coś w miarę niedrogiego?

ps.na szerszym końcu musi być min.24...
    Marek

Zakon Fuji

Domyślnie

Miałem ją z D50 i byłem bardzo zadowolony.Ostrość niestety od 3,2 reszta jak dla mnie bardzo dobra. Sprzedałe bo musiałem i teraz szukajac czegos do D200 przeleciałem Tamrona 17-50 i potem tą sigmę. Zrobiłem test na BF i FF i pare fotek. Niestety z D200 nieużywalna. Zauwazyłem jednak ,że moja porzednia sigma była jakas rozklekotana a ta nowa juz bardziej dopracowana pod wzgledem budowy.Płynnie pracował pieścien ogniskowania i nie było luzików.Z D50 śmiało zamiast kita nawet tego 18-70.

Domyślnie

ja tez jestem bardzo zadowolony
    chociaz moglby byc to zoom 24-70/1.8 ))
    i jest qrde ciezki kawal szkla ten obiektyw

ja ktos zna jakis serwis na wrzucanie plikow to moge wrzucic jakies sensowne NEFy
    tej sigmy konta nikkor 24/2.8D i jak bede mial jeszcze kontra 50/1.8D
    na f/2.8 f/4 f/11

Domyślnie

najlepiej temp 4250K i troche rozciagnac histogram
    http://www.sendspace.com/file/9pw4fx

ale ogolnie z sigmami to chyba troche jak z tamronami trzeba miec szczescie i trafic egzemplarz
    Ostatnio edytowane przez niekrasz ; 06-11-2006 o 01:11

Domyślnie

no musze powiedziec, ze jestem pod wrazeniem sigmy. szczegolnie 1 zdjecie... 2,8 24mm i zegar jest zupelnie ostry... przydaloby sie jeszcze zdjecie na 70mm f2.8

Domyślnie

obiektyw trzyma parametry raczej w calym zakresie
    jako ze mam juz 50/1.8d wrzuce porownanie ogniskowej 50mm

sigma na 24mm jest dosc ostra na 2.8 szczegolnie w srodku, stalka ma przewage ze i jest w miare ostre w rogach na pelnej dziurze

ale f/2.8 jest dla mnie jak najbardziej uzyteczne w calym zakresie

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów