Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Nowa Sól/Wrocław

Domyślnie Kair/przed obróbka

Na wstępie słów kilka...

Zdjęcie było robione aparatem 3,2 Mpx więc szału zapewne nie ma

Mam do Was kilka pytań odnośnie obróbki:

1. Jak byście wykadrowali to zdjęcie?
    a) Czy przycięlibyście je po bokach? (W końcu poza samym wielbłądem liczy się też panorama Kairu).
    b) Czy należy je obcinać od dołu i od góry? (może ten pusty, mało atrakcyjny kawałek nieba od góry? Obcinanie dołu wydaje mi się nie być zbyt trafnym zabiegiem. Piasek fajnie kontrastuje z centrum miasta -tak tak, gdzieś tam nieopodal jest nawet KFC

2. Czy warto popracować nad kolorami i kontrastem? Widok, który przedstawia zdjęcie nie różni się niczym od tego, któy zastałem tam na żywo. Jest blado, wszędzie pełno piasku w powietrzu (więc przejrzystość powietrza jest czasem bardzo marna) i tym samym brak kontrastów. Czy warto to zmieniać nawet jeśli cały urok i klimat tego miejsca miałby zostać zatracony i przekłamany?

3. Proszę o jakiekolwiek inne uwagi

P.S. Oczywiście pomimo tych "chłodnych" słów, Kair wywarł na mnie wielkie wrażenie (pozytywne ma się rozumieć)
    dziękuję i pozdrawiam
    Kuba
    Nikon D5000 + AF-S DX 18-55 mm f/3.5-5.6G VR + AF 70-300 mm f/4-5.6G

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Nowa Sól/Wrocław

Domyślnie

Zapomniałem poruszyć najważniejszą kwestię. Czy z tego zdjęcia da się w ogóle coś ciekawego zrobić i czy warto próbować?
    Nikon D5000 + AF-S DX 18-55 mm f/3.5-5.6G VR + AF 70-300 mm f/4-5.6G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jakubk84 Zobacz posta
    Czy z tego zdjęcia da się w ogóle coś ciekawego zrobić i czy warto próbować?
    Pewnie że warto próbować.
    Dominik bardzo dobrze Ci napisał, trzeba myśleć przed zrobieniem zdjęcia.
    Ja bym to widział tak, tylko to już jest "moje" zdjęcie

Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Domyślnie

Jeśli to zdjęcie ma być TWOJE a nie nasze - to na wszystkie zadane powyżej pytania musisz odpowiedzieć sobie sam
    1. Jak kadrować - to pytanie o temat zdjęcia - i Ty musisz określić czego chcesz.
    2. Pytanie o kolory i kontrast - to pytanie o nastrój i wrażenia jakie chcesz przekazać - i Ty musisz określić czego chcesz w tym zakresie.
    3. Inne uwagi -wg mnie tu jest najważniejsza rada dla Ciebie: na wszystkie postawione przez Ciebie pytania trzeba odpowiedzieć sobie PRZED WYKONANIEM ZDJĘCIA. Wówczas wiesz jak kadrować, jak obrabiać kolorystycznie i do jakiego celu obróbki dążyć.

pozdrawiam
    Dominik
    Fujifilm X10 | D90 | S 10-20 | T 28-75 | N 70-300 VR | N 35 | Metz 58 AF1 | Metz 48 AF1 l Lensbaby
    flickr

Oszczędny w słowach Awatar alaskan
    Miasto
    Asker / Norge

Domyślnie

Fotografia naturalna z wykadrowaniem najbardziej mi sie podoba, nic bym więcej nie zmieniał, ale to Ty musisz wiedzieć faktycznie czego chcesz, jak powiedział dominikpl72
    Człowiek codziennie się czegoś uczy...

Domyślnie

ja bym przekadrował nieco te fotke, pozbywając sie nieco zbednego dołu i ew. odsuwajac wielbłąda trochę od środka.
    Dalsza obróbka poszłaby w kierunku ocieplenia kadru - w koncu mamy tu pustynię, słonce i żar.
    Finalnie postarałbym sie minimalnie wyodrebnic zwierzaczka z tła - tutaj zastosowałem zwiekszenie kontrastu selektywnie na piasku i wielblądzie, pozostawiając wrazenie lekkiej mgielki w tle

I'm not always right, but I'm never wrong...

Domyślnie

Noo... to ostatnie najlepsze. Teraz jak patrze na moje, to nie wiem o czym myślałem obrabiając je

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów