Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 45

Wątek: nikkor 20 i 24

Domyślnie

Wrzucam sampelki z nikkora 20 2.8, nie wiem czy na coś się komuś przydadzą bo procedur żadnych nie było; ani statywu, ani lampy - ot pstryk, pstryk i wrzucam (:
    Niestety tylko zdjęcia z wnętrza są fx (dzięki Patryk za przyjemność zabawy z d3s), z zew. d200 ):

Żeby było jakieś odniesienie do warunków obok nikkor 24-70 oczywiście na 24 mm. Wiadomo, że zoom na starcie ma łatwiej bo węższy, ale nie mam innego szkła z 20 mm.

Z lewej 20, z prawej 24.

najpierw 2.8

cropy

4.0

cropy

5.6

cropy

8.0

cropy

Teraz coś pod światło, niestety zapomniałem 20tce założyć osłony, zoom ją miał.

20 2.8

24 2.8

cropy (z lewej 20, z prawej 24):

20 4.0

24 4.0

cropy

20 5.6

24 5.6

cropy

20 8.0

24 8.0

cropy

Wiem, że test bardzo nierzetelny, brak osłony na zew. mógł też zrobić swoje.
    Co do wniosków to wg mnie we wnętrzu stałka wypada super, gorzej na zew. ale i tak jest nieźle,
    nie zajmuję się fotografią uliczną, ale myślę, że ciężko znaleźć coś bardziej się nadającego (biorąc pod uwagę wielkość, wagę, cenę, af, pracę pod światło, ogniskową - zwłaszcza jeżeli dysponuje się fx i dx)

Właśnie kupuję sigmę 20 1.8 to pokuszę się o dokładniejszy test - w końcu tylko jedno szkło będzie mogło u mnie zostać ):
    A co do dyskretnego wyglądu do omawiana stałka w połączeniu z wygodnym znanym paseczkiem wygląda mniej więcej tak:

"Z pasją fotografuj życie, ale nie zapomnij i żyć z pasją" Z. Kamm

Domyślnie

Dzięki za test i wcale nie jest znowu taki zły - wg mnie daje jakiś tam pogląd na oba szkła czy może raczej na 20 vs 24 z 24-70 widać że stałka jest ogólnie słabsza ale nie na tyle żeby to jakoś mega raziło a na puszce wygląda bardzo fajnie i dyskretnie - 24-70 to już jednak jest niezła lufa (zwłaszcza z osłoną p. słoneczną)
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Mam prośbę do posiadaczy 20/2,8. Mógłby ktoś sprawdzić jak działa autofocus w obiektywie po odpięciu obiektywu od body. Chodzi mi o opory tego 20/2,8 w porównaniu do innych obiektywów. Test trzeba zrobić tak: odpiąć obiektyw, pokręcić śrubokrętem w kilku obiektywach i porónać mniej więcej. Z góry dzięki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ktosiu Zobacz posta
    O przepraszam, ostatnio tylko szkła bez AF kupuję ;-P
    24/2 jest świetne i warte swojej ceny. Do tego bardzo lekkie i solidnie wykonane. Warto poszukać takiego w dobrym stanie - do FX jak znalazł.
    To prawda - ja też chwalę 24/2 Chwaliłem go bardzo, dopóki nie zrobiłem tego samego kadru 24/2 na /2 i 24/1,4 na f/1,4. Ostrość porównywalna, ale kontrast? - odgromne różnice na korzyść 24/1,4. Nanopowłoki robią swoje....
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

powiedz dokadnie o co Ci chodzi z tym oporem? trudno jest porownywac szkla AF z AF-s tam sa inne opory. jesli chodzi o 50/1.8 podobnie, 85/1,8 to ciezej. generalnie mam uczucie jakby 20 byla solidniej wykonana. ten opor jest ale idzie jakby po masle. choc zauwazylem ze jak krece bardzo powoli czuc lekkie zaciecia, minimalne. moje szklo jest z tego co wiem z 2 reki a moze i 4 a moze ma juz ladnie 13 lat, od tak starego szkla nie ma czego wymagac.
    P.S fajny test. tego czego nie widac na klockach zauwazyc mozna na zewnatrz. a moze to wlasnie wina DX matrycy?
    podpis niezgodny z regulaminem

Domyślnie

Porónaj opór kręcenia w 20/2,8 i np w 35/2 albo 85/1,8 i powiedz czy jest mniej więcej taki sam czy większy. AF-sy się nie liczą Mój ma jakby lekki BF (już skorygowany) i zastanawiam się czy to nie jest wina oporów bo mój 20/2,8 ma taki większy opór niż reszta.
    Ostatnio edytowane przez PawelPrzez ; 26-04-2010 o 09:44

Domyślnie

wiekszy opór ma niż 85/1,8. to czy ma BF od oporu mozna w prosty sposob sprawdzic. zjedz ostroscia na minimum i ostrz w punkt i to samo od nieskonczonosci w punkt. jesli w obu przypadkach masz BF to nie jest tego wina. jesli z minimum masz FF a z nieskonczonosci BF to masz odpowiedz.
    podpis niezgodny z regulaminem

Domyślnie

Dzięki. Widocznie taka konstrukcja. FF ten obiektyw nigdy nie zaliczył. Dość często przy 2,8 zdarzał się BF. Wyregulowałem w body i na razie wydaje się być ok.

Domyślnie

mam pytanie czy ktoś z forumowiczów miał moze doczynienia z obiektywem Nikkor AF 18mm/2,8D. Wydaje mi się źe mógłby być fajnym niezbyt drogim szerokim kątem do DX i FX. PRzeszukałem forum ale nic nie znalazłem na temat tego obiektywu. W internecie też nie wiele jest. Zastanawiam się nad kupnem używki w cenie około 1500zł. Potrzebuje coś mocno szerokiego do DX z możliwoscią przełączenia się na FX (w moim przypadku analog) w rozsądnej cenie. Mam 28/2,8D ale w DX to kiepski szeroki kąt a i ostrość obrazu nie powala.

Domyślnie

Ogólnie panuje o nim opinia, że optycznie to jest praktycznie to samo co 20/2.8 a jest droższe więc nie ma sensu za bardzo jak potrzebujesz szeroko pod DX to 18 to żadna rewelacja - tyle ma nawet kit a pod FX już ciut lepiej ale czy jest sens...? A gdzie masz możliwość kupna używanego bo to ogólnie rzadki obiektyw i mało popularny...
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów