Close

Strona 5 z 35 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 348

Domyślnie

JK... mozna sobie robic podsmie****ki... ale Niedzwiedz ma duzo racji.

Domyślnie

... i doświadczenie.
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mathu Zobacz posta
    Ale prawie wszystkie są BEZ VR. A jak jest VR, to grubo ponad te $500. Nie zawsze jest do dyspozycji lampa i wtedy chciałoby się użyć F8 i VR, a tego te wszystkie tanie makra nie dają.
    Jak VR będzie działał tak samo jak w AF-S 105f2,8 to akurat przy makro wiele ci nie pomoże.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Ja mam pytanie do ludzi robiących makro i posiadających puszki DX. Naprawdę potrzebne było to szkło?
    Niepojęte jest dla mnie to co Nikon wyprawia w kwestii obiektywów..
    Jednym z powodów sprzedaży 105VR była waga. Wbrew pozorom 105VR jest ciężkim obiektywem i niekoniecznie wygodnym do trzymania.

Jeśli cena będzie proporcjonalna do ceny 35/1.8 i jeśli będę miał kasę to na wiosnę kupię ten obiektyw

Ciekawe jak będzie współpracował z FX.

Rycerz
    Gość

Domyślnie

milion głosów krytyki a potem i tak będzie hitem sprzedaży tak jak 35/1.8 dx

Domyślnie

Ech, nie ukrywam, że ja także jestem zdziwiony polityką Nikona.
    Oczekiwałem 85/1.8 AFS z używalnym 1.8, a tu takie coś dla niewielkiej (?) grupy miłośników makro.
    Zastanawiam się jak oni chcą przetrwać kryzys?
    Większość produkowanych i sprzedawanych body Nikona nie posiada silnika i jednocześnie przez cale lata firma nie jest w stanie zaoferować kompletu jasnych stałek z AFS.

Domyślnie

Jest w stanie, ale widocznie ma inne cele. Może na świecie sprzedaje się więcej szkieł macro niż portretówek? Strzelam - tak z 10x więcej?
    Ja w zasadzie czekam na nową szeroką stałkę 20mm lub nowy szeroki zoom AFS... Inne szkła dla mnie są w ofercie od dawna
    dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk

Domyślnie

tylko 35 1.8 idelnia trafil w oczekwiania... Gdyby to 85 mialo swiatlo 1,4 lub 1,8 to mysle ze juz teraz sklepy mialyby na to kolejke do konca przyszlego roku.

Mimo ze od rana siedze i mysle, to nie potrafie wskazac jaki jest "target" (nienawidze tego okreslenia!!!) dla tego szkla...

Japonce powinni ograniczyc czas pracy, albo ograniczyc ziolo.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Niedzwiedz Zobacz posta
    pojechali ze szklami ostro, teraz niechaj canon da 1d mkIV z FF i bajerami ala d3 i chyba zmienie system
    Ty o tej zmianie to już chyba wieeeeeele razy pisałeś

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rycerz Zobacz posta
    milion głosów krytyki a potem i tak będzie hitem sprzedaży tak jak 35/1.8 dx
    Obawiam się, że tym razem Nikon jednak nie trafi w rynek. 35f1,8 sprzedaje się bo jest tani, dobry optycznie i praktycznie nie ma alternatywy poza Sigmą która kosztuje ponad 2x więcej. W tym zakresie Nikon ma taką dziurę, że obiektywu DX używaja posiadacze D3, których zapewne byłoby stać na 35f1,4 za 6k zł.
    W makro sytuacja jest inna. Przy przewidywanej cenie na starcie pow 2k zł to już nie jest tani obiektyw. Jest systemowa 60 (w podobnej cenie) i 105 (trochę droższa) obie z możliwością użycia na FX. Są starsze 60 i 105 dla body z silnikami (chociaż w tych bez silnika spokojnie przy makro można używać MF + LV) i cała plejada szkiełek makro innych producentów. A jak ktoś chce naprawdę tanio to są szkła manualne i pierścienie.

Strona 5 z 35 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów