JK... mozna sobie robic podsmie****ki... ale Niedzwiedz ma duzo racji.
Szukaj
JK... mozna sobie robic podsmie****ki... ale Niedzwiedz ma duzo racji.
侍
milion głosów krytyki a potem i tak będzie hitem sprzedażytak jak 35/1.8 dx
![]()
Ech, nie ukrywam, że ja także jestem zdziwiony polityką Nikona.
Oczekiwałem 85/1.8 AFS z używalnym 1.8, a tu takie coś dla niewielkiej (?) grupy miłośników makro.
Zastanawiam się jak oni chcą przetrwać kryzys?
Większość produkowanych i sprzedawanych body Nikona nie posiada silnika i jednocześnie przez cale lata firma nie jest w stanie zaoferować kompletu jasnych stałek z AFS.
Jest w stanie, ale widocznie ma inne cele. Może na świecie sprzedaje się więcej szkieł macro niż portretówek? Strzelam - tak z 10x więcej?
Ja w zasadzie czekam na nową szeroką stałkę 20mm lub nowy szeroki zoom AFS... Inne szkła dla mnie są w ofercie od dawna![]()
dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk
tylko 35 1.8 idelnia trafil w oczekwiania... Gdyby to 85 mialo swiatlo 1,4 lub 1,8 to mysle ze juz teraz sklepy mialyby na to kolejke do konca przyszlego roku.
Mimo ze od rana siedze i mysle, to nie potrafie wskazac jaki jest "target" (nienawidze tego okreslenia!!!) dla tego szkla...
Japonce powinni ograniczyc czas pracy, albo ograniczyc ziolo.
侍
Obawiam się, że tym razem Nikon jednak nie trafi w rynek. 35f1,8 sprzedaje się bo jest tani, dobry optycznie i praktycznie nie ma alternatywy poza Sigmą która kosztuje ponad 2x więcej. W tym zakresie Nikon ma taką dziurę, że obiektywu DX używaja posiadacze D3, których zapewne byłoby stać na 35f1,4 za 6k zł.
W makro sytuacja jest inna. Przy przewidywanej cenie na starcie pow 2k zł to już nie jest tani obiektyw. Jest systemowa 60 (w podobnej cenie) i 105 (trochę droższa) obie z możliwością użycia na FX. Są starsze 60 i 105 dla body z silnikami (chociaż w tych bez silnika spokojnie przy makro można używać MF + LV) i cała plejada szkiełek makro innych producentów. A jak ktoś chce naprawdę tanio to są szkła manualne i pierścienie.
Skontaktuj się z nami