Szukaj
D40: S10-20, S30, N50G, N18-200VR, T55-200+DCR250, SB-400...
Zenith 12XP: H44M, J37A, P29/2.8, P135/2.8...
A możesz mi wyjaśnić po co Ci w szkle macro f2.8?może skusiłbym sie na to makro tyle że za <1500,- i przynajmniej z f 2,8,do macro te 3,5 to są wystarczające więcej niż w zupełności jeśli o to chodzi
A to jest zamienny rodzaj obiektywu z tym Nikorem?a tak łapsnę chyba nowa wersję Samyanga 85/ 1,4 z UMCBo jak dla mnie to 2 zupełnie różne szkła do czego innego
![]()
Dawniej system N - obecnie L(M) + F
Pewnie bardziej chodzi o zaadaptowanie szkła makro do portretu, też o tym myślałem (bardziej N 60 chodził mi po głowie)
Mnie się znudziło czekanie na szkło portretowe z silnikiem do D40, i kupiłem inna puszkę. Niestety , o ironio losu, po zakupie nie mam kasy na stalkę 85 1.8
X-E2 Fujinon [35 1,4 , 60 2,4]
flickr
Witam! posiadam tego nikkora ( mowa o 85mm/f3,5). Jest fajnie zbudowany, stwarza bardzo solidne wrażenie. Używam go do fotografowania głównie biżuterii, ale bawię się też makro owadów, kwiatków i innych zwierzątek. Jeśli chodzi o ostrość, ostrzy mz jak żyleta, ale to moje subiektywne zdanie. Do moich celów wystarczy. Mam porównanie tylko do Raynoxa, soczewek i pierścieni, to półśrodki. Przykładowe zdjęcia:
1.http://img844.imageshack.us/f/pierci...85rubinysy.jpg
2.http://img844.imageshack.us/f/jaszczur5.jpg
Jeśłi w zdjęciach jest coś nie tak, to wynika to z mojego braku doświadczenia, ale wciąż się staram czegoś nauczyć.
Pozdrawiam, Paweł
Lepszy ze mnie jubiler niż fotograf, ale fotografia jako hobby sprawia mi ogromną przyjemność
Odleglosc robocza to okolo 15cm (28,5cm od matrycy, ale odejmij 10cm na szklo i circa 4,5cm = masz odleglosc robocza). Bdb moim zdaniem. Nie wiem ile ma tampon, ale raczej mniej niz wiecej.
Czy ma ktoś może sample jak się sprawuje ten obiektyw w portrecie na DX?
D7000, N18-105 (bez AF), N35 f/1.8, SIGMA 28-80 macro II, T60 Macro f/2.0...
szukałem obiektywu makro pod matrycę dx - do fotografowania biżuterii.
Po szybkim przeglądzie tego co jest dostępne - wybrałem micro nikkora 85 - na decyzję wpłynęły:
- wykresy ostrości z optycznych
- obecność VR
- fakt że to nikkor (mam kilka sigm, nie boje się kundli, ale postanowiłem jednak wziąć systemówkę)
kilka uwag po zapoznaniu z szkłem:
- szkło jest mega-plastikowe, ma metalowy bagnet, uszczelkę przy bagnecie... ale jest... plastikowe,
- jest bardzo ostre - wg mojej subiektywnej oceny. do zdjęć biżuterii wystarczy aż nadto. robali nie robię więc się nie wypowiadam,
- wewnętrznie ostrzy, nic się nie wydłuża i nie kręci.
- ostrzy od 28cm od matrycy. po podpięciu do mojej puchy zostaje mi jeszcze 13cm od szkła do obiektu. fajnie. nie zasłaniam aparatem obiektu. a robale podobno nie lubią jak im się obiektyw w odwłok wkłada
- pomimo iż jest to stałka z światłem 3.5 - otwór względny zmniejsza się wraz z przybliżaniem płaszczyzny ostrości. dla skali odwzorowania 1:1 maksymalny otwór przesłony to f5. GO wciąż jest piekielnie płytka.
- czytałem że VR nie pomaga przy makro. poniekąd jest to prawda. przy włączonym VR i skali odwzorowania 1:1 stabilizacja powoduje że płaszczyzna ostrości trochę "pływa" (przesuwa się - ale stosunkowo powoli). za to bez VR nie dałem rady w ogóle zrobić ostrego zdjęcia monety. obie próby robione z ręki, przy statywie nie ma tematu. bez statywu VR jednak coś daje.
- trochę wolno ostrzy.
- geometrycznie jest bardzo poprawne. poprawki geometrii w LR prawie w ogóle nie modyfikuje zdjęcia.
- na zdjęciach monet widać wyraźną podłużną aberracje chromatyczną. na innych zdjęciach - także biżuterii - nie zauważyłem jej. cóż. trzeba będzie z tym czasem żyć.
generalnie jestem bardzo zadowolony. polecam.
kilka fotek testowych (są exify jak kto ciekawy, wszystko błyskane - setup poniżej):
1. (kapkę kadrowane - dla poprawy kompozycji)
2. wycinek kadru w 100% wielkości
3. (kapkę kadrowane - dla poprawy kompozycji)
4. strobist setup dla zainteresowanych
5. wywołane w LR na domyślnych ustawieniach, niekadrowane
6. wycinek kadru w 100% z powyższego
7. wywołane w LR na domyślnych ustawieniach, niekadrowane
8. wycinek kadru w 100% z powyższego
grim&evil
treli-freli, mam mnóstwo megapikseli
Skontaktuj się z nami