Szukaj
No chwila... Mowa była cały czas o różnicy między f/2 a f/1.4 ? Nie zauważyłem, żebyś pisał coś o 2.8 i 4. Mylę się?No dobra, a jak byś kupił sobie N 17-55, i po otwarciu przysłony z wartości f4 do f2.8, zdjęcie wychodziłoby wyraźnie niedoświetlone, to też chadzałbyś spokojnie spać?
Na bardziej zamkniętych przysłonach nie zauważyłem problemu (ale tylko raz zrobiłem serię do 5,6 co 1EV).
Jeszcze raz - zwróć uwagę, że SB-800 w trybie AA z jakiegoś powodu nagle poniżej f/2 oznacza symbol przysłony czarną obwódką i przestaje pokazywać wyliczenie odległości. I dziwnym trafem w tym samym momencie zaczyna się 'niedoświetlanie'. Oczywiście, to nie jest OK i wyraźnie coś tu jest na rzeczy.
Ale różnica jest dla mnie minimalna i nie stresuje mnie bo właściwie nie korzystam z JPGów "prosto z puszki". Błysk w TTLu i tak charakteryzuje się (jak dla mnie) pewną "losowością" i gdybym nie trafił na ten wątek, w ogóle nie zauważyłbym problemu. I tak zazwyczaj koryguję zdjęcie przy "wołaniu" NEFa...
Ale zgodzisz się, że defekt trza mieć na uwadze. W programie graficznym wiele da się wyciągnąć, ale im lepiej naświetli się klatkę, tym mniej czasu spędza się przed komputerem![]()
D700, N24-70/2.8, N50/1.4 D, N70-200 VRII, Sigma 85/1.4, SB-800, SB-900, Manfrotto, Lastolite, Cokin
Napisałem - defekt istnieje i to bardzo niefajnie, że tak jest. Ale występuje w bardzo specyficznej sytuacji (jakieś warunki "graniczne" dla lampy, skoro sama to zaznacza w jednym z trybów?) i wiedząc, że ma miejsce, można łatwo zaradzić.
A "program graficzny" - cóż, o Capture NX 2 myślę raczej w kategoriach "cyfrowa ciemnia", niż "program graficzny"
Doskonale rozumiem złość spowodowaną faktem, że sprzęt za grube pieniądze ma wady. Ja po prostu już zdążyłem się przyzwyczaić, że technologie, na którą wydajemy taką kupę forsy, nie są idealne. I świadomość tego jakoś mnie nie boli. Dla mnie po prostu bardziej liczy się efekt, obojętne czy osiągnięty Nikonem, Canonem, czy pudełkiem po butach
Czyli staram się zrozumieć i poznać ograniczenia, tak by mi nie przeszkadzały (za bardzo). Może to, plus trening, spowoduje, że moje zdjęcia będą lepsze
Ok. "Filozowanie" się zaczyna. Więc naprawdę idę spać![]()
Przepraszam za off, ale co to za kolumny na zdjęciach?
Avance Dana 670AV
D700, N24-70/2.8, N50/1.4 D, N70-200 VRII, Sigma 85/1.4, SB-800, SB-900, Manfrotto, Lastolite, Cokin
Skontaktuj się z nami