Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Magia TTL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jpyt Zobacz posta
    Po mojemu to właśnie problem z domykaniem przysłony w obiektywie bo:
    1. Oba zdjęcia poza jasnością wyglądają identycznie - nie widać zwiększenia GO na f2
    2. Ekspozycja na f1,4 będzie zapewne prawidłowa, a ta na f2 prześwietlona minimalnie bo body już będzie myślało że zwiększy się przysłona i odpowiednio przesteruje lampe, a faktycznie w momencie robienia zdjęcia nadal obiektyw będzie otwarty na f1,4
    Przy przysłonie f2 histogram wygląda lepiej. Natomiast po maksymalnym otwarciu do wartości f1.4, zdjęcie jest wyraźnie niedoświetlone. Dziwne to wszystko, bo przecież - teoretycznie - wpuszczam więcej światła na sensor. Jasne, że można się tym nie przejmować, bo zawsze można skorygować moc błysku, albo skompensować ekspzycję. Tyle tylko, że mniej doświadczony, albo rozkojarzony fotograf, może mocno się zdziwić, kiedy w trudnych warunkach oświetleniowych sytuacja zmusi go do maksymalnego otwarcia przysłony, będąc jednocześnie przekonanym, że musi być jaśniej...
    Podobnie jest z obiektywem 17-55; otwarcie przysłony z f4 do 2.8 powoduje zbyt mocne obcięcie błysku.
    D700, N24-70/2.8, N50/1.4 D, N70-200 VRII, Sigma 85/1.4, SB-800, SB-900, Manfrotto, Lastolite, Cokin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Roman K. Zobacz posta
    Nie mam pojęcia. W Coppermine mam ustawione czytanie EXIF, a jednak nie czyta. Picasa też obcina .
    exif usunął ci program w którym obrobiłeś zdjęcie. Dodałeś napis, przeliczyłeś rozmiar czy wykadrowałeś.

Tłumaczenie jpyt jest bardzo prawdopodobne:

Cytat Zamieszczone przez jpyt Zobacz posta
    Po mojemu to właśnie problem z domykaniem przysłony w obiektywie bo:

2. Ekspozycja na f1,4 będzie zapewne prawidłowa, a ta na f2 prześwietlona minimalnie bo body już będzie myślało że zwiększy się przysłona i odpowiednio przesteruje lampe, a faktycznie w momencie robienia zdjęcia nadal obiektyw będzie otwarty na f1,4
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zako, Polska Południowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Roman K. Zobacz posta
    (...) 1/125s. Tryb manualny, lampa ustawiona w TTL FP(...)
    a może tryb FP tu miesza - sprawdzałeś w samym TTL'u - bo przecież przy 1/125 to ustawienie FP mija się z celem...
    natenczas brak sygnaturki

Domyślnie

Aż złapałem za aparat i zacząłem sprawdzać... Rzadko mi się zdarza takie aptekarstwo, więc doceńcie
    D80, SB-800 (odbicie od sufitu), Nikkor AF 50D f/1.4
    Lampa w trybie TTL, body w M z czasem 1/125 i zmienianą przysłoną.

No i rzeczywiście, efekt jest. Przy kilku powtórzeniach widać, że oświetlenie tej samej sceny dla f/1.4 jest słabsze niż dla f/2 (nie robiłem ze statywu, ale starałem się by kadry były identyczne, nie odrywałem aparatu od oka ani nie zmieniałem pozycji).
    Tyle, że moim zdaniem to nie jest opisany przez jpyt błąd domykania przysłony. U mnie wyraźnie widać różnicę, między f/1.4 a f/2. Szeroko otwarta 50tka daje charakterystyczne mydełko, przy f/2 już go nie ma. Na 100% powiększeniu nie da się pomylić tych przysłon (głębia akurat niewiele się tu różni - dla obiektu oddalonego o metr to jest 1cm różnicy w GO...)

Oświetlenie jest jednak różne. A najlepsze, że zarówno dla trybu TTL jak i dla automatyki lampy (AA), którą też z ciekawości wypróbowałem.

Więc skąd ta różnica? Mam podejrzenie, że ma to związek z faktem, że SB-800 w momencie zejścia z przysłoną poniżej 2, zaznacza symbol przysłony na swoim wyświetlaczu prostokątną obwódką.

Szybko kartkując instrukcję lampy nie znalazłem żadnej informacji na ten temat. Ale podejrzewam, że gdzieś w tej książeczce jest klucz do zagadki. Powodzenia w poszukiwaniach

P.S. Poniżej f/2 znika również wyliczany przez lampę zasięg błysku przy palniku skierowanym na wprost... Więc to na bank ma związek.
    Ostatnio edytowane przez TomaszR ; 14-10-2009 o 00:00

Domyślnie

Tryb FP wsącza się poniżej czasu synchronizacji z lampą. Ikonka na wyświetlaczu lampy informuje tylko, że funkcja jest załączona.
    D700, N24-70/2.8, N50/1.4 D, N70-200 VRII, Sigma 85/1.4, SB-800, SB-900, Manfrotto, Lastolite, Cokin

Domyślnie

OK, wprowadziłem zamieszanie... Obwódka przy symbolu przysłony oraz "zanik" wyliczenia zasięgu błysku mają miejsce tylko w trybie A/AA (automatyki wbudowanej lampy).

Niemniej fakt, że zdarza się to poniżej przysłony f/2 ma tu moim zdaniem znaczenie.

Idę spać. Raczej nie będę miał złych snów z powodu tej różnicy w oświetleniu

Domyślnie

Tryb FP włącza się poniżej czasu synchronizacji z lampą. Ikonka na wyświetlaczu lampy informuje tylko, że funkcja jest załączona.

PS.
    Capture nie obcina EXIF-a ( w tym programie wywołałem NEF-y ), bo w pliku zapisanym na dysku twardym, pospolity Irfan View odnajduje go bez problemu. Dopiero po wrzuceniu do galerii Coppermine, EXIF znika niczym przysłowiowa kamfora. Ale, to już na marginesie.

Domyślnie

a w czym dodałeś napis RomanKozak.com, bo chyba nie w NC
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 14-10-2009 o 00:18
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Ktoś dodał mi skrypt do galerii - same się dodaję. Może to?

Domyślnie

oczywiście. plik jest otwierany i po dodaniu napisu zapisywany. Ci co robią skrypty do netu najczęściej ucinają exif, bo lubią lżejsze pliki, choć zysk jest malutki - kilka kb

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów