Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Jakie szkło AF-S 35mm czy AF 50mm ???

Witam
    Zamierzam kupic do swojej kolekcji jasne szkiełko.
    Prosze doradzcie jakie mam wybrac.Posiadam obecnie N D60 ale w przyszlosci bede chcial D90.
    Czy kupic 50mm i troszke sie pomeczyc przy ustawianiu ostrosci czy dolozyc troszke i kupic 35mm z silnikiem?
    Poprostu chce jasne szkiełko i zeby bylo ostre jakie polecacie??

Pozdrawiam
    FX

Domyślnie

Nie napisałem waznej rzeczy :
    chodzi mi o obiektywy
    Nikon AF-S 35 mm 1.8G DX
    Nikon AF 50 mm 1.8D

W powyzszym poscie jest podany 35mm 1.8 vs 50mm 1.4
    FX

Domyślnie

a jakie obiektywy posiadasz ?? ... i co chcesz fotografowac ??
    Fx

Domyślnie

Posiadam
    Kit 18-55 , Sigma 17-70 i Sigma 70-300.
    A fotografie portrtowe , moze w przyszlosci cos w kosciele
    Poprostu chce miec w swojej kolekcji cos stalego i jasnego
    Zalezy mi na ostrosci i dlatego nie wiem ktory bylby lepszy.Jedyny problem bylby w tej chwili ze na 50mm trzeba by bylo ustawiac ostrosc recznie.
    FX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez barto28 Zobacz posta
    Posiadam
    Kit 18-55 , Sigma 17-70 i Sigma 70-300.
    A fotografie portrtowe , moze w przyszlosci cos w kosciele
    Poprostu chce miec w swojej kolekcji cos stalego i jasnego
    Zalezy mi na ostrosci i dlatego nie wiem ktory bylby lepszy.Jedyny problem bylby w tej chwili ze na 50mm trzeba by bylo ustawiac ostrosc recznie.
    po pierwsze wszystko zależy co chcesz fotografować.

Po pierwsze z posiadanych obiektywów pozbył bym się kita niepotrzebnie masz zdublowany zakres.

Po drugie jeśli portrety to kup sobie 85tke bo 35 i 50 już masz (i to obecnie 2x)
    Paweł

Domyślnie

za 35 mm przemawia jak dla mnie jej ogniskowa jest bardziej uniwersalna , AF-S i ostrośc od pełnej dziurki , za to 50 1.8 nada się bardziej do portretu, tylko ja nie wyobrażam sobie ostrzyc ręcznie na D60, ma zbyt mały i ciemny wizjer ... Ja na Twoim miejscu bym kupił 35mm 1.8
    Fx

Domyślnie

Tylko na tym 35 mm moze wystepowac lekkie znieksztalcenie? cos tak gdzies wyczytalem. 35 mm i swiatlo 1.8 to chyba juz dobra jasnosc nie mialem okazji takim czyms fotografowac takze niewiem
    W tej 35mm podoba mi sie ze jest autofocus w 50 mm niestety go nie ma i tak jak mowisz ze ciezko bedzie z reczna ostroscia.Nie wiem kiedy to nastapi ale w przyszlosci chce D90 i nie bedzie juz problemu czy jest silnik czy go nie ma
    FX

Domyślnie

spróbuj sobie ręcznie ustawiać ostrość, na którymś z obecnie posiadanych szkieł, myślę, że wybije Ci to z głowy pomysł z 50mm bez AF

mam 35mm i robię nim większość fotek, kit poszedł w zapomnienie

Domyślnie

Do krolewicz
    Czyli mowisz ze lepszy wybor do D60 bedzie 35mm?A mozna wiedziec jakie masz body? i czy mogl bys dac pare przykladowych fotek do ogladniecia?
    FX

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów