Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 51

Wątek: fuji x-tra 400

Domyślnie fuji x-tra 400

Ostatnio kupilem sobie takowy film, w celu testowa odpowiedniego dla mnie filmu. Zwiazku z tym ze w moim nikonie swiatlomierz odmawia posluszenstwa w nocnych zdjeciach postanowilem zdac sie na tabele producenta Nie wiem czy dobrze czy żle, okaże sie po wywolaniu. Wedlug fuji nocne zdjecia smialo mozna robic przy f/2,8 i 1/30s , cos mi sie nie chce wierzyc, ale ciekawy jestem co z tego wyjdzie. Robilliscie kiedys w ten sposób ? CO myslicie o tym filmie?

Anonymous
    Gość

Domyślnie

Noc i 1/30 to raczej bajka - jeszcze przy iso 400...

Domyślnie

nio wlasnie, dlatego mnie to zastanawia

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

ostatnio cykałem kościół w nocy oświetlony kilkoma lampami - f8/6s.
    ulicę w jg f5,6/5s+1,5EV...dziwne rzeczy piszesz o tym światłomierzu...te zdjęcia robiłem ok 22 zimą i światłomierz pokazywał pomiary w manualu, a nawet w moim ulubionym trybie A...co więcej kolego F65 pokazywał podobnie (różne obiektywy o podobnej jasności, różne ogniskowe i różne filmy, ale oba 400)
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Mam podobne doswiadczenia jak ALF i czas, który podałeś może być sporym zaskoczeniem . A tak właściwie nie napisałeś co fotografowałeś i co to za światłomierz co w nocy tylko spi
    O filmie w sumie było już nie raz, poszukaj na forum.
    Pozdrawiam Arek
    7D|G12|Nikkormat FT3|N70-210/4|N50/2|N28/3,5|C100/2,8|Metz 58AF2|C17-40/4L||C70-200/4L|+reszta

Domyślnie

Film jest doskonały, praktycznie tylko ostatnio ten używałem, ale na pewno nie z takimi czasami jak piszesz. Np. na koncerty ( dość jasno oświetlona scena, koncert Lady Pank ) ustawiałem sobie ISO na 800 ( oszukiwałem aparat troszkę ) czas 1/30, f 5,6 i rewelka, ale naprawdę było jasno. Robiłem jasno oświetlony stok narciarski około 21.00 ale już z pomiarem i MUSIAŁEM mieć statyw bo wychodziło przy f 5,6 około 1/2 s nawet do 1 s ( tym razem nie ustawiałem na 800 czułości )
    Pozdrawiam
    Piotr

Domyślnie

Alf: jaki obiektyw? bo przy standardowym zoomie (czyt. swiatło3.5 na szerokim) niestety moj swiatlomierz tak samo przestaje cokolwiek pokazywac, tak do ok 2s to mi dziala, dalej niestety nie. (natomiast zauwazylem ze jak oleje brak jego wskazan i zrobie fotke na przeselekcji przyslony to otwiera migawke z sensownym czasem).
    dRUId, kolega opisywal ten problem w innym watku

patrycjusz, o tych nastawach zapomnij, z moich doswiadczen przy ISO 400, i standardowych scenach nocnych: dobrze oswietlona ulica, jakis dobrze oswietlony obiekt, to czasy sa rzedu 4-8s. Nie robilem na tym filmie nocnych zdjec (raczej tylko B&W), ale pamietaj ze jak nie doswietlisz tego negatywu to dostaniesz koszmar, straszne ziarno i zero kontrastu.
    Mariusz Hajdarowicz

F801s Nikor 24-50, S 70-300APO, 50 1.8, no i D70 KIT przybyła SB800

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

to jeszcze była kitowa sigma 24-70, ale ja pracuję albo na M albo na A i przysłony w zależności jaką chcę GO osiągnąć od 5,6 do 11...filmem był kodak royal supra 400 - ostatnio mój ulubiony film oprócz agfy ultry 100 :P
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Przede wszystkim fotografując w nocy sprawdź światłomierzem parę punktów w radrze które zamierzasz fotografować, rozbieżności w czasch mogą być duże i trzeba je mniej wiecej uśrednić.A przeswietlenie czy niedoświetlenie pozwoli Ci uzyskać różny efekt ( oczywiście wszystko w ramach przyzwoitości ponieważ spore przegięcie będzie dyskfalifikowało zdjęcie). Jeżeli zależy ci na jakimś ujęciu należy poeksperymentować na 2-3 klatkach z różnymi czasami i nie stopniując naświetlenia o dziesiąte sekundy tylko po kilka sekund.

Domyślnie

nie, nie, zaraz zaraz, Ja tylko napisalem jakie czasy podaje firma fuji do tego filmu w warunkach nocnych. Na szczescie to byly tylko testy. Czesc wyszla bo robiona czasami na "oko" a czesc to wcale ni wyszla, tak jak mówiliscie

Cytat Zamieszczone przez hajdar
    Alf: jaki obiektyw? bo przy standardowym zoomie (czyt. swiatło3.5 na szerokim) niestety moj swiatlomierz tak samo przestaje cokolwiek pokazywac, tak do ok 2s to mi dziala, dalej niestety nie. (natomiast zauwazylem ze jak oleje brak jego wskazan i zrobie fotke na przeselekcji przyslony to otwiera migawke z sensownym czasem).
    dRUId, kolega opisywal ten problem w innym watku
    Tez mam obiektyw 3,5 - Prawdopodbnie podobny problem. Ale pomysl z preselekcja przyslony napewno sprawdzę, Dzieki

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów