ten sam problem
F - -
:/
Szukaj
ten sam problem
F - -
:/
Przeczyściłem co się dało i zobaczę czy coś się zmieni,
niby da się z tym żyć, ale aparat za kilka tysięcy raczej nie powinien robić takich numerów.
Witam, po raz pierwszy się odzywam.Mam też ten problem i to w nowiutkim,jeszcze ciepłym(mam go niespełna tydzień) D90.Nie sądzę żeby był to problem styków - zupełnie nowe ,obiektyw zdjąłem może ze dwa razy na chwilę(N 18-105).U mnie pojawia się "F--" ,ale poza tym nie daje się włączyć LifeView.Ta blokada zdarzyła się już 3 lub 4 razy więc się mocno zaniepokoiłem.Nie wiem co spowodowało wreszcie "zaskoczenie",bo próbowałem w panice różnych działań.Wyłączanie i włączanie nie skutkuje!Wyjęcie baterii również.Dziwna sprawa.Podejrzewam jakieś "humory" elektroniki - może podobne do tych z D5000.Oby nie!!!Byle nie serwis.Mam identyczne odczucia jak przedmówca-tak nie ma prawa być w sprzęcie tej klasy!
A new shit has come to light...
ja miałem dokładnie tak sam objaw. AF nie działał ale czasem zdjęcie mogłem pstryknąć choć nie było ustawionej ostrości. Po przełączeniu na MF i powrocie na Af wszystko dziala. Przyciski też się zacinały. Jak tak dalej będzie to go sprzedam i tyle![]()
Ja nawet oddałbym do serwisu, ale sytuacja jest mało powtarzalna i nie da się jej zasymulować w dowolnej chwili, a przynajmniej ja jeszcze do tego nie doszedłem.
Dlatego też, po to jest ten wątek żeby znaleźć odpowiedź. Może ktoś zauważył jakąś zależność.
aikidudi- sprzedaż to jakieś wyjście, ale mi się podoba ten aparat i jestem z niego zadowolony, wolałbym go zatrzymać.
Nie no,nie przesadzajcie-żeby zaraz sprzedawać?To tak jakbyście chcieli sprzedawać samochód bo mu się czasem alarm sam włącza bez powodu.Trzeba znaleźć przyczynę i naprawić/wyregulować,albo metodę obejścia problemu.W ostateczności nauczyć się z tym żyć.Mnie przede wszystkim uspokoiła by wypowiedź kogoś kto tak ma już od b.dawna i problem nie narasta-nie jest coraz częstszy,a przede wszystkim nie doszło nigdy do kompletnej blokady.Liczę też,że ktoś wpadnie na metodę odblokowania.
A new shit has come to light...
U mnie również czasami sie to dzieje... mam obiektyw nikkora 18-105... ale ostatnio zauważyłam że coraz częściej ma miejsce taka sytuacja....
Nikon D90| N18-105 3.5-5.6G| N50 1.8| SB-900
W moim wypadku jak na razie mam tylko opisywany kłopot z obiektywem tamrona 18-270mm. Polega on na tym że jak wysunę obiektyw po wyżej 200mm to nagle AF zamiera. Czasem pomaga przełączenie na manual i z powrotem lecz częściej jestem zmuszony odpiąć obiektyw nie zdejmując go jednak,lecz tylko jak by wpiąć od nowa i wszystko wraca do normy.
Najczęściej AF pada po dłuższej przerwie w użytkowaniu 1 dzień lub dłużej.
Zapiąłem nikkora 18-200 i takich jaj nie było.
-"Żyj na huśtawce życia,Żyj ! Bo tylko raz dany nam czas !!!"-
A czy ktoś był może z tym w serwisie?
Ciekawe co oni na to? Być może to jakaś pierdółka która łatwo wyeliminować a my tu się martwimy...
wcześniej tego nie znalazłem:http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=99490
Skontaktuj się z nami