Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Domyślnie Moc lamp studyjnych

Niektórym pytanie może wydawać się głup w przypadku lamp błyskowych moc jest podawana w ilości liczby przewodniej, a w lampach studyjnych Ws. Zastanawia mnie jaki jest przelicznik. Chciałbym kupić zestaw Quantuum Sq-201, ale jeżeli lampa PT-200 nie jest dużo silniejsza od np. Metza 48, to nie widzę sensu by iść w plener z pudłem dupereli do tak wielkiej lampy.

Domyślnie

cenowo to ma przewagę zestaw Quantuum Sq-201, taki zestaw kosztuje około 1000PLN a jedna lampka Metz 48 od 850PL (około).

No chyba że cena nie gra roli
    Nikon D80/D90/D610 + N24-70 + N80-200 + SB-900
    Kilka moich fotek

Domyślnie

Nie ma przelicznika, bo go byc nie może. W zwykłej lampie masz ciągle taki sam odbłyśnik (a nawet wtedy zoom zmienia LP). W lampach studyjnych odbłyśników masz wiele, są softboxy, beautydishe, spoty itd.
    W lampach reporterskich możesz założyć różne wynalazki i wtedy .... LP jest nieaktualna.

Połowę bebechów lampy stanowią kondensatory. Popatrz sobie na gabaryty lamp studyjnych i lampy reporterskiej. Mniej więcej uświadomi ci toi jak duża może być róznica mocy.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Do tej pory też tak myślałem, do czasu aż zlazłem to: http://www.quantuum.pl/detal.php?id=...ng=pl&curr=PLN
    Akurat przy tej lampie napisali jaka jest liczba przewodów i to mnie bardzo zdziwiło... LP 54, przy 300Ws? Z tego by wynikało, że takie PT-200 będą miały LP 45 (tak szacuje) , a niewiele mniej (42) ma Metz 58 przy ogniskowej 50mm.

Domyślnie

Tak nie należy liczyć. Chyba, że świecisz samymi palnikami i nie modyfikujesz w żaden sposób światła. Ale takie użycie lampy studyjnej nie ma sensu. Natomiast zmiękczenie błysku lampy reporterskiej jest praktycznie niewykonalne (w takim stopniu jak lampy studyjnej). Lampy studyjne świecą na boki i ładnie rozkładają światło w całej nasadce (softboxie, beauty itp), lampa reporterska świeci tylko na wprost.
    Spróbuj jakimś cudem zmiekczyć lampę reporterską i zobacz jaka ona będzie miała LP, na lampe studyjną załóż softbox i zobacz jaką ona ma wtedy LP. To da ci lepsze pojęcie o wydajności lamp.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Uprawnienia umieszczania postów