Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Auto w ruchu

Anonymous
    Gość

Domyślnie Auto w ruchu

Hi
    Chce zrobić zdjęcie jadacego auta, tak zeby tlo, kola auta byly rozmazane, a cale sylwetka ostra, chodzi mi o profil auta.
    Czy ktos z was robil tego typu foto? Bede pstrykal starym manualem na czarno-bialej blonie ISO 100, obiektywem 55mm.
    Glownie chodzi mi o czas jaki musze ustawic zeby wyszedl opisywany efekt. Mysle ze 1/125 bedzie wsam raz, jak dam za malo moze wyjsc nieostre auto, jak dam za krotki czas, to zamroze kola w aucie.
    Zdjecie chce zrobic z reki bez statywu, sledza auto w ruchu.

Za jakakolwiek pomoc bede bardzo wdzieczny

Domyślnie Re: Auto w ruchu

Cytat Zamieszczone przez GreyFox
    Hi
    Chce zrobić zdjęcie jadacego auta, tak zeby tlo, kola auta byly rozmazane, a cale sylwetka ostra, chodzi mi o profil auta.
    Czy ktos z was robil tego typu foto? Bede pstrykal starym manualem na czarno-bialej blonie ISO 100, obiektywem 55mm.
    Glownie chodzi mi o czas jaki musze ustawic zeby wyszedl opisywany efekt. Mysle ze 1/125 bedzie wsam raz, jak dam za malo moze wyjsc nieostre auto, jak dam za krotki czas, to zamroze kola w aucie.
    Jedynie eksperymenty Ci pozostaja... Nikt nie poda Ci dokladnego przepisu na wykonanie takiego zdjecia (oprocz oczywiscie podstawowej techniki), bo wiele zalezy od warunkow jakie zastaniesz.
    Kiedys mialem zlecenie na wykonanie takiej fotki na strone www pewnej firmy. Kierowca mial jedynie 10 minut czasu, a teren w ktorym to robilismy nie obfitowal w wiele zjazdow, ktore mogly by posluzyc do zawrocenia auta i ponowienia ujecia. Nie majac prawie zadnego doswiadczenia w panoramowaniu i czasu na takie eksperymenty, kazalem facetowi po prostu stanac na drodze i zrobilem statyczna fotke. Efekt ruchu dorobilem juz w komputerze.

Nie mam pod reka oryginalu, wiec zlinkuje tylko fotke, ktora jest czescia grafiki strony www:

D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie Re: Auto w ruchu

Cytat Zamieszczone przez GreyFox
    ...Chce zrobić zdjęcie jadacego auta, tak zeby tlo, kola auta byly rozmazane, a cale sylwetka ostra, chodzi mi o profil auta.
    Za jakakolwiek pomoc bede bardzo wdzieczny
    Robiłem coś takiego. Będziesz musiał podążać aparatem za jadącym samochodem stojąc z boku, to na pewno wiesz. Aby koła wyszły rozmazane to czas musi być tak dobrany, aby czas pełnego obrotu koła był krótszy od czasu ekspozycj.
    Z tego wynika, że najlepszym rozwiązaniem jest szybko poruszający się pojazd i jak najdłuższy czas naświetlenia.
    Pozdrawiam Arek
    7D|G12|Nikkormat FT3|N70-210/4|N50/2|N28/3,5|C100/2,8|Metz 58AF2|C17-40/4L||C70-200/4L|+reszta

Anonymous
    Gość

Domyślnie

Wczoraj poznym popoludniem zrobilem jedno zdjecie na probe i chyba uchwycilem dynamike auta, kol. Jeden blad popelnilem, troszke zawczesnie nacisnalem spust, obiektyw nie byl skierowany rownolegle na pojazd, przod wyszedl ostry, a tyl auta juz nie. Bylo slabe swiatlo i nie moglem bardziej otworzyc przyslony.

Zastanawiam sie czy nie bylo by lepiej przy wiekszej szybkosci, ja to robilem przy 60kmh...
    hmm

Co myslicie?

Domyślnie

Tak jak pisałem szybko poruszający się pojazd i jak najdłuższy czas naświetlenia.
    Miałbyś trochę prościej korzystając z dłuższej ogniskowej, jednocześnie samemu będąc oddalonym od obiektu, będziesz miał większe pole manewru, choć nie wiem jaką ogniskową robiłeś to zdjęcie. Kwestia doboru doświadczalnego, zależy co chcesz uzyskać. Spróbuj z krótszym czasem.
    Pozdrawiam Arek
    7D|G12|Nikkormat FT3|N70-210/4|N50/2|N28/3,5|C100/2,8|Metz 58AF2|C17-40/4L||C70-200/4L|+reszta

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

szary lisku...musisz wstawiać adres zakończony < .jpg >

Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

ALF, zielony to "green" a nie "grey"

Anonymous
    Gość

Domyślnie

wzasadzie zielony tez pasuje w tym przypadku

Tak czy siak, musze to zrobic jeszcze raz... nastepnym razem sprobuje 1/60 i wieksza przyslone.

dzieki i pozdrawiam

Domyślnie

Ja zwykle ustawiam czas pomiedzy 1/60 (zdjecie z motocyklista) a 1/100 (zdjecia z samochodami) Ale sporo zalezy w tym przypadku od szczescia, bo efekt zalezy nie tylko od parametrow ekspozycji, ale rowniez od szybkosci z jaka porusza sie pojazd i szybkosci z jaka panoramujesz. Proponuje robic zdjecia w seriach po kilka sztuk...

Pozdrawiam Giuppo

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

czarny, hehe...dzięki za szybko przeczytałem, a właściwie nie przeczytałem
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów