Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Domyślnie CLS - pytanie o pracę TTL + M

Witam serdecznie,

Chciałem zapytać o pewna kwestie przy pracy z CLSem, która mnie już nurtuje od jakiegoś czasu, ale jakoś tak nie udało mi się dotychczas zapytać.

Spotykam się w moim zestawie z sytuacja następująca:

układ: Na body (D700 lub D300) lampa SB800 jako CLS-master (kanał 1) ustawienia:
    M: TTL +0,3
    A: -
    B: M 1/64
    C: -

zdalnie zamocowana lampa SB600 jako CLS-slave (kanał 1 grupa B)
    ustawiona tak, że widzę ją w kadrze.

I w takim układzie ta zdalna lampa bardzo często, o ile nie zazwyczaj po prostu nie odpala. Lampa na body naświetla klatkę w miarę poprawnie dla ustawień TTL, ale druga która ma pracować jako kontra nie błyska.
    Gdy zmieni się ustawienia lampy SB800 tak, że ta na sankach (master) ma być w trybie M lub A bądź ma nie brać udziału w ekspozycji to problem zasadniczo się zmniejsza, bądź eliminuje zupełnie.

w układzie odmiennym:

Steruje za pomocą lampy wbudowanej (sama ona nie bierze udziału w ekspozycji) i mam
    M -
    A: TTL +0,3

gdzie

A - SB800 jako slave - nad aparatem (bracket lub w ręce)
    B - Sb600 jak poprzedni kontra widoczna w kadrze.

Zasadniczo działa to lepiej i lampa ustawiona w M (kontra) wyzwala bardziej niezawodnie.

I tutaj pojawia się moje pytanie,
    Czy ktoś z Was zaobserwował takie zdarzenie, że sterując lampa na sankach body i używając jej jednocześnie do naświetlania klatki w TTL jakieś lampy zdalne gdy są widoczne w kadrze (a są ustawione na M) nie wyzwalają?

W sensie czy może to być jakaś wina algorytmu (widzi te błyski a ma zrobić TTLa z sanek aparatu i postanawia ich nie odpalać bo coś tam) , czy może w zestawie jakim dysponuje jest jakiś babol?

Z góry dzięki za wasze opinie i podzielenie się doświadczeniami.

Pozdrawiam,
    Tomek
    TymancjO /Tomasz Tomanek/
    głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|
    "...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson

Domyślnie

pozostaje kwestia właściwego ustawienia czujników na lampach sb-600
    czujnik jest umieszczony z boku więc trzeba by umieścić lampę tak żeby czujniki widziały mastera a kąt padania światła ustawić głowicą .
    mi się zdarzy że mając zawieszone lampy na sali nie odpala któraś bo akurat czujnik jest nie z tej strony co ja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tymancjo Zobacz posta
    układ: Na body (D700 lub D300) lampa SB800 jako CLS-master (kanał 1) ustawienia:
    M: TTL +0,3
    A: -
    C: -

I tutaj pojawia się moje pytanie,
    Czy ktoś z Was zaobserwował takie zdarzenie, że sterując lampa na sankach body i używając jej jednocześnie do naświetlania klatki w TTL jakieś lampy zdalne gdy są widoczne w kadrze (a są ustawione na M) nie wyzwalają?

bardzo czesto uzywam cls w takiej wlasnie konfiguracji. do tej pory nie zaobserwowalem takiego problemu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    bardzo czesto uzywam cls w takiej wlasnie konfiguracji. do tej pory nie zaobserwowalem takiego problemu.
    No to jestem niepocieszony, muszę to przerobić na innych lampach zatem.

Cytat Zamieszczone przez jacek.gold Zobacz posta
    pozostaje kwestia właściwego ustawienia czujników na lampach sb-600
    czujnik jest umieszczony z boku więc trzeba by umieścić lampę tak żeby czujniki widziały mastera a kąt padania światła ustawić głowicą .
    mi się zdarzy że mając zawieszone lampy na sali nie odpala któraś bo akurat czujnik jest nie z tej strony co ja
    Co do widoczności czujników to sprawa jest oczywista i nie jest to źródłem mojego "problemu".

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tymancjo Zobacz posta
    No to jestem niepocieszony, muszę to przerobić na innych lampach zatem.
    Z CLS bywaja male problemy. Przewaznie wynikaja one z tym ze czujnik nie widzi mastera... powiem wiecej... bardzo latwo oslepic zdalna lampe. wystarczy ze nie chwyci jednego z blyskow sterujacych i nie odpali...

za to ostatnio usmiechalem sie od ucha do ucha jak pewna pani fotografujac jakims blizej nieokreslonym kompaktem z funkcja redukcji cz.o. tak nablyskala, ze zdalna SB sobie zaswiecila razem z nia... byc moze bylo to jedyne udane zdjecie tej pani

Domyślnie

Musze to przećwiczyć z inną SB800/900 jeszcze.

Idea jest taka że jak pracuje z Mariuszem i mamy takie samo ustawienie z kontrami to w jego canonie śmiga ze 100% skutecznością a u mnie ni hu hu (te same odległości mastery w sufit + odbłyśnik). Chyba, że czujka w sb600 jest duuużo mnie czuła niż te w canonowych ex.

Domyślnie

nie mam pojecia jak dziala sb-600... z 800tkami problemy sa... sporadyczne, o ile w ogole mozna to problemem nazwac...

Uprawnienia umieszczania postów