Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Domyślnie Ostrość w NX-ie

Cześć,

już kiedyś o tym pisałem choć w innym dziale ale powracam do tematu bo coś nie tak się dzieje z ostrością na zdjęciu gdy korzystam z NX (mam ostatnią aktualizację); wcześniej nic "takiego" nie miałem.

A więc: otwieram np. TIFF i chcę podostrzyć, daję na maxa ostrość wskakuje a po chwili kółeczko zakręci (nowe skalowanie?) i ostrość znika!

Podejrzawam, że chodzi o jakieś ustawienia wcześniejsze w puszce? choć przecież tiff nie powienien? zapamiętywać takich danych jak choćby nef gdzie możemy wrócić do każdego wcześniejszego kroku...

Z nefem dzieje się to samo: otwieram, delikatnie podostrzam, ostrość wskakuje a po chwili znika. Podostrzam na maxa i ta sama syt się powtarza (oczywiście przy max zwiększeniu ostrości widać pewną różnicę w stosunku do parametrów wyjściowych ale bardzo niewielką).

Jestem za cienki w te klocki

PS. Czy mam może wyłączyć w NX-ie ustawienia z puszki??? Bo co jak co ale wstępnie mi pasują; później tylko parę zmian wprowadzam i jest (a raczej było) dobrze... (a może to co z puszki kłóci się w jakiś sposób z tym co w NX???)
    Ostatnio edytowane przez popi ; 21-09-2009 o 08:06 Powód: PS
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Domyślnie

Nie wiem czy piszesz o View NX czy o Capture NX - ale w Capture NX jest tak, że poszczególne dopasowania mają określoną kolejność ich aplikowania - zgodną z kolejnością wyświetlania od góry do dołu w okienkach po prawej stronie ekranu. Innymi słowy - kolejne poprawki należy traktować jako kolejne warstwy. Jeżeli zaaplikujesz wyostrzanie a potem "wrócisz" do korekt zdefiniowanych na wyższym (niższym?) poziomie (balans bieli itd) - to niejako "wyłączasz" wyświetlanie kolejnych warstw (w tym np warstwy wyostrzania) i aplikowanie zmian dokonanych na tych "głębszych" warstwach..
    Dominik
    Fujifilm X10 | D90 | S 10-20 | T 28-75 | N 70-300 VR | N 35 | Metz 58 AF1 | Metz 48 AF1 l Lensbaby
    flickr

Domyślnie

Mój problem dotyczy CaptureNX.

Dominiku, rozumiem, że z tymi zakładkami tak jest ale jak wytłumaczyć fakt, że po otwarciu tiff-a (nef zapisz jako tiff; brak zapamiętanej ścieżki dokonanych zmian) stwierdzam że ostrość jest za mała i dokonuję korekty tylko tego parametru (np na 30) a ten sobie kółeczkiem zakręci i "wprowadzona" ostrość znika (nawet jak zwi9ększam ją do max)?!

Domyślnie

A to jest jeszcze kwestia powiększenia, w którym oglądasz obrazek. Ostrzenie zawsze robimy na podglądzie 100% (czyli 1 pixel pliku = 1 pixel wyświetalny na ekranie) - w każdym innym przypadku każdy program (w tym i Capture NX) robi własne "widzimisię" - jedne do-oostrzają, inne od-ostrzają.
    Dominik
    Fujifilm X10 | D90 | S 10-20 | T 28-75 | N 70-300 VR | N 35 | Metz 58 AF1 | Metz 48 AF1 l Lensbaby
    flickr

Domyślnie

Przyznam, że faktycznie wyostrzam na pełnym obrazku bez powiększenia; sprawdzę wieczorem przy 100%

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dominikpl72 Zobacz posta
    Jeżeli zaaplikujesz wyostrzanie a potem "wrócisz" do korekt zdefiniowanych na wyższym (niższym?) poziomie (balans bieli itd) - to niejako "wyłączasz" wyświetlanie kolejnych warstw (w tym np warstwy wyostrzania) i aplikowanie zmian dokonanych na tych "głębszych" warstwach..
    Tylko wtedy, jesli w preferencjach masz wylaczona opcje "Keep All Steps Active in Edit List".
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Hm, na 100% powiększenia kółeczko też kręci i wyostrzanie nawet przy max zmniejsza się wyraźnie... Wam też?

Co ciekawe, parę tygodni temu gdy obrabiałem fotki takiego "zjawiska" to ja nie widziałem; zaczynam podejrzewać, że coś może poprzestawiałem w Preferencjach? (ale z drugiej strony - "Keep..." mam włączone - to nie powinno wpływać na wyostrzanie...)

Czas chyba zagłębić się w lekturę pt instrukcja do CaptureNX...

PS. Cały czas oczywiście mówię o wyostrzaniu na końcu procesu obróbki na otwartym nef-ie (próbowałem też wył/wł "Camera settings"; psu na budę się zdało) ...choć na zapisanym tiff-ie to samo A co ciekawe na pliku zapisanym do jpg-a kółeczko dało se spokój!
    Ostatnio edytowane przez popi ; 23-09-2009 o 19:53

Domyślnie

Po co wogóle wyostrzasz NEFa?
    Pozdrawiam Marcin
    Galeria

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin T Zobacz posta
    Po co wogóle wyostrzasz NEFa?
    Mówisz w sensie że to bez sensu? Logicznie rzecz biorąc masz rację że to bez sensu.

Więc może tak:

1. Otwieram nef-a i dokonuję korekt typu:

a) WB,
    b) ekspozycja,
    c) kadrowanie,
    d) U-pointy, ew.filtry, itp.

A co z opcją Camera Settings/Picture Control, wył.?

2. Zapis jako tiff.
    3a. Skaluję, wyostrzam, zapisuję ponownie jako ten sam tiff.
    3b. Skaluję, zapisuję jako jpg i dopiero wtedy wyostrzam.

Coś takiego?

Na marginesie: zastosowanie USM odn zapisanego tiff-a też na niewiele się zdaje; kółeczko zakręci i ostrości ulatuj...
    Ostatnio edytowane przez popi ; 24-09-2009 o 10:29

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popi1612 Zobacz posta
    zapisuję jako jpg i dopiero wtedy wyostrzam.Coś takiego?
    Właśnie o to mi chodziło
    A sam zapis do tiff musi mieć konkretne przeznaczenie. Zmiany nadpisuj sobie na tym samym nefie. Urośnie trochę ale nie zajmie tyle miejsca na hdd co tify.
    Pozdrawiam Marcin
    Galeria

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów