Close

Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 128

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Jaki duży masz ten zestaw z którym chodzisz? Pryzmat, kilka obiektywów, solidny statyw?
    oj i się czepialstwo zaczęło (ja zacząłem od pytania o kwadratowość 6x7 ale dobra). nie mam pryzmatu (komin uważam za formę idealną), szkło jedno, statyw nie waży tony bo i czemu, ale w tobie leży też zestaw 35mm. obwieszony jak wielbłąd robię dobre kilka kilometrów po mieście i jeszcze żyję. padło pytanie o RB z 80/3.8, a my wjeżdżamy w dylematy systemowe. klatka 6x7 jest de facto identycznych proporcji jak 4x5 (56mmx69mm).

a kwadratowe cyfrowe backi są, na luminous landscapes w bodajże teście Contaxa 645 człowiek używał takowej produkcji Kodaka.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bielik Zobacz posta
    a kwadratowe cyfrowe backi są, na luminous landscapes w bodajże teście Contaxa 645 człowiek używał takowej produkcji Kodaka.
    Kwadrat do 645? To moze byc fajne.

Domyślnie

link tylko kilka lat już to ma.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bielik Zobacz posta
    oj i się czepialstwo zaczęło (ja zacząłem od pytania o kwadratowość 6x7 ale dobra). nie mam pryzmatu (komin uważam za formę idealną), szkło jedno, statyw nie waży tony bo i czemu, ale w tobie leży też zestaw 35mm. obwieszony jak wielbłąd robię dobre kilka kilometrów po mieście i jeszcze żyję. padło pytanie o RB z 80/3.8, a my wjeżdżamy w dylematy systemowe. klatka 6x7 jest de facto identycznych proporcji jak 4x5 (56mmx69mm).

naświetlamy rózne aspekty posiadania MF
    ja z motylem robiliśmy kilkanaście km, ale po Tatrach, mając oprócz RZ z pryzmatem, 3 obiektywy, konwerter, statyw a także mały obrazek. Podzieliliśmy się zawartością torby foto na pół, ale i tak lekko nie było. A w góry się zabiera także picie, ciuchy itd. Możesz sobie wyobrazić co to znaczy wędrować z czymś takim. W pojedynkę to sobie tego nie wyobrażam. Dlatego motyl zmienił 6x7 na 6x4,5 - chodzi po górach mając sprzet lekki jak małoobrazkowy. Nie uznajemy obaj chodzenia na zdjęcia z jednym obiektywem. Jechać przez całą Polskę w góry by chodzić po nich z jedną stałką?

Jeśli chodzi o ścianki cyfrowe - to tym bardziej lepiej kupić coś małego, 6x4,5. bo ścianki cyfrowe są tak trochę na wyrost nazwane średnioformatowymi. Mają koło 40 - 48 mm na boku. Włożone w takie 6x7 dają tylko dużego cropa.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Udowodniono organoleptycznie, że 6x4,5 to najbardziej ekonomiczny format. A już idealny do portretu.
    Chciałem się pozbyć średniego formaty ale dobry Anioł mnie powstrzymał przed tą nierozważną decyzja.
    Velvia 100- cudo świata.
    Zresztą jak podają producenci negatywów, mały obrazek spadł o 60% a średni wzrósł o 17%.......... w ostatnim roku.
    To o czymś świadczy.
    Pozdrawiam średniogabarytowców......

Domyślnie

Jacek_Z: ale pomiędzy staniem w studio a wędrowaniem po górach są jeszcze czynności pośrednie, jak np. statyczny nizinny plener z modelką i właśnie po to potrzebuję RB

dzięki za odpowiedź Bielik. Czy ktoś jeszcze pokusi się o podpowiedź czy ta cena jest na tyle atrakcyjna, żeby już więcej nie szukać tylko brać zanim sprzedający się rozmyśli?
    FM2n, Mamiya RB67;

Domyślnie

Jeśli cena jest za zestaw puszka+kominek+obiektyw+kaseta, to moim zdaniem bardzo korzystna. Bardzo popularny system, dużo obiektywów i akcesoriów na rynku wtórnym. Możesz ewentualnie zapolować na jakiś duży zestaw (aparat+kilka obiektywów, kaset, pryzmat itd) czasem zdarzają się w dość korzystnej cenie (po przeliczeniu na elementy), jednak wtedy trzeba wydać sporo pieniędzy na raz. Jeśli ich nie masz - bierz tą Mamiyę - "będzie pan zadowolony"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PRR Zobacz posta
    Jacek_Z: ale pomiędzy staniem w studio a wędrowaniem po górach są jeszcze czynności pośrednie, jak np. statyczny nizinny plener z modelką i właśnie po to potrzebuję RB
    Ja własnie do takich celów, do modelek wybrałem RZ (RB - ok), do sesji plenerowych - jak najbardziej. Synchro z centralną 1/400s też była mocnym powodem zakupu.

Cytat Zamieszczone przez PRR Zobacz posta
    dzięki za odpowiedź Bielik. Czy ktoś jeszcze pokusi się o podpowiedź czy ta cena jest na tyle atrakcyjna, żeby już więcej nie szukać tylko brać zanim sprzedający się rozmyśli?
    wszystko zależy od zasobności portfela.Ttak jak pisał !Agrest - jeszcze lepiej sie wypada kupując większe zestawy. Jeśli od razu nie możez brać z kilkoma obiektywami - kupuj to co masz na oku. Ja bym wolał wejść w RZ - zresztą ja tak zrobiłem, bo daje większe możliwości rozwoju (w przyszłości pryzmat z pomiarem i automatyką - w RB tego nie ma, obiektywy pasują od RB i RZ, odwrotnie - juz nie)
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

A dopiszę się do wątku , zeby robic kwadrat w RZ67 to trzeba kupic specjalną kasete na film ?? Jest cos takiego oryginalnego z Mamiyi czy jakies inne firmy sprzedaja?
    Contax 645, Zeiss 80mm f/2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sevenoo Zobacz posta
    A dopiszę się do wątku , zeby robic kwadrat w RZ67 to trzeba kupic specjalną kasete na film ?? Jest cos takiego oryginalnego z Mamiyi czy jakies inne firmy sprzedaja?
    Byla kwadratowa kaseta do RB lub RZ, nie pamietam. Niestety tak rzadko spotykana, ze mozna powiedziec, ze jej nie ma. Oprocz tego jeszcze Polaroid 7x7cm. Innych kwadratow do tych Mamiyek nie pamietam.

Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów