Close

Strona 4 z 13 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 128

Domyślnie

1. Spokojnie, przecież to jest uproszczenie. Nie ma wielkiej różnicy między 6x6 a 6x7.
    2. Napisałem o parciu na "kwadrat" a wspomniałem o 646 bo uważam, że to fajny sprzęt dla kogoś, kto chce wejść w średni format. Poręczność tego sprzętu jest rewelacyjna. Jak ktoś się przebiegnie w plenerze z RB lub RZ plus obiektywy i do tego statyw, zrozumie o czym piszę. Bardziej się będzie koncentrował na sprawach "transportowych" niż robieniu zdjęć.

P.S.
    mam nadzieję, że twoja wiedza na temat RB/RZ i różnic między tym sprzętem a 645 pochodzi z doświadczeń z używania go a nie z wyczytywania informacji z internetu.

Domyślnie

1. różnica jest dla mnie zasadnicza, ale no niech będzie
    2. chodzę na plenery z takim zestawem i jeszcze żyje, ale przyznaje nie jest lekko. z 645 porównuje choć nie mam, ale bawiłem się nią, znam specyfikację.

myślę, że wystarczy tego OT.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bielik Zobacz posta
    2. chodzę na plenery z takim zestawem i jeszcze żyje, ale przyznaje nie jest lekko.
    Jaki duży masz ten zestaw z którym chodzisz? Pryzmat, kilka obiektywów, solidny statyw?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Kwadrat - to fajny format, kto używa ten wie. I w razie potrzeby można mieć prostokąt pionowy lub poziomy. "Kwadraciarze" wiedzą o czym piszę.
    Piter

Domyślnie

Z 6x7 można tez miec kwadrat . Przełączanie pion-poziom w RB/RZ jest bajecznie proste. A na matówce można połozyć kwadracik maskujący do 6x6 gdyby się ktoś uparł
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

W zyciu bym nie przycial kwadratu. Rozciagnac to jeszcze rozumiem, ale przyciac?!!!

Domyślnie

Nie zarzekaj się. Awatar masz kwadratowy, a można mieć prostokątne.
    Ja czasami kadruje z małego obrazka do kwadratu. Przeciez to zalezy od kompozycji, a nie od aparatu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Nie zarzekaj się. Awatar masz kwadratowy, a można mieć prostokątne.

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Ja czasami kadruje z małego obrazka do kwadratu. Przeciez to zalezy od kompozycji, a nie od aparatu.

A to mi ciezko wychodzi. Jak cos na spokojnie to moze tak, ale jak tylko zaczyna sie cos dziac to odruchowo zaczynam ustawiac cala klatke. Az strach jak te kwadratowe aparaty sie posypia. Moze jednak do tego czasu zrobia jakas kwadratowa cyfre.

Domyślnie

Przy szybkich akcjach zdecydowanie tak - kadruje się tak jak widac w celowniku, a jak widac w prostokącie to się robi prostokąty.
    Ja mało robię w kwadracie. Generalnie wtedy, gdy boki kadru mam puste.

Strona 4 z 13 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów