Close

Strona 10 z 13 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 128

Domyślnie

no to dołóż jeszcze dłuższe szkiełko (250 mm) + konwerter 1,4 , a ja tak czasami się bawiłem (przyznaję, bez windera)
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jacek to co Ty tym fociles? Axalp z chlopakami?:P

a tak serio ... teraz troche jeszcze w nikona musze zainwestowac ale na to 250 mm to mam chrapke:>
    Contax 645, Zeiss 80mm f/2

Domyślnie

Podziel ogniskową na 2. Przecież to właściwie portretówka, żadne tam tele
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

wieeem przeciez :>
    Contax 645, Zeiss 80mm f/2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PRR Zobacz posta
    komin,

to pierwsza sesja średnim ale ja w ogóle nie rozumiem po co miałbym kupować pryzmat, nie czułem potrzeby jego posiadania ani przez chwilę
    mierzyłeś "na oko" czy zewnętrznym światłomierzem?
    Mamiya + Sony

Domyślnie

pytanie podstawowe to jaką tolerancje na błędy ma materiał
    na slajdach sie trzeba starać, na negatywie kolorowym mogę robic bez światłomierza w większości sytuacji, oceniając ekspozycję na oko. Podobnie na negatywie cz-b.

Domyślnie

W sobotę na giełdzie oglądałem winder. Te dodatkowe pół kilo nie robiłoby mi już różnicy pod jednym warunkiem - winder powinien przejąć na siebie zasilanie body (wolę AA niż durnowate i trudno dostępne 4LR44). Niestety, nie potrafi tego, a ja nie jestem na tyle leniwy, by sam migawki nie naciągnąć i filmu nie przewinąć. Odpuściłem.

U mnie też następna na liście zakupów jest 250, bo na nic dłuższego chyba nie uskładam.

Jacku, jak z jakością tego Sekora 250? Masz porównanie ze 180? Po Mamiyi chłamu bym się nie spodziewał, ale wolę się upewnić.
    And I am not frightened of dying. Any time will do, I don't mind.

Domyślnie

Oczywiście, że mierzyłem światłomierzem - mam takie małe super 'lekkie' niezniszczalne body w stopce made by nikon , które się świetnie sprawdza.

Choć w zasadzie to zmierzyłem dwa razy na 20 klatek. Z drugiej strony robiłem na cz/b więc stopień tolerancji był spory
    FM2n, Mamiya RB67;

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axer Zobacz posta
    U mnie też następna na liście zakupów jest 250, bo na nic dłuższego chyba nie uskładam.

Jacku, jak z jakością tego Sekora 250? Masz porównanie ze 180? Po Mamiyi chłamu bym się nie spodziewał, ale wolę się upewnić.
    Są dwie 250, jedna Apo, druga zwykła (mam te ostatnią)
    Co do jakości - dla mnie super, nie mam uwag. Nawet z konwerterem jest bdb.
    Nie miałem 180. Chciałem mieć większe różnice w ogniskowych (50, 110, 250) bo zdawałem sobie sprawę, że nie będę posiadał dużej kolekcji obiektywów. W czasach gdy to kupowałem kosztowały te szkła majątek. Dziś sa prawie za grosze.
    Ustawiłem więc sobie szkła by się różniły ogniskową 2x, a kupiłem sobie konwerter 1,4 i dzieki temu miałem pośrednie ogniskowe (70, 150, 350 mm). Bardzo lubie tele w małym obrazku. Mamiya robi jeszcze 360 i 500 mm, teraz sa w zasięgu jeśli chodzi o finanse, ale ja już nic nie robię na Mamiyi.

Domyślnie

Dzięki Jacku.

O ile 250 jest jeszcze w miarę przystępna cenowo, o tyle 360 nie spotkałem. Nadal wysoko się cenią.
    And I am not frightened of dying. Any time will do, I don't mind.

Strona 10 z 13 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów