Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Jazgarzewszczyzna

Domyślnie SB-800 czy SB-600 + AF 1.8D

Witam,
    jestem nowym użytkownikiem D70 + 18-70G + 70-300G. Zamierzam kupić lampę błyskową i mam dylemat: SB-800 czy SB-600? Za cenę SB-800 mogę kupić SB-600 + standardową 50-tke 1.8D. Pomóżcie w dokonaniu wybporu. Czy rzeczywiście warto kupić AF 50 1.8D?
    Pozdrawiam, sbp.

Domyślnie

poczytaj forum - dowiesz się czemu warto kupić SB800 zamiast SB600...

a co do 50-tki - to rewelacyjne szkło, a używane w bardzo dobrym stanie da się znaleźć za mniejszą kwotę niż różnica między SB600 i SB800
    Ania - miłośniczka stałek i szerokiego kąta
    moja strona: www.annaborowy.pl
    mój blog: http://annaborowy.wordpress.com/

Domyślnie

Ja też mam podobny dylemat... trzypunktowy zresztą
    - czy kupić SB czy Sigmę na iTTL ?
    - jesli SB to czy 600 czy 800 ?
    - używaną czy nową ?

Sprawę ciężej rozwiązać niż zakup body (między Canonem a Nikonem) .

Dla sbp przytaczam linka : http://forum.nikon.org.pl/viewtopic....ht=sb600+sb800
    Oraz cytat z Kolegi idioma :
    "SB600 :
    - mniejsza liczba przewodnia
    - brak możliwości sterowania grupą lamp (CLS), ale możliwość pracy w trybie SLAVE (wyzwalanie wewnętrzną lampą aparatu)
    - brak dodatkowych akcesoriów (nakladka zmiekczajaca, filtry)
    - mniejszy zoom
    - brak trybów Non-TTL: automatycznych AA (kojarzy mi się to jednoznacznie ), A i ręcznych GN i RPT
    - brak piątej baterii
    "

Zalecam jednak przeczytanie całego topiku. Jest jeszcze ten watek :
    http://forum.nikon.org.pl/viewtopic....ht=sb600+sb800

Pozwolę też sobie zacytować wypowiedź Kolegi Wojtek.J.K :
    "Kąt rozsyłu wiązki podawany jest dla "prawdziwych" ogniskowych. Zwróć uwagę, że przy użyciu załączonych rozpraszaczy dla SB-800 uzyskujesz również pokrycie dla 17 i 14 mm; dla SB-600 14mm - więc w każdym przypadku 18-70 DX jest "obsłużony" .

W przeciwieństwie do starszej siostry SB-600 nie jest wyposażona we własny czujnik światła, więc nie działa w żadnym trybie z "własną" tj. wewnętrzną automatyką (czyli nie TTL'ową), o których piszesz (A,AA). W tych trybach to nie aparat mierzy światło i decyduje o mocy błysku, ale sama lampa.

Różnica pomiędzy AA i A jest taka, że w AA informację o nastawionej przysłonie i odległości (=obiektyw musi być "D" albo "G") lampa pobiera "sama" z korpusu. W trybie A musisz ręcznie ustawić przysłonę na korpusie - ale możesz to np. wykorzystać do celowego ustawienia INNEJ przysłony.

W trybie GN nic nie jest mierzone, siła błysku ustalana jest "z góry" na podstawie czułości, odległości i przysłony. Taki usprytniony manual .

Tryb stroboskopowy - w trakcie pojedynczej ekpozycji lampa błyska kilka razy, co można wykorzystać np. do rejestracji poszczególnych faz ruchu jakiegoś przedmiotu (przy fotografowaniu statycznej sceny nie ma sensu używać stroboskopu). Czas pomiędzy błyskami i ich ilość ustawiasz sobie na lampie (od ilości błysków zależy oczywiście ich moc: im więcej, tym słabsze). Tu może warto dodać, że SB-600, jeśli jest używana w i-TTL'u, z SB-800 jako commanderem TEŻ POTRAFI pracować w trybie stroboskopowym. Samodzielnie oczywiście nie potrafi.

Aha: wszystkie w/w funkcje działają z D-70
    . "
    z topiku : http://forum.nikon.org.pl/viewtopic....ht=sb600+sb800

I jeszcze cytat z Kolegi Sylwiusza :
    "SB-800 ma wiecej akcesoriow w komplecie - nasadke rozpraszajaca typu "omnibounce" (osobno cos takiego z Lumiquest kosztuje ~150zl), komplet filtrow do rownowazenia temp. barwowej swiatla zastanego z blyskowym oraz pojemnik na 5 baterie przyspieszjaca ladowanie kondensatora o ok. 20% oraz gniazdka do synchronizacji kablekim z innymi lampami Nikona (np. niekompatybilnymi z CLS) i gniazdo do zasilania z zewnetrznego zrodla. Poza tym SB-800 ma oprocz odmian TTL dostepnych w 600 takze tryby wlasnej automatyki A (dziala nawet z 30-letnia Praktica MTL3 , AA, RPT (stroboskop) oraz GN, wieksza dokladnosc podzialu mocy w M, zoom glowicy do 105mm (600 ma do 85), bezprzewodowe sterowanie starszymi lampami niezgodnymi z CLS, no i co moze najmniej wazne ale 800 ma sympatyczny, duzy wyswietlacz matrycowy (a nie segmentowy jak w 600 "

Może to coś ułatwi. Sam musze się przez to przegryźć. Warto aby w portalu SUN oprócz nauki iTTL zamieszczono poradę dotyczącą "wyższości" SB 800 nad SB 600, co daje te wydane te dodatkowe kilkaset złotych i czy nie mozna tego zastapić Sigmą na iTTL.

Dla zainteresowanych. W Foto Kurierze 3/2005 na stronach od 38 - "System CLS Nikona". Czyli artykuł o systemie oświetlenia błyskowego Nikona - o lampkach SB600 i SB800.

Rayden
    Nikon D70_18_70_1GB_256MB_Torba Sony
    FOTOGALERIE

Domyślnie

Nie zastanawiaj sie. Kup SB-800. Bedziesz zadowolony.
    Taki sprzet kupuje sie raz na kilka lat. A jak kupisz SB-600, to juz za chwile bedziesz chcial miec cos lepszego.
    2008.11.30 01:45 Koniec mojego pobytu na Forum ... Trzymajcie sie ...

Domyślnie

Taki sprzet kupuje sie raz na kilka lat. A jak kupisz SB-600, to juz za chwile bedziesz chcial miec cos lepszego

Święta racja.

Tomx
    deczysta

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Jazgarzewszczyzna

Domyślnie Dziękuję wszystkim za porady

Dzięki.
    Faktycznie lampkę kupuje się na lata - dla mnie to na wiele lat - nie pstrykam zbyt dużo. Przędzej zmienię body niż lampę. Cóż trzeba będzie wydać trochę więcej kaski.
    Odnośnie obiektywu AF 50 1.8D - czy jakość w porównaniu z 50-ką na kit-cie (18-70) usprawiedliwia (zachęca) do wydania paru stówek na niego?
    Pozdrawiam, RDe.

Domyślnie

co prawda osobiście nie mam kita ale bardzo dużo się nim bawiłam.... moim zdaniem tu nie ma co porównywać.... ciemnego zooma z jasną stałką? oczywiście, ja wybieram stałkę...
    Ania - miłośniczka stałek i szerokiego kąta
    moja strona: www.annaborowy.pl
    mój blog: http://annaborowy.wordpress.com/

Domyślnie

sbp - pomóż sobie 50 mm x 1,5 i pomysl do czego Ci przyda się ten obiektyw. Tam nie ma zoomu . Jego zaletą jest na pewno światło. Ponoć też ostrość. Ale gdyby był szerszy...

Rayden
    FOTOGALERIE

Kaleid
    Gość

Domyślnie

Jako że na dniach kupuję lampę mialem podobny dylemat...i mowie iż zdecydowanie warto dolozyc do SB800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kaleid
    Jako że na dniach kupuję lampę mialem podobny dylemat...i mowie iż zdecydowanie warto dolozyc do SB800
    Lordzie Sidious pardon, Kaleidzie ale powiedz tak z głebi Mocy - dlaczego ? Zakładamy,że nie bawimy się w studiu tylko lampę stosujemy w domu, w pomieszczeniach zabytkowych, może na dworze. Czy nadal mamy uzasadnienie dla SB800 ? No bo jak tak to OK.

Rayden
    FOTOGALERIE

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów