Szukam do d70s jakiejś lampy pokroju sb800 jednak jak najtańszej a posiadajęcej zdalne wyzwalanie i obsługującej zdjęcia seryjne. Potrzebuje jej do zdjęć sportowych i głównie do obiektywu 10-20.
Szukaj
Szukam do d70s jakiejś lampy pokroju sb800 jednak jak najtańszej a posiadajęcej zdalne wyzwalanie i obsługującej zdjęcia seryjne. Potrzebuje jej do zdjęć sportowych i głównie do obiektywu 10-20.
metz ;]
"taka będzie przyszłość.ktoś będzie odbierał nasze śmieci i jeszcze się cieszył" A.Stasiuk
a jakiś model(e) tego metz'a?? A czy sigma EF-500 DG ST lby wystarczyła czy muszę trochę todłożyć i kupić EF-500 Super DG??
jeśli już Sigma to zdecydowanie EF-500 Super DG, możliwości dokładnie takie jak SB-800
pozdrawiam Piotr
szukaj na allegro
o zdjecia seryjne sie nie martw, 2 fps wyciaga kazda lampa![]()
będzie kłopot z pokryciem błyskiem ogniskowej 10 mm.
sb800 ma chyba szeroko max 14 mm.
2fps - zalezy na jakiej mocy. przy całym błysku czas ładowania lampy jest dłuższy niż 0,5 s i nie wyrobi.
w praktyce czym mocniejsza lampa tym lepiej w błyskach seryjnych, bo będzie pracowała ułamkiem mocy.
nikon zaleca przerwę po serii błysków dla ostudzenia sprzetu.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 20-10-2006 o 23:15
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
no tak w sytacjach extremalnych jak np przy oswietlaniu ksiezyca bedzie sie dlugo ladowac)
dobry flesz powinien miec dwa kondensatory,moze niech to bedzie wyznacznikiem
nie musi byc wcale obiekt daleko, wystarczy f=11 i juz będą problemy przy odległosci kilku metrów.
ilość kondensatorów nie jest istotna. ważne ile trzeba będzie doładowac po błysnięciu.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
choc nie jestem expertem to smiem twierdzic ze ilosc kondensatorow ma znaczenie
jezeli sa dwa, to gdy jeden sie laduje , to drugi byska, a po naladowaniu to ten naladowany przelaczany jest na obwod palnika
w ten sposob lampa ma zapas mocy
11 przy szerokim koncie to duzo
z zalozenia w takim szkle wszystko jest jednakowe ostre jezeli nie ma planow
Skontaktuj się z nami