Close

Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 98

Wątek: D40 czy D60??

Domyślnie

Mowa jest o szkłach bo takie głosy są często podnoszone... a swoja drogą SB-400 to taka mała zabawka. Wiadomo lepiej mieć niż nie ale ani to wspomagania nie ma ani mocy specjalnej. Jak była 169 to chciałem kupić ale się rozmyśliłem... bo wygląda pasqdnie a wiele nie daje. Niestety teraz cena SB-600 to jakaś masakra.
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blackside Zobacz posta
    Niestety teraz cena SB-600 to jakaś masakra.

no i narazie nie widac zeby było inaczej tj. lepiej ;/

Domyślnie

[...] Jak była 169 to chciałem kupić ale się rozmyśliłem... bo wygląda pasqdnie a wiele nie daje...
    Zdziwiłbyś się, jak wiele daje możliwość uniesienia palnika do góry i obicia błysku od sufitu.
    SB-400 i wbudowana lampa to dwa różne światy. A że słaba? W mieszkaniu i w miejscach, gdzie sufit nie jest za wysoko bez problemu daje radę.

Domyślnie

- Gdzieś ktoś pokazywał zdjęcia z lampą i z wbudowana... Szczeże szoku nie ma tym bardziej za 300zł.
    A w mieszkaniu robię zdjęć jak na lekarstwo więc mi osobiście na czorta to... Częściej potrzebuje doświetlić osobę na polu z f8 i tą schody bo mocy brakuje... A łażenie z lampą na body troszkę by mnie drażniło... ale to tylko moje odczucia.
    Jak już brać lampę to klasy SB-600 by to wspomaganie było i moc, a SB-400 nie powinna być droższa niż 200zł. Kupa plastyku i palnik i za to taką kase chcą.... nie!
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

nie wiem czy mogę ale dla chętnych: Sprzedaje N D60 z przebiegiem ok 7100 klatek (według Opandy) + GRIP + Kingston 4G SDHC + pudełko ze wszystkimi akcesoriami ( bez obiektywu). Stan bdb, od nowości naklejona na wizjer ochronna folia. Bez widocznych zadrapań i otarć itp... gwarancja do 12.01.2010r.
    Body zmieniam na D300 lub D300s - na razie mam dylemat czy warto przepłacać 1000zł za nagrywanie filmów - 5 minutówek w jakości HD...........
    Ostatnio edytowane przez neomarcel ; 06-10-2009 o 20:42
    | Nikon | D4 | D800 | N.16 f2.8 fisheye | N.24 f1.4 | N.24-70 f2.8 | N.58 f1.4 | N.70-200 f2.8 VRII | SB600 | SB900 | SB910

Domyślnie

- Gdzieś ktoś pokazywał zdjęcia z lampą i z wbudowana... Szczeże szoku nie ma tym bardziej za 300zł.
    A w mieszkaniu robię zdjęć jak na lekarstwo więc mi osobiście na czorta to... Częściej potrzebuje doświetlić osobę na polu z f8 i tą schody bo mocy brakuje... A łażenie z lampą na body troszkę by mnie drażniło... ale to tylko moje odczucia.
    Jak już brać lampę to klasy SB-600 by to wspomaganie było i moc, a SB-400 nie powinna być droższa niż 200zł. Kupa plastyku i palnik i za to taką kase chcą.... nie!
    pokazywał też ktoś z dużej sali ze studniówki i było ok, autor wątku pisze o małym dziecku a takie na razie biegać nie będzie tylko leży w łóżeczku bądź w wanience/bujaczku a o tym że lepiej odbić niż walić po oczach malucha chyba jasne
    prawda w plener do doświetlania ta lampka się raczej nie nadaje ale naprawdę za niewielką cenę (używka ok 220 -250 w super stanie bo raczej wesel nikt takim lampionem nie robi ) do domku wystarczy a i aku body więcej zdjęć zrobi
    sam mam i sobie chwalę, zawiodła raz na dużej ciemnej sali o czym kiedyś pisałem na forum

PS szczerze piszmy poprawnie i mówimy o zestawie za ok 1,5 a nie za samą lampę w podobnej cenie
    Ostatnio edytowane przez pppppp ; 06-10-2009 o 20:57
    D60 N18-200VR, N35 1.8, Helios 58 2.0, T90, MZ 48, SB 400

Domyślnie

Każdy ma inne potrzeby - nie mam zamiaru się o to sprzeczać.
    Nie zgodzę się jednak, że nowa SB-400 nie jest warta 333zł (FJ), nie mówiąc już o groszach za używkę.
    Banalny przykład poniżej (kiedyś już go pokazywałem, ale dobrze widać róźnice) - oba zdjęcia zrobione w pomieszczeniu podczas słonecznego dnia - f8, 1/60s, ISO200.

wbudowana lampa:

SB-400:

Oczywiście do kwiatków i innych pierdół nie potrzeba aż tak bardzo lampy. Do ruszających się ludzi już tak. Możliwość zrobienia fotki ludkom z ADHD (często ukrytym ) na f8, bez kompletnego "wypierania" kolorów przy okazji i bez konieczności walenia im prosto w oczy błyskiem - to jest już dużo. Oczywiście SB-400 ma swoje wady (obrót palnika tylko w pionie, nieduża moc, dla niektórych może mało poważny wygląd), ale dla amatora z niewielkim budżetem, który sporo pstryka w niedużych pomieszczeniach, to moim zdaniem "must have".
    Ostatnio edytowane przez Drogis ; 06-10-2009 o 21:22

Domyślnie

Jeśli cenowo wygląda to tak, że za d60 kit można mieć d40 kit + sb-400, to dużo lepszym wyborem będzie to drugie.
    http://pawelwr7.flog.pl/
    D40; N:18-55VR i bez VR, 55-200VR, 50/1,8E; S50-150; SB-400

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lewAp7 Zobacz posta
    Jeśli cenowo wygląda to tak, że za d60 kit można mieć d40 kit + sb-400, to dużo lepszym wyborem będzie to drugie.
    Popieram w 100%
    -> puszka, kilka słoików i błyskotka......

Domyślnie

Panowie wcale się temat nie rozmył, aczkolwiek jeśli dzisiaj pewne sprawy się "uporządkują" to być może zostane posiadaczem D40samo body, a dokupię Nikon Nikkor AF-S DX 18-55mm f/3.5-5.6G VR . Na początek jak dla amatora chyba wystarczy. Nie mniej mój przyjaciel (zapalony fotograf) po ewntualnym zakupie podepnie stałkę i pokaże mi różnice. Natomiast co do lampy to owszem zakup planowany, ale jak już wspomniano małej nie będę lampą po oczach dawał

pzdr.

Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów