Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Domyślnie

jeżeli cały zespół soczewek się przesunie to oczywiście będzie dobrze.
    myslałem, że to co proponujesz przesuwa tylko soczewki z tyłu obiektywu, zostawiając przednie tam gdzie są normalnie. W takim przypadku pewnie cos by się "popsuło" w rysunku w ogóle, w jakims zakresie powyłaziłyby wady. Jeśli nie, to taka operacja jaką proponujesz jest bezpieczna.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Smile

Cytat Zamieszczone przez madburn Zobacz posta
    a co do pytania Jacka_Z - nie wydaje mi sie zeby przesuniecie calego zespolu soczewek w tyl (w glab body) zmienialo jakos konstrukcyjne zalozenia obiektywu
    ..... oby ta operacja nie zmieniła "konstrukcyjnie" body a zwłaszcza lustra (-:

Domyślnie

przednia zostaje tam gdzie jest, przeslona tez zostaej na miejscu , tylko tylne soczewki przesuwa sie w glab (zeby bardozej wystawaly z obeiktywu) - tak samo dziala tair lub jupiter 135mm - przednia, przeslona i tubus z soczekwami jezdzacy w slimaku do regulacji ostrosci

a co do rysowania heliosa - i tak jest fatalny na pelnej klatece - rogi sa rozmyte - kiedys mi to nie przeszkzadzalo - ale teraz zwrocilem uwage ogladajac stare slajdy - praktycznie wszytkie to maja (pewnie przymkniecie do wiecej niz 5,6 poprawia - tyle ze slajd nie ma exifa - a na cyfrowce nie ma znaczenia - matryca nie obejmuje rozmytych rogow hehe

Wilus : klapaczce nic sie nie stanie jesli zablokuje sie o lustro - tylko ze wlasnie trzeba to wyergulowac zeby sie nie blokowalo - bo chyba nie o to chodzi prawda ?

Domyślnie

Jest to adapter M42 ( Lens adapter M 42). Producenta nie podają, tylko Made in Japan.
    Sam używam z obiektywem Sonnar 2.8/180 CZJ. Świetnie się spisuje.
    Kupiłem go w Poznaniu ( Rays Foto ).

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów