Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Monika

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Ja pokusiłem się o podobną rzecz w Lightroomie dla ciekawskich i żądnych wiedzy. Może nie jest to idealna obróbka, identyczna i piękna jak to zrobił fotoellite, ale powinna dać trochę do myślenia. Plik to *.DNG, importujemy do Lightrooma i... już. Widać na nim wszystkie zmiany w ustawieniu suwaków w stosunku do oryginalnej wersji. Klawisze "N" i "K" pokażą zmiany na warstwach.
    Oto zmodyfikowany plik:
    http://hostuje.net/file.php?id=9474f...a01ed60ddbc332
    A to JPEG, jeżeli ktoś chce zobaczyć czy warto ściągać:
    http://img71.imageshack.us/img71/303...2700732422.jpg
    Mam nadzieję, że to zadziała u innych. Pierwszy raz w ten sposób pokazuję zmiany, ale może się uda.

Domyślnie

ostrość leci mimo F4 i ogniskowej 80. Czyli zoom. Jak na tą jakosc to pewnie 70-200. Niebieskie otoczki z tyłu wykasowane. Z prawej widać interwencje cięcia. Za mało światła z tej strony przez co idzie w rozjaśnianiu w tonacje która nijak ma sie do lewej strony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szloser Zobacz posta
    ostrość leci mimo F4 i ogniskowej 80. Czyli zoom. Jak na tą jakosc to pewnie 70-200. Niebieskie otoczki z tyłu wykasowane. Z prawej widać interwencje cięcia. Za mało światła z tej strony przez co idzie w rozjaśnianiu w tonacje która nijak ma sie do lewej strony
    Nie zrozumiałem za bardzo Twojego postu więc wyjaśniam tylko, że to 80-200

Co do tych poprawek - to niestety przy tym kontrastowaniu i innych zabiegach, zatracają się rzeczywiste kolory makijażu, włosy z brązowych robią się prawie czarne itd.
    Wolę to co zrobiłem osobiście, obojętnie czy się to komu podoba czy nie Niemniej jestem pełen podziwu dla specjalistów od obróbki

Domyślnie

Tam działo się chyba jeszcze trochę więcej, bo korygowałem resztki włosów. Ale ładnie wypatrzone, nie ma to jak fachman.

Domyślnie

noo kolega mOSAd przygotował materiał także już wiecie jak mniej więcej to wszystko wyglądało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotoellite Zobacz posta
    noo kolega mOSAd przygotował materiał także już wiecie jak mniej więcej to wszystko wyglądało
    Ja to dla Lightroomowców zrobiłem tylko. PS to dla mnie magia. Swoją drogą na optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/4.1-poradnik-...tretowych.html) pojawił się dobry poradnik dotyczący obróbki, właśnie w PSie (chyba raczej dla początkujących)!

Domyślnie

Czy początkującej możecie wyjaśnić jak chłop krowie na rowie, jak odczytać te zmiany? Załadowałam do Lightrooma, widzę naniesione punkty i co dalej ;( A pęd do wiedzy jest
    NIEWIELE UMIEM. Chcę umieć więcej! Krytykuj i oceniaj. Byle konstruktywnie!
    na razie D80 + Tamron 28-75 F/2.8 + Metz 48 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez julievna Zobacz posta
    Czy początkującej możecie wyjaśnić jak chłop krowie na rowie, jak odczytać te zmiany? Załadowałam do Lightrooma, widzę naniesione punkty i co dalej ;( A pęd do wiedzy jest
    Hmmm, dedukcja droga Pani Watson.... Jeżeli widzisz zmiany, jak suwaki były poprzesuwane, jakie obszary są maskowane, z jakimi parametrami, to możesz tę obróbkę powtórzyć od zera lub lekko zmodyfikować do własnych potrzeb. Wystarczy, że załadujesz sobie oryginalny JPEG i będziesz próbowała przesuwać suwaki do tych wartości, które ja ustawiłem w DNG. Będziesz widziała jakie modyfikacje mają jaki wydźwięk na zdjęciu.
    W LR zmiany można wykonywać w dowolnej kolejności, więc wydaje się, że nie potrzeba dokładnej historii akcji jak PSie.
    Jak coś więcej potrzeba to Prywatnymi Wiadomościami proponuję by tu nie śmiecić.

Domyślnie

Ok, dzięki, zrozumiane, przyjęte.
    NIEWIELE UMIEM. Chcę umieć więcej! Krytykuj i oceniaj. Byle konstruktywnie!
    na razie D80 + Tamron 28-75 F/2.8 + Metz 48 AF-1

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów