Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Jakie filtry ???

Witam. Mam pytanko... Chcę kupić do moich stałek tj. 50/1.4 i 85/1.8 jakieś filtry które zabezpieczą szkło obiektywu. Wiem, że uv to dobry sposób, ale czy mogę praktycznie na stałe nakrecić polarki ??? będzie i bezpieczniej dla szkła obiektywu a zarazem będą pełnić swoje funkcje tzn. poprawy kolorków itd. chciałbym założyć porządne filtry np. MARUMI SUPER DHG CPL i zostawić je na stałe. Czy to dobry pomysł ???? z pomoc z góry dziekuję.

Domyślnie

Podrzuci ktoś jakiś pomysł ?? czy może wcale filtrów nie zakładać

Domyślnie

UV na stałe a polaryzacyjny dodatkowo na niego przy uzasadnionych warunkach oświetleniowych. Przy tych ogniskowych winietowanie nawet przy dwóch filtrach nieistotne.

Domyślnie

Hmmm...... No tak, a chciałem mieć dwa filtry a tu chyba cztery potrzebne mi będą Dzięki

Gaduła
    Miasto
    Kamieniec Ząbkowicki

Domyślnie

ja np mam na stałe nakręcony polar w moim 18-70 , tyle że używam go tylko i wyłącznie do krajobrazu...... lecz w Twoim przypadku skoro polar ma byc używany do jasnych stałek ...to trochę bez sensu go na stałe przykręcać, ponieważ zmniejsza on dopływ światła bodaj o około 1,5EV
    D610 | N 16-35 VR | N 85/1.8D | T 90/2.8 Di | T 70-300 VC || D70s | N 18-70/3.5-4.5

Domyślnie

Kup tylko UV, polarek nie będzie Ci za bardzo potrzebny w tych stałkach, a dodatkowo stracisz cały urok jasnych stałek bo staną się ciemniejsze, a co do kolorków to bez problemu poprawisz je w obróbce w razie jakby nie wyszły tak jakbyś chciał, ale polar nie jest jakimś cudotwórcą kolorystycznym a dodatkowo do portretu np nie jest wskazany

Domyślnie

Do ochrony to osłona przeciwsłoneczna spokojnie wystarcza, przynajmniej mi nie zdarzyło się zarysować soczewki z tulipanem. Filtrów używam tylko, gdy chcę uzyskać jakiś efekt na zdjęciu
    pzdr
    było żółto i czerwono
    był też FUJI, ale wykończyła go czerwona zaraza
    fotografie Stankiewicz Tomasz

Domyślnie

Jeśli już chcesz, to zamiast UV możesz z oferty Marumi użyć filtrów Lens Protect, nakręcanie na stałe kilku polarów jest moim zdaniem zupełnie bez sensu, kup jeden polar o największej średnicy na jaki Cię stać, a w przyszłości wystarczą Ci redukcje do innych szkiełek.

Dodam tylko, że ja dla odmiany często, ale w odpowiednich sytuacjach używam polara z moimi stałkami, zarówno z 30 1.4, 50 1.4 i 85... Oczywiście okoliczności muszą temu sprzyjać.
    Ostatnio edytowane przez Kuba Borysko ; 30-09-2009 o 09:43

Domyślnie

Ok, dziękuję za pomoc. W sumie rzeczywiście do moich stałek niepotrzebne są chyba polarki. Do czegoś szerokiego bardziej się przyda np. fotografowania pejzażu.

Domyślnie

Kup tylko UV dobrej jakości wielopowłokowe,bo inaczej tylko pogorszysz sobie obraz, polecam B+W {MRC} lub Heliopan.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów