Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Exacta 28-200

Domyślnie Exacta 28-200

Witam

To mój pierwszy post więc zaczynam od powitania wszystkich.
    Moje pytanie dotyczy wspomnianego w tytule obiektywu. Kupiłem go niedawno na Allegro. Jako że jest to mój pierwszy manual to mam trochę problemów z nim, z racji że dotychczas używałem tylko obiektywów z Autofocusem.

Jako że zakup był na zasadzie bierzesz co dają, ja się nie znam na tym co sprzedaję stałem się posiadaczem obiektywu z kilkoma pyłkami na optyce. W zasadzie jest to jeden większy pyłek plus mały włosek. Czy jest zasadne ekonomicznie oddanie do serwisu w celu czyszczenia oraz gdzie w Warszawie to zrobię w miarę szybko i tanio.

Po drugie czy ktoś z Was spotkał się z tym obiektywem, może coś więcej napisać o jego możliwościach itd. Będę wdzięczny za każdą sugestię.

Pozdrawiam

Gaduła Awatar NBA
    Miasto
    Jarocin, Wielkopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzegorz_sykut Zobacz posta
    WCzy jest zasadne ekonomicznie oddanie do serwisu w celu czyszczenia
    To zależy czy tym zarabiasz, czy pasjonacko... Bo jak masz zamiar robić 30 klatek tygodniowo, to PS wszystko usuniesz za free..

Domyślnie

do usuwania takich małych pierdół najlepszy jest magiczny pędzel czy jak to się nazywa... jedno kliknięcie w miejsce plamki na zdjęciu i w 80% przypadków program sam sobie poradzi z plamką.
    tel 695 135 917, gg 8833453

Domyślnie

Pasjonacko typowo. Pytanie jednak jest takie - obiektyw kosztował mnie z wysyłką niecałe 100 zł. Czy w przyzwoitej cenie powiedzmy do 50 zł takie czyszczenie jest możliwe, czy właśnie jak radzisz odpuścić sobie zabawę i ewentualne niedoskonałości naprawić programowo.

Domyślnie

Właściwie to nie napisałeś, co widzisz na zdjęciach zrobionych tym obiektywem. Czy wypróbowałeś obrazki zrobione przy dużych przysłonach?
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

Na samych zdjęciach nie dopatrzyłem się żadnych zanieczyszczeń. Pyłki dostrzegłem przy dokładnym oglądaniu obiektywu a dokładnie przy spoglądaniu przez niego pod światło. Niemniej jednak chyba pospieszyłem się zbytnio z moją paniką odnośnie zabrudzeń, nie wykluczone że nigdy nawet nie dostrzegę na moich zdjęciach ewentualnych zabrudzeń szkieł.

Oszczędny w słowach Awatar yogur
    Miasto
    Tczew/Trójmiasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzegorz_sykut Zobacz posta
    Na samych zdjęciach nie dopatrzyłem się żadnych zanieczyszczeń. Pyłki dostrzegłem przy dokładnym oglądaniu obiektywu a dokładnie przy spoglądaniu przez niego pod światło. Niemniej jednak chyba pospieszyłem się zbytnio z moją paniką odnośnie zabrudzeń, nie wykluczone że nigdy nawet nie dostrzegę na moich zdjęciach ewentualnych zabrudzeń szkieł.
    To daj sobie spokój i rób zdjęcia - skoro nic nie widać.

Uprawnienia umieszczania postów