Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Oszczędny w słowach Awatar kleszcz5
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie Benro A-550EX + KB-1A

Witam serdecznie !
    Moje doświadczenia ze statywem Benro.
    Nogi: A-550EX
    Głowica: KB-1A
    Zdjęcie: http://www.fotorimex.pl/product.php/...ex_+_kb-1a.htm
    Kupiony 3 tyg
    Przeznaczenie: Ogólne z naciskiem na pejzaż.

Pierwsze wrażenie pozytywne. Porządna torba w komplecie. Statyw wykonany bardzo solidnie.
    Stoi stabilnie na różnych powierzchniach .Stopki wyglądają na zamocowane na stałe więc raczej może być problem z ich wymianą na kolce lub talerzyki - choć kolce są w sprzedaży.
    Można blokować nogi w 3 pozycjach. Zaciski na nogach są dosyć duże i rozkładanie przebiega bezproblemowo.
    Haczyk na obciążenie jest na dociskającej go sprężynie i dosyć ciężko go odciągnąć (szczególnie w rękawiczkach)
    Na każdej nodze jest pianka.

Głowica jest trochę inna niż KB-1. Różnica tkwi chyba tylko w wyglądzie. KB-1A jest cała czarna.
    Pokrętła działają płynnie choć żeby zablokować głowicę trzeba dosyć mocno je dokręcić.
    Po zablokowaniu głowicy można nadal przesuwać aparat w poziomie i jest to ruch z odpowiednim oporem (można oczywiście zablokować ten ruch pokrętłem.)
    Ogólnie głowicą operuje się bardzo wygodnie.

Całość waży trochę ponad 2kg więc super lekko nie jest.
    D800|D700|Z16 2.8|N20 2.8|N50 1.4|T28-75 2.8|N70-300vr|SB900|Cokin

Domyślnie

Jak wrażenia z używania statywu po dłuższym czasie? Wydaje mi się że różnice w głowicach mogą być jednak inne ponieważ cena samej KB-1 to 449zł a Twój statyw z głowicą kosztuje 549zł.
    5D|17-40/4L|24-105/4L|50/1.8|135/2L flickr

Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Ciężko mi powiedzieć jakie są inne różnice pomiędzy KB1 a KB1A ponieważ nie miałem tej pierwszej. Jak narazie zestaw sprawuje się bardzo dobrze. W zasadzie nie mam żadnych negatywnych uwag.

Domyślnie

Mam taki sam zestaw i mogę potwierdzić to co napisał kleszcz5 . Ja używam do fotografowania ssaków/ptaków czasem krajobraz , jako że najczęściej używam najniższej perspektywy to musiałem skrócić kolumnę bo przeszkadzała a nie chciałem wydawać dodatkowe 100zł na krótką kolumnę.

Domyślnie

Dzięki za opinie, jestem już też właścicielem tego kompletu. Jedyne co mi nie pasuje pod kątem posiadanego szybciej Manfrotto 725B to sposób mocowania szybkozłączki i jej odkręcanie się z czasem podczas pracy, głównie jeśli korzystamy z aparatu w pozycji pionowej. Obiążenie to D700+MB-D10+Sigma 15mm fisheye. Reszta bez zastrzeżeń, głowica bardzo fajna. Szybkozłączka jednak lepsza imo w Manfrotto.

Domyślnie

Ja nie mam żadnych problemów z szybkozłączką , jeszcze ani razu się nie odkręciła .

Domyślnie

Dopiero jestem po jednym wypadzie z tym statywem, być może to kwestia nieumiejętnego jeszcze korzystania z głowicy bo mi po dłuższym czasie pracy body z gripem i fiszem w pozycji pionowej szybkozłączka luzowała się i musiałem wypinać aparat i dokręcać ją do gripa. Być może winę za taki stan rzeczy ponoszę sam. Wydaje mi się, że mniejsze pokrętło dociskające kulkę w głowicy mogłem mieć zbyt mocno dokręcone i dlatego podczas mojego "tarmoszenia się" z apratem przy kadrowaniu szybkozłączka luzowała się. Tak ją sobie dokręciłem żeby zestaw (który swoje też waży) nie gruchnął mi jak poluzuję to większe pokrętło dociskowe.

Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

U mnie też zauważyłem jedną "wadę" szybkozłączki. Choć u mnie nic się nie odkręca ani nie spada to brak motylka do dokręcenia śruby mocującej aparat bywa uciążliwy. Nie zawsze mam ze sobą jakąś monetę.

Domyślnie

No właśnie robiłem to 50cio groszówką W Manfrotto 725B jest fajny patent na dokręcanie śruby szybkozłączki.

Domyślnie

Witam,
    mam pytanie do użytkowników tego zestawu czy przy wzroście 180cm i D80 bez gripa jego wysokość będzie wystarczająca czy też zainwestować w A-650EX?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów