Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 68

Domyślnie D80 - ciekawy test :-)

Wszystkich użytkowników D80 zachęcam do wykonania ciekawego testu przy użyciu wbudowanej lampy błyskowej.

1. w dowolnym trybie poza M i przy aktywnej lampie (blysk wymuszony) w pomieszczeniu gdzie lampa będzie PODSTAWOWYM źródłem światła zróbcie fotkę dowolnej sceny, korzystając z pomiaru matrycowego

2. przy tych samych ustawieniach wykrzystajcie blokadę FV aby najpierw wyemitować przedbłysk i ustawić parametry ekspozycji a później zrobić fotę w tych samych (możliwie) warunkach oświetleniowych

porównajcie foty 1. i 2. - u mnie jest duża różnica, czy ktoś potrafi wyjaśnić dlaczego ?

pozdrawiam
    Paweł
    D300s, N 17-55/2.8, N 70-210/4-5.6, SB-800

Domyślnie

Mógłbyś tutaj "wrzucić" oby dwie fotki? Chętnie zobaczę co wyszło (nie mam czym przetestować)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adrian Zobacz posta
    Mógłbyś tutaj "wrzucić" oby dwie fotki? Chętnie zobaczę co wyszło (nie mam czym przetestować)
    Teraz nie mam takiej możliwości - wieczorem wrzucę.
    P.

Domyślnie

W D-70 jest tak samo. To samo zrobiłem z Canonem D-350 mojego sąsiada. Efekt jest ten sam.
    Wynika to z tego, ze przy pierwszej fotce aparat mierzy światło zastane, a w drugim mierzy światło wyemitowane przez lampę błyskową.
    Ale nie jesteś pierwszą osobą która to odkryła.
    Żeby to wyjaśnić trzeby dużo napisać, a nie chce mi sie na ten temat rozwodzić
    Ale każdy kto kiedykolwiek używał światłomierza studyjnego do światła błyskowego powinien Ci wyjasnić to zagadnienie.
    Mnie to jakoś nie przeszkadza, gdyż unikam sytuacji, kiedy to aparat podejmuje za mnie decyzje o ekspozycji.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez freefly Zobacz posta
    (...) Wynika to z tego, ze przy pierwszej fotce aparat mierzy światło zastane, a w drugim mierzy światło wyemitowane przez lampę błyskową.
    Ale nie jesteś pierwszą osobą która to odkryła.
    Gdyby aparat mierzył tylko światło zastane (przypadek pierwszy) - fotka byłaby totalnie przepalona, ze względu na stosunkowo mały udział tegoż (w porównaniu z lampą) w całkowitym oświetleniu. Nawet jeśli nie stosujesz blokady FV aparat emituje po naciśnięciu spustu migawki przedbłysk, dokonuje pomiaru światła i odpowiednio dobiera ekspozycję. W drugim przypadku sekwencja jest dokładnie taka sama - tyle, że występuje większy odstęp czasu pomiędzy przedbłyskiem i pomiarem a wyzwoleniem migawki. Jeśli w tym czasie nie zmienia się oświetlenie (znacząco) a mimo to uzyskujemy inaczej naświetloną fotę - to co jest przyczyną ?

Wyjaśnienie freefly absolutnie mnie nie przekonuje i chętnie posłucham kogoś kto umie to wyjaśnić.

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

To kolega nie wie, że przy pomiarze TTL, nigdy nie uzyska się zawsze takich samych parametrów naświetlania. Proszę zrobić ze statywu kilka fotek jedna po drugiej w tych samych warunkach oświetleniowych, przy raz zrobionej blokadzie (pamięcie) naświetlania błysku FV. I obejrzeć ich histogramy. Czy histogramy są identyczne? Nie będą nawet jeśli wykonamy je w zupełnej ciemności, bez światła zastanego. Zawsze będą się różnić, nawet nieznacznie, ze względu na ta, że każde zdjęcia zostało inaczej naświetlone. Nie ma idealnej powtarzalności przy pomiarze światła odbitego TTL nawet w tych samych warunkach zwłaszcza w sprzęcie amatorskim. Zastosowanie innego sposobu pomiaru ekspozycji, jeszcze pogłębia te różnice w naświetlaniu jak sam zauważyłeś.
    Przepraszam bardzo, ale nie możesz liczyć na to, że aparat za 4000 PLN, będzie robił pomiar jak luksomierz za kilkatysięcy PLN i posiadał jego tolerancję na błędy i powtarzalność pomiaru.
    Ja z tym faktem się pogodziłem i jako użytkownik amatorskiego sprzętu, kupiłem zewnętrzny światłomierz Minolty za 2500PLN. Tak naprawdę to kupiłem go znacznie wcześniej razem z aparatem średnioformatowym, ale teraz korzystam z niego często kiedy robię fotki D-70. Trochę czasami jest to kłopotliwe.

Domyślnie

Kolejny "ciekawy test"
    Co on potwierdza?

Matrix klapa
    TTL uuu.... klapa 2

To ja zrobiłem też test

Zrobiłem sobie drzewko , potem pszekręłciłem WB na lampę (bo pszecież jął ma)
    i kolory się pogóbiły. Jak to morzliwe. Za tyle kasy?

To balans bieli też klapa 3

Może ogłosić konkors na najlepszy tezd. Nagrodą będzie pęknięty pryzmat.
    x

rtg
    Gość

Domyślnie

Andrzej500

Twój test jest debeściarski...

Domyślnie

Paweł: Kupiłeś ten aparat do testów czy robienia zdjęć ?
    Ludzie darujcie sobie argumenty aparat za taką cenę powinien mieć .... i tu księga życzeń i cudów.
    Jak Was na coś nie stać kupcie coś tańszego. Mówię to szczerze, bez podtekstów.
    A przed jakimkolwiek zakupem , nawet jeśli miałby to być D2Xs powiedzcie sobie szczerze 100 razy:
    żADEN APARAT NIE JEST DOSKONAŁY!
    Jak już to dotrze do Was, bierzcie się z zakup. I cieszcie się nim.
    Szczerze współczuję, jeśli coś Ci nie gra.
    Wiem co czujesz, bo sam bujałem się pół roku z 18-200 i D70, które nie do końca ze sobą współpracowały.
    Ale poszedłem natychmiast do serwisu. To po pierwsze. Tobie też radzę. Mają coś zrobić i z reguły robią
    A jeśli serwis stwierdzi, że jest ok, to wtedy masz 2 wyjścia:
    - podjąć próbę życia z ułomnoościami sprzętu i może czekać aż pojawi się coś co problem rozwiąże (dla mnie to był D80)
    - sprzedać D80, chętni na pewno się znajdą i zakupić ponownie D50.
    Teraz używek D50 jest sporo .
    Ale naprawdę nie ma sensu katowanie się tym problemem.
    Bo po obserwacji ostatnich wątków na forum zaczynam myśleć, że niedoskonałości aparatu powoli zamieniają się dla niektórych w fetysz.
    To moja opinia, każdy może się z nią nei zgodzić, ale nie ma sensu polemika na 20 stron.
    Więc w razie jeśli ktroś się nei zgadza ze mną, proszę o PW, a nie tworzenie kolejnego wykopanego w kosmos wątku.
    I z pewną nieśmiałością proszę: może by tak wątek zamknąć ?
    Jak już napisano niczego nowego nie wnosi.

Domyślnie

Paradox, więcej tolerancji - powinieneś zrozumieć, że niektórzy kupują sprzęt jedynie do testów, a zdjęcia robią tak przy okazji.
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów