Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Debiut makro

Domyślnie Debiut makro

Witam wszystkich serdecznie ,

ponieważ coś tam wyrzeźbiłem w dziedzinie makro, chciałbym, abyście ocenili i podpowiedzieli, co poprawić, zmienić.

Na początek dwa. Od razu przyznaję się, że nie wiem, co znalazło sie na fotach.

1.

2.

Pozdrawiam

Gaduła
    Miasto
    Kamieniec Ząbkowicki

Domyślnie

jak na debiut to jest całkiem przyzwoicie odrazu rzuca się w oczy że było ostre światło - najlepiej focić "robaczki" rankiem lub wieczorem kiedy światło jest bardziej sprzyjające...przydałoby się spróbować osiągnąć mniejszą głębie ostrości aby ładniej rozmyć tło....jakim szkiełkiem były robione te zdjęcia ??
    D610 | N 16-35 VR | N 85/1.8D | T 90/2.8 Di | T 70-300 VC || D70s | N 18-70/3.5-4.5

Domyślnie

Dzięki za dobre słowo

Cytat Zamieszczone przez rainer Zobacz posta
    jakim szkiełkiem były robione te zdjęcia ??
    Tylko się nie śmiejcie - Tamron 70-300 (mój pseudo lotniczy zestaw)

Pozdrawiam

Domyślnie

Ostrość jest w dobrym miejscu. Trochę kolorki zbyt jaskrawe. Może spróbować inny profil kolorów (neutral?). Przydałoby się też doświetlić pierwszą ważkę (lampką lub blendą), żeby wydobyć szczególy. Pierwsza to samiec żagnicy Aeshna cyanea (brawo, nie tak łatwo znaleźć siedzącą), druga to pałątka, chyba Lestes virens.

Domyślnie

Pokrzepiony wypowiedziami zamieszczam kolejne foty. Zdaję sobie sprawę, że te w locie są nieostre, ale to trudna sztuka. Przynajmniej dla mnie.
    Ponownie proszę o opinie.

3.

4.

5.

Pozdrawiam

Oszczędny w słowach
    Miasto
    małopolskie

Domyślnie

..nnie jestem fachowcem....ale 1 i 2 mi się podobają..za kolorki....choć zmniejszyłbym nasycenie minimalnie i rozjaśnił troche ..4 też fajna...może trochę za szeroko...

pozdrawiam
    Nikon + Nikkory

Domyślnie

W zasadzie mogę się podpisać "ręcami i nogyma" pod postem markB. Co do pozostałych. 3 chyba fajniej wyglądałaby w pionowym kadrze. Na 4 masz larwę rośliniarki (grupa błonkówek), niestety jakoś nie bardzo mi się widzi ten kadr i ostre światło. Ponieważ jest to bardzo nieruchomy model, można nad nim zawsze popracować. 5 zbyt centralna, przesuń ważkę w mocny punkt kompozycji i będzie ok.
    Pozdrawiam, Dariusz Kucharski
    | DA | WWW | Blog |
    D800 D300s | N14-24G N24-70G N70-300VR T150-600 N60D N85PC N105D Trioplan100 Takumar28 Σ10-20mkI T17-50mkI | SB-900x2 Manfrotto 055xprob 322RC2 +duperele

Domyślnie

1 dla mnie za ciemne ,
    2 najlepiej wyszlo,
    3 szacun...mi sie nie udalo jeszcze zlapac nic 'na ostro' w locie
    D7000 _____ S10-20 ____ T17-50 ____ N50 ____ T90

Domyślnie

6. Jeszcze jedno - proszę o opinie

Pozdrawiam

Domyślnie

hah łowik wyglada jak moj pies jak prosi o łakocia

wiec rozjasnilbym cienie doswietlajac jaka blenda (zerknij na temat bulltera) bo widac tylko czern -dol oczu spod konczyn, i popracowal nad switlem bo ewidentnie jest zbyt ostre. Za to ostrosc bardzo dobrze trafiona

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów