Close

Strona 15 z 27 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 263

Wątek: Photoshop CS5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Tu nie ma co zazdrościć, tylko trzeba w końcu przestać odp... syna marnotrawnego i przeprosić się z tatusiem ACR-em
    Z nowymi algorytmami demozaikizacji, renderingu, odszumiania, korekcją wad, profilami DNG i CC24 to jest bezdyskusyjnie najpotężniejsze oręże do konwersji RAW na rynku.
    Ale narzedzia korekcji lokalnej nie dzialaja tak dobrze jak w NXie. I co najwazniejsze -- ciagle produkuje ch...we kolory i przebarwione cienie.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Ale narzedzia korekcji lokalnej nie dzialaja tak dobrze jak w NXie. I co najwazniejsze -- ciagle produkuje ch...we kolory i przebarwione cienie.
    W porównaniu z ACR-em oprofilowanym na CC24, to raczej NX daje ch... kolory

Wcześniejsza demozaikizacja NX-a była zdecydowanie lepsza od Adobe, teraz jest na odwrót - ACR daje ostrzejszy i bardziej naturalny, "organiczny" rysunek i jest spory zakres kontroli nad uzyskiwanym efektem.

Korektę lokalną mimo wszystko wolę robić staroświeckimi metodami na warstwach, gdzie mogę to robić precyzyjnie - a po dołożeniu nitro, uturbieniu i stuningowaniu Quick Selection Toola mogę to robić szybciej, niż gmyrając U-pointami

Domyślnie

Podpisuję się wszystkimi kończynami pod tym co napisał Czornyj, obecnie ACR jest dla mnie bezkonkurencyjny. Na dokładkę dynamicznie się rozwija, prócz kolorystyki i związanym z tym DNG Profile Editor mamy od teraz jeszcze nowe narzędzie, indywidualne profile wad naszych obiektywów, możemy takie profile sami generować. Wymagana specjalna tablica testowa, dobre warunki oświetleniowe i oczywiście oprogramowanie.
    olender.me
    C5DmkII, C28/1.8, C85/1.8

Domyślnie

W porównaniu z ACR-em oprofilowanym na CC24, to raczej NX daje ch... kolory
    Oj juz daj spokjoj, bo znowu Ci dam tego NEFa co przy lampie naftowej byl zrobiony, i po raz kolejny przyznasz racje, ze ACR sobie niestety nie poradzi. Zartuje oczywiscie -- nie tylko o takie ekstrema mi chodzi... Nic nie poradze, ze kolory z ACRa za cholere mi nie leza. Szczegolnie widac to w konfrontacji szarosci z kolorami skory, i w scenach ze swiatlami o roznych temperaturach barwowych. No po prostu widac. I nic sie na to nie da poradzic. Nie siedzialbym minuty dluzej w NXie, gdyby nie kolory, i mozliwosc warstwowej dlubaniny w NEFie.

Korektę lokalną mimo wszystko wolę robić staroświeckimi metodami na warstwach, gdzie mogę to robić precyzyjnie - a po dołożeniu nitro, uturbieniu i stuningowaniu Quick Selection Toola mogę to robić szybciej, niż gmyrając U-pointami
    Precyzyjne korekty tez wole robic w Shopie, ale mam np. takie kilkadziesiat zdjec z fotoreportazu. Jesli mam zrobic wstepna korekte w ACR, a pozniej wszystkie do korekty lokalnej zapisac do TIFFa i beblac jeszcze w Shopie, a pozniej takie zdublowane zestawy z 15 megowymi TIFFami archiwizowac, to mnie krew zalewa. Pracujac w NXie mam wszystko w jednym pliku.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

No to, zeby nie bylo, ze nie dalem zadnego przykladu. Ot, pierwsze z brzegu.

NX

ACR

Bardzo sie staralem wyrownac obrazek w ACRze do tego co bylo w NXie. Udalo sie z takimi elementami jak niebo i szara czesc polbruku. Pasuja prawda? Pomine juz fakt, ze w NXie wystarczylo wybrac balans "daylight", gdzie to samo w ACRze przyprawilo mnie o smiech politowania. Pogmeralem przez kilkadziesiat sekund, az sie w miare udalo... Ale zaraz, zaraz... Co sie stalo z pozostalymi detalami? Twarze rozowe jak swinki, no i ni ch..a kamizelki nie sa pomaranczowe, tylko prawie rozowe! I jakim niby cudem ACR podbarwil zaslonki w czerwonym autobusie? Przeciez one sa w cieniu (wnetrze autobusu) -- roznica kilku EV. Przeciez oczywistym jest, ze wraz z mniejsza iloscia swiatla, swiat staje sie bardziej monochromatyczny, a nie ciagle taki sam. Takich baboli niestety nie zniese. :[

I jeszcze taki crop mi sie rzucil w oczy (powiekszenie 500%), porownajcie kamizelke:

NX

ACR

Jesli tak ulepszono algorytm demozajkowania, to powinno go jednoczesnie przechrzcic, na algorytm mozajkowania.
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Jesli tak ulepszono algorytm demozajkowania, to powinno go jednoczesnie przechrzcic, na algorytm mozajkowania.
    "Idziemy w śmiały róż, wszystko w róż..." - moja córa wybrałaby ACR
    A tak na poważnie, tego się jakimś profilem kolorów skorygować nie da? Pomijając już to co jest w autobusie.
    Ostatnio edytowane przez Pebal ; 04-05-2010 o 22:44

Domyślnie

stig, ciekawi mnie Twoja mina gdybyś miał profil stworzony na bazie CC24 w ACR , zapewniam że to zupełnie inna półka niż wbudowane profile. Z ciekawości, udostępnił byś NEF z udziałem ludzików w kamizelkach?
    olender.me

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej Olender Zobacz posta
    stig, ciekawi mnie Twoja mina gdybyś miał profil stworzony na bazie CC24 w ACR , zapewniam że to zupełnie inna półka niż wbudowane profile.
    Ale w NXie nie musze sie bawic na zadnych pieprzonych profilach! Otwieram, wybieram odpowiedni preset balansu (jesli go wczesniej w aparacie nie ustawilem) i voila. Mam. Bez zadnego cholernego gmerania...

Z ciekawości, udostępnił byś NEF z udziałem ludzików w kamizelkach?
    Zajrzyj za chwile na priva.
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Ale w NXie nie musze sie bawic na zadnych pieprzonych profilach! Otwieram, wybieram odpowiedni preset balansu (jesli go wczesniej w aparacie nie ustawilem) i voila. Mam. Bez zadnego cholernego gmerania...

Zajrzyj za chwile na priva.
    Ale raz zrobiony profil tzw. Dual Illuminant tworzysz w zasadzie jeden jedyny raz dla puszki, możesz ustawić w ACR jako domyślny, nie ma wtedy żadnego gmerania
    Zaraz się dobiorę do tego NEFa
    olender.me

Domyślnie

Ale raz zrobiony profil tzw. Dual Illuminant tworzysz w zasadzie jeden jedyny raz dla puszki, możesz ustawić w ACR jako domyślny, nie ma wtedy żadnego gmerania
    I co? I ten jeden profil zalatwia mi wszystkie sytuacje zdjeciowe? Rowniez w przypadku sodowek albo zmieszanego swiatla z lamp 2500 ze swiatlem dziennym? Czy moze na kazda ewentualnosc musze miec osobny profil, a pozniej kopac w takim zestawie, zeby dobrac odpowiedni? Jesli tak, to do dupy, bo w NXie nie musze, a i jeszcze mam inne przyzwyczajenia, ktorych juz w ACRze nie przeskocze.
    www.SALDAT.pl

Strona 15 z 27 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów