Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Problem m42

Domyślnie Problem m42

Witam, kupiłem obiektyw Pentacon 135 2,8 MC, kupiłem do niego przejściówkę z soczewką. Zdjęcia wychodziły nieostre, okazało się że soczewka w przejściówce nie była dokręcona. Dokręciłem ją i zamontowałem na obiektywie.
    Zdjęcia teraz są ostrzejsze ale to nadal mydło a dookoła duża aberacja.
    Moze ktoś używa tej przejściówki i miał te same problemy. Czy jest jakaś możliwość wyjustować tą soczewkę?
    Czy to normalne że ustawienie ostrości na nieskończoność daje obraz nieostry a delikatnie zmniejszając wyostrza? Czy to normalne że po zamontowaniu tego zestawu punkt centralny korpusu obiektywu (czerwona kreska wg której ustawiamy odległość i przysłonę) nie jest w osi aparatu?
    Dodam że po zamontowaniu heliosa 44M4 zdjęcia są bardzo zamydlone jakby ktoś je mlekiem polał.

Domyślnie

Ło matko... miejże litość. Nie od dziś wiadomo, że przejściówka z soczewką nic dobrego zrobić nie może. Wymontuj tą soczewkę. Czujesz różnice?

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=11300 To tylko 21 stron z przykładami i problemami.

http://forum.nikon.org.pl/showpost.p...&postcount=159 A tu mój przykład z Heliosem.
    Ostatnio edytowane przez mpwt ; 24-09-2009 o 16:28
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

1) co to za soczewka? bo jesli jakaś wybitnie low-endowa, to może mieć znaczny wpływ na pogorszenie własności optycznych obiektywu

2) Czy ten pentacon nie był czasem już wcześniej justowany ? być może justowanie + soczewka daje efekt "wyjeżdżania" za nieskończoność ?

pzdr Kuba
    D7200 | T11-20 2.8 | S10-20 4-5.6 | N50 1.8 | F85 1.4 | CZJ180 2.8 | sb-600 | ex-650+bh02

Domyślnie

Dzięki za sugestie, biorę się do lektury.

Domyślnie

Kurcze rzeczywiście ten obiektyw chyba pracował z inną dupą ponieważ wszystkie wkręty były niedokręcone i był luz na pierścieniu m42, będę musiał próbować go znów justować, ale jak?

Domyślnie

Moze sie da wykrecic nieco tylny zespol soczewek?Sproboj z tym. To swietne szklo, mz jak dobry egzemplarz to najlepsza 135 na m42.
    Widzisz te rowki? W heliosie jak sie nieco wykreci ten zespol to idzie ostrzyc

Domyślnie

właśnie sie dobrałem do dupy ;D tego pentacona i kręcę tylną sekcją soczewek, zapytam tylko dla jasności, czy da się tak wykręcać żeby ostrzył w nieskończoność z pominięciem soczewki w przejściówce?

Domyślnie

Zobacz wykrec prawie maksymalnie i sprawdz. W heliosie daje rade tutaj niekonieczne musi ale czy tym szklem chcesz robic zdjecia w nieskonczonosci ?

Domyślnie

hehe racja, ale 200 m od mojego okna budują blok, i robiąc zdjęcie Nikkorem MF 50 1.8 widzę więcej szczegółów niż Pentaconem także to mnie irytuje, ale nic kręce soczewkami i zobaczę, jak sie uda to dam znać.

Domyślnie

Po eksperymentach uzyskałem ostry obraz w/w budowanego bloku ale po niedokręceniu przejściówki, tak jakbysoczewka w przejściówce za płytko się wkręcała.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów