Close

Strona 12 z 23 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 222

Wątek: D3s

Domyślnie

a ja się zastanawiam po jaką cholerę poprawiać coś co jest dobre? komuś nie starcza zwykły 70-200VR?
    ja bym dużo bardziej był łakomy na 24/1.4 albo 24/1.8 z dobrymi własnościami optycznymi i przyjaznym AF - do reporterki. A tak nikon tylko leci owczym pędem w pogoni za chłytem małketingowym

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ryszkut Zobacz posta
    a ja się zastanawiam po jaką cholerę poprawiać coś co jest dobre? komuś nie starcza zwykły 70-200VR?
    zwykly 70-200VR w porownaniu do pozostalych zoomow 14-24 i 24-70 odstaje optycznie na pelnej klatce, na dodatek jego VR jest sporo gorszy niz w tanim 70-300 (VRII)

Domyślnie

Ba, ale 35/2.0 jest ciemniejszy o 1 EV od 35/1.4 i brak mu AF-S. Te różnice są istotniejsze niż niuanse w 70-200, w dodatku powodują, że niektórzy ze względu na brak takiego szkła sa dwusystemowi bądź siedzą np w C.
    Wg mnie to i nowy 24-70 by sie nadawał do poprawki, m.in powinni mu dorzucić VR.
    Każde szkło można poprawić, dziwić sie można tylko priorytetom panów z N.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 05-10-2009 o 00:38 Powód: odmiana
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jacku ja tego kompletnie nie neguje, wrecz sie w 100% zgadzam. Odnosilem sie tylko do twierdzen kolegi w stosunku do 70-200.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Ba, ale 35/2.0 jest ciemniejszy o 1 EV od 35/1.4 i brak mu AF-S. Te różnice są istotniejsze niż niuanse w 70-200, w dodatku powodują, że niektórzy ze względu na brak takiego szkła sa dwusystemowi bądź siedzą np w C.
    Wg mnie to i nowy 24-70 by sie nadawał do poprawki, m.in powinni mu dorzucić VR.
    Każde szkło można poprawić, dziwić sie można tylko priorytetom panów z N.
    Już nawet nie dziwić a przecierać oczy ze zdumienia. Od kilku dobrych lat użytkownicy Nikona błagają o kilka konkretnych obiektywów. Tak naprawdę to chodzi o 7 szkieł (jasne stałki 24,35,85,135 + seria (3 szt.) zoomów f4 lub f3,5-4,5) a właściwie o 5 bo 85 i 135 mogą jeszcze poczekać. Wypuszczając 2 obiektywy rocznie załatwiliby najważniejsze potrzeby w 2,5 roku. Akurat te szkła są powodem wielu zmian systemu a Nikon jakby się uparł, że właśnie tych szkieł nie będzie. Polityka na zasadzie "Na złość mamie odmrożę sobie uszy".

I niech ich ręka broni przed dodawaniem VR do 24-70. Mało jest odpadających płytek, odłażącej gumy i pękających prowadnic. Jeszcze dojdzie psujący się VR.
    Ostatnio edytowane przez Piotr_ ; 05-10-2009 o 06:27

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_ Zobacz posta
    ..a właściwie o 5 bo 85 i 135 mogą jeszcze poczekać.
    ja czekam jedynie na któreś z tych 2 szkiełek. Wolałbym 135.

.I niech ich ręka broni przed dodawaniem VR do 24-70. Mało jest odpadających płytek, odłażącej gumy i pękających prowadnic. Jeszcze dojdzie psujący się VR.
    Awaryjność VR nie jest jakaś specjalnie duża. A w 24-70 są (w niektórych egz) kłopoty z głupim obrotem pierścienia, bo zawadza jakaś blaszka pod spodem. To występuje dość często, więc to jakas wada konstrukcyjna.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

ja czekam jedynie na któreś z tych 2 szkiełek. Wolałbym 135.
    Ale 85 1,4 i 135 2.0 są i to całkiem niezłe. Za to 24 1,4 i 35 1,4 nie ma. Tylko, że ta wymiana pokoleniowa powinna trwać od kilku lat.

Awaryjność VR nie jest jakaś specjalnie duża. A w 24-70 są (w niektórych egz) kłopoty z głupim obrotem pierścienia, bo zawadza jakaś blaszka pod spodem. To występuje dość często, więc to jakas wada konstrukcyjna.
    Obserwując nowe konstrukcje Nikona obawiam się dodawania kolejnych elementów. I tak 24-70 daleko do wytrzymałości 28-70.

Domyślnie

Panowie, watek jest o KORPUSIE, nie o szklach. Prosze powstrzymac zapedy w niewlasciwym kierunku

Domyślnie

Ale 85 1,4 i 135 2.0 są i to całkiem niezłe....
    fakt, choc można je poprawić. 85 nie pracuje najlepiej pod światło, szczególnie gdy jest tego światła dużo. Nawet AF wtedy nie bardzo chce trafiać. Nowe powłoki i AF-S by pomógł.
    135/2.0 uzywałem mało i nie wyłapałem słabych stron.

Domyślnie

Polityka na zasadzie "Na złość mamie odmrożę sobie uszy".
    Po prostu... prezesi Canona i Nikona to kolesie... Obaj chcą zarobić, sprytnie pozycjonując produkty i nie wchodząc sobie w paradę

Ich rozmowa jakieś półtora roku temu mogła wygladać tak:

Prezes Nikona:
    - Słuchaj, chcę sprzedawać D700, bije na łeb Waszego obecnego 5D, ale za jakiś czas Wy pokażecie przecież 5D mk2. I ja zarobię i Ty zarobisz...

Prezes Canona:
    - OK, ale pod jednym warunkiem, przez 3 najbliższe lata nie wyprodukujesz 85mm z silnikiem... ok?

Prezes Nikona:
    - Yyyy...nooo dooobra...

Prezes Canona:
    - Aaaa... i jeszcze coś.. nie róbcie nic z tymi gumami w korpusach, ok?

Prezes Nikona
    - OK, obiecuję, że tego nie poprawiny, ale Wy z kolei róbcie nadal wolniejszy i gorszy AF niż ja mam w swoich korpusach...

Prezes C:
    - Ok....

Strona 12 z 23 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów