Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Domyślnie Problem z szybkością AF w D300

Witam,
    Wiem, że zaraz zostanę zniszczony przez profesjonalistów, bo będąc amatroem używam pół pro sprzętu. Ma d300 i 17-55 i za dobrą babcie w stanach. Fotografuią raczej się bawię ale warsztat myślę mam opanowany. Instrukcję przeczytałem więc te problem z głowy. A nie radzę sobie z AF. Robiłem nie z przyjemności a raczej w ramach wdzięczności fotki na ślubie. To co wyszło mi z wesela to po prostu masakra. Wstyd mi teraz że właśnie w ten sposób się odwdzięczyłem. Większość fotek (70% może) nie ostrzy na punkt który wybieram. Zwróciłem uwagę na moje zachowanie w czasie focenia. Czas średni 1/200, przesłona 2.8-3.2 czasem do 4-rech. Nie poruszałem korpusem, używałem lampy, Iso 640, matrycowy pomiar. Ale foty nie ostre w większości zamiast tego ostrość lądowała daleko za. Mam ustawiony priorytet ostrości więc nie rozumiem czemu cośco sie ruszya przy tych ustawieniach jest nie ostre. Uzywałem także countiniusa w miksie z 3D i auto i szczerze mówiąc najbardziej zadowalające efekty są na AUTO. Mam FF czy BF ale skorygowany ręcznie. Jakieś porady. Dodam tylko że foty które robiłem do tej pory sa zadowalające/ Slub tez wyszedłl ekstra. Poradźcie coś.

Domyślnie

wydaje mi sie ze masz blednie wyregulowany AF do tego obiektywu

ja mam na kazdym obiektywie +10 do +13

Domyślnie

może zwróć uwagę jak wciskasz spust migawki... od razu do końca czy z lekkim przyciśnięciem do połowy i dopiero później do końca?
    +D300 | +N18-200 f/3.5-5.6G | -N50 f/1.8D | -N50 f/1.4G | +SB-900 | +BC-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MarcinPoland Zobacz posta
    wydaje mi sie ze masz blednie wyregulowany AF do tego obiektywu

ja mam na kazdym obiektywie +10 do +13
    Ale robiąc foty dziewczynie na przykład są bez zarzutu. Dodam jeszcze że jeśli chodzi o szybości AF nie jet tak o jakiej pisz wszyscy posaidacze nikonowskiego brzytwiarza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pd Zobacz posta
    może zwróć uwagę jak wciskasz spust migawki... od razu do końca czy z lekkim przyciśnięciem do połowy i dopiero później do końca?
    uruchamiam migawkę dopiero po usłycszeniu -blip- zatem półoprzycisk i dopiero po kilki milisekundach spust do końca

Domyślnie

Możliwe że potrzeba wgrać oprogramowanie inne?

Ja mam:
    A: 1.2
    B: 1.2

Domyślnie

prowokacja?

wgraj 1.10
    +D300 | +N18-200 f/3.5-5.6G | -N50 f/1.8D | -N50 f/1.4G | +SB-900 | +BC-900

Domyślnie

przepraszam mam 1.10 na obu. sorki. tzn ze mam dobrze, tak?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maxik Zobacz posta
    Ale robiąc foty dziewczynie na przykład są bez zarzutu. Dodam jeszcze że jeśli chodzi o szybości AF nie jet tak o jakiej pisz wszyscy posaidacze nikonowskiego brzytwiarza
    A ten punkt ostrości wybierasz Ty czy aparat (Af 51 czy pojedyńczy) Przeanalizuj jakie ustawienia masz przy fotografowaniu dziewczyny i czy robisz obiekt w ruchu czy statycznie. W nieco gorszym oświetleniu proponuję Af pojedyńczy
    D300 N18-200VR N35 1.8 S10-20 N 180/2.8 AF N 105 2.8D N 70-210 AF 1:4

Domyślnie

próbowałem juz wielu kombinacji. Normalnie sam wybieram pole spośród 51 i tam celuję. Tak samo sie ustawiłem na tym weselichu i bardzo się rozczarowałem pracą flagowych sprzetów nikona

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów