jesli nie elektronika to kwestia lustra (glownego lub tego pod nim, ktore kieruje obraz do czujnika af) albo samego czujnika af
Szukaj
jesli nie elektronika to kwestia lustra (glownego lub tego pod nim, ktore kieruje obraz do czujnika af) albo samego czujnika af
Mój D300 ma kłopot z 51 polowymi czujnikami jeśli scena jest mało kontrastowa. Radzę sobie ostrząc na jedno wybrane pole.
Piter
Ja nie mam problemu z ostrzeniem ale powiem wam że tryb w którym AF sam wybiera punkty mnie drażni bo w 80% ostrzy nie w tym miejscu w którym bym chciał
N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,
Ale potwierdza ostrość, a zdjęcie jest nie ostre, czy nie potwierdza ostrości?
Punkt AF przesuwasz ku górze, czyli wybrany jest inny niż centralny?
Czy na kontrastowych obiektach to samo występuje, czy tylko w jak jest słabe oświetlenie np.?
Jak masz wybrany inny punkt AF niż centralny to lampka wspomagania AF nie działa i w słabym świetle ciężko jest złapać ostrość. Wtedy nie masz potwierdzenia ostrości (i jeżeli nasz ustawiony priorytet ostrości przed wyzwoleniem migawki to nie zrobisz zdjęcia).
Jeżeli potwierdza Ci ostrość, a zdjęcie jest nieostre to może być kwestia brudnego małego lustra pod/za dużym lustrem. Od tego lustereczka odbija się światło i wpada bezpośrednio na/do czujnika AF. Może coś się przybrudziło lub (nie daj Bóg) poluzowało.
D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL
popieram, ze powinienes sprobowac wyczuscic to luterko
i tez sam czujnik af, takie dwa szklane "oczka" gleboko w komorze lustra
weż gruche i przedmuchaj je solidnie, moga byc zabrudzone
dokladnie je sobie mozesz obejrzec np lusterkiem dentystycznym
ja tez mialemkiedys podobnie i czyszczenie pomoglo
albo...
http://nikon.org.pl/showthread.php?t=100526
Ostatnio edytowane przez luxius ; 22-10-2009 o 21:40
W moim przypadku 51 polowe ostrzenie nie włącza się wcale gdy scena jest mało kontrastowa
Piter
Skontaktuj się z nami