Taki mały niuansik - zauważyłem, że program (Lite) nie zapisuje orientacji w EXIFie - dasz radę to poprawić.
Szukaj
Taki mały niuansik - zauważyłem, że program (Lite) nie zapisuje orientacji w EXIFie - dasz radę to poprawić.
D810+N24-70/2.8+T17-50/2.8+N50/1.8+N70-210/4+SB800+...
a ja mam problem, otóż przy składaniu zdjecia z siedmiu ujęć, praktycznie nie poruszonych wyskoczyły mi takie oto kwiatki
http://img96.imageshack.us/f/dsc317855hdraaaaaaa.jpg/
kiedy zlozylem tylko z pieciu ujec pomijając dwa ujecia najjasniejsze wyszlo mi rowno. Porównywalem zdjecie najjasniejsze z bazowym i jest nieporuszone. No chyba ze sie myle ale watpie
przesylam zdjecia http://img710.imageshack.us/g/dsc31721.jpg/ , nie wiem moze ja cos robie źle.Co robic z tym fantem? Jak bedzie trzeba moge podlinkowac nefy
de czysta i szkua
Winowajcą jest proces wyrównujący obrazy, który nie poradził sobie z dwiema najjaśniejszymi ekspozycjami. Z uwagi na niewielka ilość możliwych do wykrycia krawędzi, takie ekspozycje trudno się wyrównuje.
Masz dwie możliwości - wyłączyć wyrównywanie obrazów, lub pominąć dwie najjaśniejsze ekspozycje.
Zeskanowałem 3-krotnie slajd. Na światła, cienie i normalnie. Po złożeniu w SNS-HDR Lite v1.2.0, zauważyłem zmniejszenie się saturacji oraz lekkie "oziębienie" obrazu. Czy wersją SNS-HDR Home, uzyskam lepsze rezultaty?
Ostatnio edytowane przez jurekb ; 26-03-2011 o 23:39
W wersji SNS-HDR Home z pewnością można uzyskać lepsze rezultaty, gdyż wersja ta umożliwia dowolne manipulowanie parametrami obrazu.
Ja jednak, na początek, proponuję sprawdzić, jak poradzi sobie z Twoimi obrazami SNS-HDR Lite w wersji 1.3.10, gdyż od wersji 1.2.0 wiele się w programie zmieniło.
Otrzymałem informację, że nie można eksportować obrazów z programu View NX do programu SNS-HDR w wersji Pro i Home. Zaskoczyła mnie ta informacja, gdyż eksport z programu Capture NX działa bez problemu. Przyjrzałem się temu i odkryłem, że błąd leży po stronie View NX, który nie potrafi poprawnie uruchomić zewnętrznego programu, jeżeli w jego nazwie występują znaki spacji.
Ponieważ View NX w przeciwieństwie do Capture NX, pozwala przekazać do programu SNS-HDR kilka obrazów naraz, co pozwala stosować wielokrotną ekspozycję, poniżej zamieszczam sposób obejścia występującego problemu.
1. W zależności od posiadanej wersji programu, należy otworzyć katalog "C:\Program Files\SNS-HDR Pro", lub "C:\Program Files\SNS-HDR Home".
2. W katalogu należy utworzyć kopię pliku "SNS-HDR Pro.exe" lub "SNS-HDR Home.exe".
3. Następnie należy zmienić nazwę nowo utworzonego pliku na "SNS-HDR_Pro.exe", lub "SNS-HDR_Home.exe"
4. Na koniec należy zarejestrować nowo utworzony plik w programie View NX.
ja odnośnie tych bardzo jasnych zdjęć które czasem nie chcą się skleić. Czy jest możliwe stworzyć na przykład ze 4 punkty kontrolne po rogach zdjęć, które użytkownik sam wskaże, żeby uniknąć tego typu sytuacji? tak jak to ma miejsce w programach tworzących panoramy
Ostatnio edytowane przez Psychotrop ; 31-03-2011 o 13:47
de czysta i szkua
Skontaktuj się z nami