Close

Strona 40 z 121 PierwszyPierwszy ... 3038394041425090 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 391 do 400 z 1206

Wątek: Sns-hdr

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Stary Kisielin k/Zielonej Góry

Domyślnie

Pebal, ja mam wersję PRO i zauważyłem że program po zapisaniu zmniejsza rozdzielczość zdjęcia do 96 dpi, obojętnie z jakich plików został wywołany (nawet z RAW-ów 300dpi).
    Czy to tak ma być ? Bo później z wydrukiem większego formatu może być problem.
    D300 |N 50/1,4 | N 70-300VR | S 18-50/2,8 | T90/2,8 | SB 800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Demonek Zobacz posta
    No to może zostawić gdzieś u ciebie na stronie jakąś starszą wersję programu, którą obsłużą starsze procesory?
    No i zaznaczyć na stronie, że te nowsze wersje obsługują procesory powyżej xxx dla AMD czy Intela...
    Można by tak zrobić, tylko nie wiem czy nie lepiej jednak zostawić tak jak jest. SNS-HDR wymaga bardzo dużo mocy obliczeniowej i uruchamianie go na starszym sprzęcie może prowadzić do frustracji.

Cytat Zamieszczone przez cayo Zobacz posta
    Pebal, ja mam wersję PRO i zauważyłem że program po zapisaniu zmniejsza rozdzielczość zdjęcia do 96 dpi, obojętnie z jakich plików został wywołany (nawet z RAW-ów 300dpi).
    Czy to tak ma być ? Bo później z wydrukiem większego formatu może być problem.
    Parametr DPI nie ma żadnego znaczenia, jest to wyłącznie parametr orientacyjny.
    To jaką rozdzielczość możesz uzyskać, wynika bezpośrednio z wielkości obrazu i wielkości formatu docelowego. Dzieli się wielkość obrazu w pikselach przez wielkość formatu docelowego w calach i otrzymuje się możliwą do uzyskania rozdzielczość.
    Ostatnio edytowane przez Pebal ; 01-08-2010 o 16:28

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Stary Kisielin k/Zielonej Góry

Domyślnie

Hmm, ale z tego co wiem to w każdym zakładzie jeśli chce się zrobić powiększenie to wymagają 300dpi a po drugie jeśli to nie ma żadnego znaczenia to po co SNS-HDR zmniejsza tą rozdzielczość do 96dpi zamiast zostawiać pierwotną ?
    D300 |N 50/1,4 | N 70-300VR | S 18-50/2,8 | T90/2,8 | SB 800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cayo Zobacz posta
    Hmm, ale z tego co wiem to w każdym zakładzie jeśli chce się zrobić powiększenie to wymagają 300dpi a po drugie jeśli to nie ma żadnego znaczenia to po co SNS-HDR zmniejsza tą rozdzielczość do 96dpi zamiast zostawiać pierwotną ?
    Tak jak pisałem wcześniej, rozdzielczość jest zależna od wielkości zdjęcia i docelowej wielkości odbitki, ten parametr się wylicza a nie określa na sztywno. Każdy program może wpisać dowolną wartość tego parametru i nie będzie miało to żadnego znaczenia.
    Wartość 96 dpi w plikach zapisanych przez program SNS-HDR bierze się stąd, że program nie kopiuje tej wartości z obrazu źródłowego a wartość 96 dpi jest wartością domyślną w bibliotekach z których program korzysta.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pebal Zobacz posta
    Można by tak zrobić, tylko nie wiem czy nie lepiej jednak zostawić tak jak jest. SNS-HDR wymaga bardzo dużo mocy obliczeniowej i uruchamianie go na starszym sprzęcie może prowadzić do frustracji.
    No wiesz... ja kiedyś na Amidze (przypominam, procesor 14MHz) robiłem renderingi 640x512 tak, że zostawiałem sprzęt na noc włączony, a rano dopiero sprawdzałem co wyszło. I nie narzekałem Ale ok...

A co do drugiego zdania? Czyli, żeby określić minimalne wymagania sprzętowo/programowe - bo na stronie tego nie ma.
    D7200+D90+N10-24+N18-105VR+N70-300VR+S17-50+S50-150+N35+N85+N105+J135+T200, SB800 i parę drobiazgów

Domyślnie

No wiesz... ja kiedyś na Amidze (przypominam, procesor 14MHz) robiłem renderingi 640x512 tak, że zostawiałem sprzęt na noc włączony, a rano dopiero sprawdzałem co wyszło. I nie narzekałem Ale ok...
    Eeech, to były czasy. Pamiętam jak na Amidze 500 opracowałem tryb wyświetlania obrazu 160x128 z możliwością wyświetlenia dowolnego koloru z 12 bitowej palety. Procesor wspomagany dostępnymi koprocesorami modyfikował dynamicznie parametry obrazu podczas wyświetlania. Pozostawało jedynie jakieś 10% mocy obliczeniowej dla aplikacji, która chciała z takiego trybu korzystać. Wtedy to były wyzwania.

Wracając jednak do tematu w tamtych czasach wyglądało to jednak trochę inaczej, bo długo czekać musieli prawie wszyscy, nie było takich różnic w wydajności sprzętu jak obecnie.
    Łatwiej mi rozwijać jedną wersje kodu niż dwie. Dużą cześć kodu mam już zoptymalizowaną pod kątem instrukcji SSE a kod cały czas się rozwija. Wprowadzenie zmian w kodzie zoptymalizowanym, wymusza wprowadzenie zmian w analogicznym, niezoptymalizowanym kodzie. Zajmuje to dwa razy więcej czasu a tego ciągle mi brakuje. Jeżeli tylko będę miał go trochę więcej, postaram się zaktualizować kod niezoptymalizowany.

A co do drugiego zdania? Czyli, żeby określić minimalne wymagania sprzętowo/programowe - bo na stronie tego nie ma.
    Minimum dla wersji Lite to procesor obsługujący instrukcje SSE2, 1.5GB RAM i system Windows XP.
    Minimum dla wersji Pro to procesor dwurdzeniowy, 2GB RAM i system Windows XP.
    Zalecana konfiguracja dla wersji Pro to procesor czterordzeniowy, 4GB RAM i system Windows 64-bit.

Domyślnie

Pebal na Viście mi wszystko śmiga a na XP SP2 z Microsoft .NET Framework 2.0 oraz Microsoft Visual C++ 2010, procesor obsługuje SSE2 nie działa. W light pokazuje się okno konsoli a zaraz potem komunikat , że wystąpił problem z aplikacją i zostanie ona zamknięta. Co trzeba robić w takiej sytuacji?
    Pojawia mi się taka sygnatura błędu
    EventType : clr20r3 P1 : sns-hdr.exe P2 : 1.2.0.2 P3 : 4c49dea6
    P4 : sns-hdr P5 : 1.2.0.2 P6 : 4c49dea6 P7 : 1fa P8 : 0
    P9 : system.io.filenotfoundexception
    Ostatnio edytowane przez ayu ; 03-08-2010 o 00:30
    D90 szkiełka i błyskotki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ayu Zobacz posta
    Pebal na Viście mi wszystko śmiga a na XP SP2 z Microsoft .NET Framework 2.0 oraz Microsoft Visual C++ 2010, procesor obsługuje SSE2 nie działa. W light pokazuje się okno konsoli a zaraz potem komunikat , że wystąpił problem z aplikacją i zostanie ona zamknięta. Co trzeba robić w takiej sytuacji?
    Program wymaga Microsoft .NET Framework 3.0 SP1

Domyślnie

No tak tylko wszystkie linki do jakiegokolwiek ustrojstwa z Redmond są u mnie niedostępne i jak to zainstalować ?
    D90 szkiełka i błyskotki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ayu Zobacz posta
    No tak tylko wszystkie linki do jakiegokolwiek ustrojstwa z Redmond są u mnie niedostępne i jak to zainstalować ?
    Link

Strona 40 z 121 PierwszyPierwszy ... 3038394041425090 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów