Close

Strona 30 z 113 PierwszyPierwszy ... 2028293031324080 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 1206

Wątek: Sns-hdr

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

przetestowałem wersję Lite. jestem pod ogromnym wrażeniem. a wywoływanie jednego RAWa z optymalizacją zakresu tonalnego to po prostu bajka

Domyślnie

ciekawy programik a najlepsze jest to że wciąż żyje własnym życiem i się rozwija

mam pytanie do użytkowników wersji lite:
    jaką macie najlepszą metodę na uzyskanie w miarę rozsądnego hdr'a?
    wrzucacie do programu jednego rawa, wywołujecie go w kilku tiffach o różnym naświetleniu czy może jeszcze inaczej?

pytam się bo zazwyczaj z pojedynczego rawa wychodzi mi zbyt sztuczny efekt, szczególnie na niebie powstaje niezła pikselowa kaszanka (może to wina Fuji a w Nikonach jest lepiej?)
    NIKON d70s i FUJI s5 pro + COŚ od siebie
    http://karolantosiewicz.blogspot.com/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez carantoni Zobacz posta
    wrzucacie do programu jednego rawa, wywołujecie go w kilku tiffach o różnym naświetleniu czy może jeszcze inaczej?
    Jeżeli to nie jest aparat z matrycą Super CCD, to wskazane może być wołanie trzech obrazów z korektami. Wszystko zależy od tego, jak bardzo chce się skompresować dynamikę.

pytam się bo zazwyczaj z pojedynczego rawa wychodzi mi zbyt sztuczny efekt, szczególnie na niebie powstaje niezła pikselowa kaszanka (może to wina Fuji a w Nikonach jest lepiej?)
    Możesz pokazać przykład takiego obrazu?

Domyślnie

Proszę przykłady.
    Iso 200, standardowe przy matrycy z Fuji s5 pro.
    Na tych przykładach (mam nadzieję że widać) jest spora pikselizacja (pomijam syfki z matrycy), dodatkowo powstają swego rodzaju łuny przy przejściach tonalnych. Myślę że to właściwości matrycy, a właściwie jej bardzo duży zakres tonalny trochę przekłamuje program i to właśnie stąd te babole.
    Przy ręcznym składaniu hdrów w PS nie występują tego typu problemy. Widać nie wszystko co automatyczne rozwiązuje problem.

Oczywiście te przykłady to nie jest reguła i sporo fotek wychodzi fajnych.

Domyślnie

Proszę przykłady.
    Możesz podesłać mi jakiegoś RAWa na maila? Zobaczyłbym co można poprawić choć podejrzewam, że wzmacniane jest coś, co jest na oryginalnym zdjęciu.
    Próbowałeś już może przepuszczać przez program RAW-y z materiałem zarejestrowanym w trybie DR?

Cytat Zamieszczone przez Gio Zobacz posta
    Mam pytanie: dlaczego wersja Lite przeskalowuje obraz wynikowy do rozdzielczości 96 dpi????
    Nie przejmuj się tym, ten parametr jest czysto orientacyjny. Program zachowuje oryginalną wielkość zdjęć.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pebal Zobacz posta
    Nie przejmuj się tym, ten parametr jest czysto orientacyjny. Program zachowuje oryginalną wielkość zdjęć.
    Co to znaczy orientacyjny? Plik przed przepuszczeniem przez sns lite ma 240 dpi a po 96 dpi. To chyba nie jest bez znaczenie przy wydruku.

Domyślnie

Próbowałeś już może przepuszczać przez program RAW-y z materiałem zarejestrowanym w trybie DR?
    A co to znaczy?

Domyślnie

Co to znaczy orientacyjny? Plik przed przepuszczeniem przez sns lite ma 240 dpi a po 96 dpi. To chyba nie jest bez znaczenie przy wydruku.

Domyślnie

Na tych przykładach (mam nadzieję że widać) jest spora pikselizacja (pomijam syfki z matrycy), dodatkowo powstają swego rodzaju łuny przy przejściach tonalnych.
    Jeżeli chodzi o tę, nazwijmy to pikselizację, to jest ona spowodowana dość znacznymi szumami, występującymi na oryginalnym zdjęciu. Trudno mi cokolwiek z tym zrobić.

Jeżeli zaś chodzi o łuny, to wynikają one ze sposobu łączenia obrazu w programie SNS-HDR a konkretnie ze sposobu wyznaczania kolorów obrazu docelowego. Postaram się to poprawić.

Domyślnie

ciekawy programik a najlepsze jest to że wciąż żyje własnym życiem i się rozwija

Zabawa z tiffami nie ma chyba sensu w przypadku tego programu. Zdecydowanie lepiej podsunąć mu kilka nefów. U mnie wywoływanie jednego nefa też daje świetne rezultaty. Zero pikselozy.

Strona 30 z 113 PierwszyPierwszy ... 2028293031324080 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów