Close

Strona 108 z 113 PierwszyPierwszy ... 85898106107108109110 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 071 do 1 080 z 1206

Wątek: Sns-hdr

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Udostępniłem wersję Beta.

Główne zmiany w stosunku do wersji Alpha 3:
    1. Dodano maski (maksymalnie 12).
    2. Dodano możliwość zapisu projektu (format *.snsx).
    3. Dodano wsparcie dla parametrów wiersza poleceń.
    4. Aktywowano opcje zapisu danych EXIF i GPS.
    5. Dodano narzędzia powiększania, rotacji i odbicia.
    6. Dodano parametry White Point i Black Point.
    7. Umożliwiano zmianę profilu kolorów monitora.
    8. Poprawiono scalanie kolorów w światłach, w Alfie zdarzały się przebarwienia.

Domyślnie

Wstępnie wygląda świetnie. Większość bolączek poprawiona, narzędzie do gradientów liniowych i kołowych wstępnie wyglądają świetnie.

Zauważone błędy:
    - część paneli pamięta swoją pozycję na drugim monitorze. Nie pamiętają "history", "masks", "advanced"
    - nie działają skróty klawiszowe do masek
    - rozciągać dają się tylko panele presety, maski, historia (zawsze coś )

Pytania:
    - w jaki sposób edytować już istniejący gradient kołowy?
    - do czego służy PPM przy przeciąganiu gradientu?
    - czy suwaki white point i black point czymkolwiek się różnią od operowania skrajnymi poziomami?
    - czy dodasz możliwość wybierania trybu eliminacji duchów?
    - jak działa sharpening w przypadku masek? Dla całego obrazka ustawiam -100, dodaję maskę i mam możliwość ustawienia kolejnego -100, co jeszcze bardziej zmiękcza obraz. Myślałem, że -100 globalnie to z grubsza zerowe wyostrzanie po demozaikowaniu.

mała uwaga estetyczna:
    - systemy operacyjne odchodzą od obłych krawędzi (dotyczy to paneli)

A poza tym to wiadomo, w kwestii mapowania tonów niedościgniony wzór
    duzy brzydki nikon i mala ladna sigma dp1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igsux3 Zobacz posta
    Zauważone błędy:
    - część paneli pamięta swoją pozycję na drugim monitorze. Nie pamiętają "history", "masks", "advanced"
    - nie działają skróty klawiszowe do masek
    - rozciągać dają się tylko panele presety, maski, historia (zawsze coś )
    A czy posiadasz wersję ze skrótami klawiszowymi dla masek? Wersja ze skrótami ma oznaczenie 2.0.0.5, udostępniłem ją wczoraj.

Pytania:
    - w jaki sposób edytować już istniejący gradient kołowy?
    - do czego służy PPM przy przeciąganiu gradientu?
    - czy suwaki white point i black point czymkolwiek się różnią od operowania skrajnymi poziomami?
    - czy dodasz możliwość wybierania trybu eliminacji duchów?
    - jak działa sharpening w przypadku masek? Dla całego obrazka ustawiam -100, dodaję maskę i mam możliwość ustawienia kolejnego -100, co jeszcze bardziej zmiękcza obraz. Myślałem, że -100 globalnie to z grubsza zerowe wyostrzanie po demozaikowaniu.
    - gradient można modyfikować lub usunąć klawiszem Esc do czasu, gdy jego edycja nie zostanie zakończona. Gradient jest fizycznie rysowany na warstwie i nie ma możliwości jego późniejszej edycji.
    - co to jest PPM?
    - działanie parametrów White i Black point różni się od przycięcia histogramu przy pomocy krzywej, gdyż te parametry rozciągają histogram przed i w trakcie działania innych parametrów, zaś krzywa aplikowana jest jako ostatnia.
    - narzędzie do usuwania duchów będzie rozbudowane, ale to musi poczekać. Aktualna implementacji zostanie zaś pewnie zaktualizowana jeszcze tej nocy, bo nadal ma problemy z przebarwieniami i jest mało efektywna.
    - maski działają w trybie względnym, wartości parametrów są dodawane do wartości bazowych a parametr wyostrzania nie jest przycinany (choć może powinien). Jedynymi przycinanymi parametrami są parametry nasycenia i vibrance.

mała uwaga estetyczna:
    - systemy operacyjne odchodzą od obłych krawędzi (dotyczy to paneli)
    Tak wiem, systemy wracają wyglądem do lat 80-tych. Wystarczy, że już ikonki w SNS nie są kolorowe.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pebal Zobacz posta
    A czy posiadasz wersję ze skrótami klawiszowymi dla masek? Wersja ze skrótami ma oznaczenie 2.0.0.5, udostępniłem ją wczoraj.

Teraz skróty działają. Coś przy starcie nie zawsze się inicjuje - raz na kilka włączeń przestają odpowiadać. Podobnie z panelami - przy każdym uruchomieniu rozrzuca je w inne miejsce (na drugim ekranie).

- gradient można modyfikować lub usunąć klawiszem Esc do czasu, gdy jego edycja nie zostanie zakończona. Gradient jest fizycznie rysowany na warstwie i nie ma możliwości jego późniejszej edycji.
    Szkoda, miałem nadzieję, że będą takie elastyczne jak w ACR. Szczególnie zmiana kształtu gradientu kołowego na eliptyczny bardzo się przydaje.
    Druga rzecz, że po kliknięciu "inverse" gradient traci możliwość edycji, to spora niedogodność.

- co to jest PPM?
    PPM / RMB = Prawy Przycisk Myszy / Right Mouse Button

- narzędzie do usuwania duchów będzie rozbudowane, ale to musi poczekać. Aktualna implementacji zostanie zaś pewnie zaktualizowana jeszcze tej nocy, bo nadal ma problemy z przebarwieniami i jest mało efektywna.
    Czekamy.

- maski działają w trybie względnym, wartości parametrów są dodawane do wartości bazowych a parametr wyostrzania nie jest przycinany (choć może powinien). Jedynymi przycinanymi parametrami są parametry nasycenia i vibrance.
    Bardziej zainteresował mnie fakt, jak w takim razie działa parametr sharpness. Czy wartość -100 dla bazowego obrazu to jest faktycznie zerowe wyostrzanie? Po nałożeniu kilku masek z ujemnym wyostrzaniem obraz wygląda tak: https://dl.dropboxusercontent.com/u/...2010.00.58.png . Gdzie jest faktyczny "punkt zero" ?

Tak wiem, systemy wracają wyglądem do lat 80-tych. Wystarczy, że już ikonki w SNS nie są kolorowe.
    Sam nie jestem zwolennikiem pchanego na siłę material design, ale jak już jest wszędzie dookoła, to zaokrąglone rogi paneli rzucają się w oczy

https://dl.dropboxusercontent.com/u/...2010.11.26.jpg
    Tutaj widać ile przestrzeni jeszcze można by zagospodarować, gdyby panele miały możliwość dowolnej konfiguracji.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kraków/Wieliczka/okolice

Domyślnie

jestem pod wrażeniem zwiększenia szybkości pracy w porównaniu z wersją 1.4.22

Domyślnie

Witam, pod choinkę dostałem Panasonica DMC FZ1000 , bym nie musiał wszędzie zabierać walizki z lustrzanką i obiektywami. Testuję ten aparat i zauważyłem, że w programie SNS-HDR nie są wczytywane RAW-y z tego aparatu. Lightroom i Photoshop oczywiście, że czyta.. System Windows 10 64 bit. Czy jest jakaś szansa by SNS- HDR również czytał rawy Lumixa? A może jest jakieś inne obejście tego problemu, by system czytał te pliki. Pozdrawiam
    Olgierd L.

Domyślnie

SNS-HDR 2.0 powinien otwierać pliki RAW z tego aparatu. Aby otwierała je także wersja 1.4.22, należy pobrać najnowszą wersję dcraw i skopiować ją do katalogu aplikacji.

Domyślnie

Pebalu musisz coś wymyślić w kwestii duchów. Od jakiegoś czasu naprzemiennie korzystam z alphy SNS i modułu HDR wbudowanego w Adobe Camera Raw. O ile do zeszłego roku ACR nie był żadną konkurencją, o tyle w PS CC 2015 moduł działa naprawdę dobrze. Nie ma oczywiście tylu opcji operowania kontrastem lokalnym czy jasnością poszczególnych części histogramu, ale działa szybko, świetnie redukuje duchy, ma wbudowaną korekcję CA, nie mówiąc o profilach obiektywów (dystorsja i winietowanie, ale akurat to ciężko byłoby zawrzeć w SNS) czy automatycznym prostowaniu zdjęć. Od jakiegoś czasu dla SNS pozostawiam sobie tylko wnętrza, gdzie mam pewność, że żadne duszki mi się nie pojawią. W fotografii plenerowej każdy chodzący człowiek, zwierz, liść na wietrze, gałąź na drzewie czy statek na rzece są przeszkodą nie do pokonania dla SNSa. Często ACR nie radzi sobie tak dobrze z balansowaniem ekspozycji, ale lokalne korekcje pozwalają sprawnie i szybko większość z problemów zatuszować. Natomiast w SNS mam problem, bo najpierw muszę NEFy przerobić na TIFFy (dystorsja, winietowanie, CA które załatwia soft Nikona), potem całość ustawić w SNS, następnie wyprostować w DXO Viewpoint, a na koniec jeszcze ewentualnie powalczyć w samym PS z duszkami. W komercyjnej fotografii wnętrz jestem w stanie to przeboleć, ale zdjęcia z wyjazdów już niemal całkowicie lecą przez moduł HDR w ACR.

Żeby nie było, wciąż uważam, że SNS to najlepszy program do łączenia ekspozycji z niesamowitą mnogością opcji i najbardziej naturalnymi efektami, ale konkurencja zaczyna przeganiać go w innych dziedzinach i czasem nie warto spędzać 4x więcej czasu nad zdjęciem dla 10% lepszego efektu...
    Ostatnio edytowane przez igsux3 ; 06-05-2016 o 20:10

Domyślnie

Redukcja duchów w oprogramowaniu do HDR to temat rzeka. Wiem, że ACR potrafi lepiej usunąć duchy, ale robi to kosztem drastycznego zwiększenia szumu. Dzieje się tak ponieważ podczas usuwania duchów często trzeba przenosić fragmenty z ciemniejszych ekspozycji do jaśniejszych. Takie fragmenty są na dodatek w ACR wklejane na twardo i szum wyznacza wyraźną granicę wklejenia. Będę pracował nad nowym narzędziem do usuwania duchów, ale będzie to narzędzie raczej manualne. Nie ma złotego środka, algorytm nie jest w stanie bezbłędnie określić co może pozostawić a co przenieść z danej ekspozycji, jeżeli niezgodne obszary dobiją do granic histogramu.

Zawsze możesz złożyć obraz w ACR, wyeksportować go do formatu DNG i wczytać do SNSa.
    Ostatnio edytowane przez Pebal ; 06-05-2016 o 23:14

Domyślnie

Manualne czy nie, ważne, żeby było. Dodatkowo ACR oferuje opcję wyboru deghotsing - off, low, medium, high. Sprawdza się znakomicie.

Co do drugiego pomysłu to niestety, ale:

Strona 108 z 113 PierwszyPierwszy ... 85898106107108109110 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów