Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xmaniekx Zobacz posta
    Witam.

Mam duży dylemat. W tym roku łaziłem z plecakiem turystycznym + torba Foto w nim, ale jak pewnie sie domyślacie, nie jest to za wygodne rozwiązanie.. Wiec postanowiłem zakupić plecak fotograficzny, który będzie miał funkcjonalność zbliżoną do typowego plecaka trekkingowego. Na razie po głowie chodzi mi Jack Wolfskin ACS Photopack 24 ale niestety nie posiada mocowania statywowego, więc postanowiłem poszukać innego. Obecnie posiadam Fomei PRV-3, ale jest trochę za duży.. Kupowałem go jak miałem więcej sprzętu

Podsumowując.. Plecak musi mieć:
    - mocowanie na statyw
    - oddzielna komorę Foto
    - system wentylacji pleców
    - pomieści D70 z 12-24 albo 18-70 + filtry + laptop

To tyle Liczę ze mi pomożecie.

[edit] a moze opcja kabury foto przytroczonej do plecaka?

Pozdrawiam
    Miałem podobny dylemat przy podobnych założeniach, o których możesz poczytać TU. Ostatecznie wybrałem Naneu Pro K3L. Ostatnio dokupiłem Lowepro Inverse 100, którą na wycieczki podpinam do biodra i biorę tradycyjny plecak turystyczny (gdy zależy mi na jeszcze większej ładowności plecaka - w sensie rzeczy niefotograficznych).
    Ostatnio edytowane przez Roba66 ; 21-09-2009 o 10:01
    Bez miłości nie da się żyć. Ja stawiałbym na tlen.

Domyślnie

jak szukasz z systemem wentylacji pleców to zapomnij. Żaden plecak foto nie ma dobrego. Np prius ma chyba najbardziej potliwy system jaki da sie skonstruować. Chybaże crumpler - jakąś namiastkę systemu wentylacji tam masz, ale deuter to to nie jest.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maklipsowaty Zobacz posta
    jak szukasz z systemem wentylacji pleców to zapomnij. Żaden plecak foto nie ma dobrego. Np prius ma chyba najbardziej potliwy system jaki da sie skonstruować. Chybaże crumpler - jakąś namiastkę systemu wentylacji tam masz, ale deuter to to nie jest.
    Pocę się jak... prysznic Wczoraj wróciłem z dwudniowego wypadu: Skalne miasta w Czechach, góry Sowie. System wentylacji w Neneu K3L daje radę. Nie jest idealny - koszulka była mokra po mniej więcej po 4-5 godzinach chodzenia. Ale jest to prawie trzykrotnie lepszy wynik niż z plecakiem bez wentylacji (u mnie).
    Poza tym jeszcze jeden plus plecaka - K3L generalnie jest dużym plecakiem. I dość ciężkim, a po załadowaniu to już całkiem ciężkim. Na plecach zupełnie tego się nie czuje. Np. w sobotę, poza sprzętem (D90+16-85, 35 mm, 60 mm, SB-800) miałem kanapki, jakieś 3 litry wody, termos z kawą, drugi z herbatą, mapy, przewodnik i polar dla młodego i koszulka na zmianę dla mnie. Przeszedłem z tym oba skalne miasta - Teplice i Ardspach - w sumie prawie 8 godzin chodzenia. Plecy wytrzymały, ja też
    Bez miłości nie da się żyć. Ja stawiałbym na tlen.

Domyślnie

No właśnie jack wolfskin ma stelaż i siatkę na plecach. Montujesz tylko wiatraczek i jest system . Dodam, że ja mam wersję 16L. Widzę, że wersja 24L też ma stelaż. Tę mniejszą wersję 16 litrów wycofują ze sprzedaży, jest teraz w promocji.
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez doktor Zobacz posta
    No właśnie jack wolfskin ma stelaż i siatkę na plecach. Montujesz tylko wiatraczek i jest system . Dodam, że ja mam wersję 16L. Widzę, że wersja 24L też ma stelaż. Tę mniejszą wersję 16 litrów wycofują ze sprzedaży, jest teraz w promocji.
    o którym dokładnie modelu mówisz?
    Ja mam inny patent. Kupiłem torbę biodrową lowe pro inverse 200 ( generlanie torba jest strasznym badziewiem - 4 razy rozpieła mi się na ulicy główna klamra i torba poleciała na ziemię), ale podpięcie troczkami jej pod spód normalnego plecaka jest jeszcze wykonalne i wtedy spisuje się jeszcze jako tako.

Domyślnie

Jack Wolfskin ACS Photopack 16. Na niemieckiej stronie już go nie ma, czyli wycofują go ze sprzedaży, pozostaje większy model 24L. Plecak ma plastikowy stelaż i siatkę, która spoczywa na plecach. Z opisu (na zdjęciach tego nie widać) wynika, że model 24 też ma stelaż. Tutaj jest strona polskiego dystrybutora.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez doktor Zobacz posta
    Jack Wolfskin ACS Photopack 16. Na niemieckiej stronie już go nie ma, czyli wycofują go ze sprzedaży, pozostaje większy model 24L. Plecak ma plastikowy stelaż i siatkę, która spoczywa na plecach. Z opisu (na zdjęciach tego nie widać) wynika, że model 24 też ma stelaż. Tutaj jest strona polskiego dystrybutora.
    dzieki za info, ale myślałem, że będzie wyglądał jednak bardziej trekingowo,bo niestety ale ten krzyczy że ma w sobie aparat, a do tego jednak takie otwieranie jest mało bezpieczne i jeszcze niej poręczne. Zaczynam sie zastanawiac czy samemu jakiegos plecaka z siatką nie przerobić na foto...

Domyślnie

W jednym z wątków na temat plecaków, ktoś opisywał (chodzi o plecak JW) niezbyt bezpieczne zamknięcie komory foto i w związku z tym łatwe wyciągnięcie sprzętu przez osoby niepowołane. Nie wiem czy autor oglądał ofertę plecaków firmy Kenline. Jak będę miał możliwość muszę się przyjrzeć plecakom tej firmy, bo na prezentacjach wydają się być ciekawe.

Domyślnie

wentyylacje plecow maja jeszcze plecaki ThinkTank

Domyślnie

Wydaje mi się, że istotne do czego plecak ma służyć. Jeśli głównie do wędrówek, to najistotniejsze aby wygodnie transportować ciężki sprzęt. Na szlaku kwestia dostępu do komory przez obce osoby jest drugorzędna. Przećwiczyłem różne plecaki. Te posiadające tzw. oddychające plecy moim zdaniem nadają się na krótkie wycieczki. Jeśli musisz łazić z plecakiem w lecie kilka godzin to się nie sprawdza. A wszelkiego rodzaju gąbki na plecach spełniają dwie funkcje - doskonale chłoną pot i go akumulują oraz docieplają plecy, co nie jest szczególnie pożądane. Dlatego nie przekonują mnie zapewnienia producentów, że ich właśnie wyrób jest pod tym względem kompletnie inny. Normalnie jak w reklamach - cera o 93% bardziej rozświetlona. Bodajże jeden jeszcze plecak, K-3 Naneu Pro, ma coś w rodzaju stelaża dzięki czemu tylna ściana plecaka nie leży na plecach. Chociaż może są jeszcze jakieś, czego chętnie bym się dowiedział.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów