Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Domyślnie Problem z Nikkor 35 mm 1.8G !

Wczoraj zalozylem Nikorra 35mm 1.8 i zaczal sie dziwnie zachowywac ( po 2 miesiacach ).
    AF przy przejsciu przez caly zakres wydawal dziwne piski, trzaski, chwilami przypominalo to "swiergot ptakow". Wczesniej nie bylo takich problemow, owszem AF przy przejsciu przez caly zakres zachowywal się glośno, ale dzialal szybko i dynamicznie. Dzisiaj powtorzylem testy, AF nie jest już taki głosny, ale działa strasznie wolno. Gdy ostrze na obiekt z bliskiej odleglosci, a nastepnie skieruje na odlegly punkt, przejscie AF przez zakres odbywa się wolno, w wiekszosci przypadków, zatrzymuje sie w polowie i ponowne wcisniecie spustku migawki ustawia żądaną ostrość (czasami trzeba tak 3 razy wcisnac, zeby soczewka przesunela sie odpowiednio). Gdy już ustawi ostrość i ostrze w punkty w tej samej odleglosci AF dziala jak powinien, ale przy zmianie zakresu zaczyna sie problem. Przypomina to troche dzialanie magnetofonu na wyczerpanej baterii. Zdjecia nadal wychodza dobre i ostre, z tym ze nie da sie tak pracowac.

Co sie moglo stac, obiektyw czy może cos z D90 ?

Domyślnie

Ja bym w pierwszej kolejności wyczyścił styki a następnie wypróbował na innym body nawet w Fotojokerze.
    http://saturnus1981.digart.pl
    Z ET; D340 + F180; SB-828; 1 x S, 6 x N...

Rozmowny Awatar dzejms
    Miasto
    Nie ma takiego miasta Londyn...jest Lądek...Lądek Zdrój

Domyślnie

Chyba SWM pada.
    Stopka sropka... wybitnie niekomercyjna.

Domyślnie

No i jak rozwiązałeś problem?
    Nikon

Domyślnie

Mój był mało używany, a jednak padł. Co ciekawe w gorszym świetle np. pokoju, soczewki praktycznie nie chcą się przesuwać. Przy słonecznej pogodzie poruszają się bardzo wolno i cicho. Testowałem dodatkowo inny obiektyw i wszystko pracuje poprawnie. Na razie próbuje reklamować jako "towar niezgodny z umową", bo do serwisu jestem mało przekonany

Domyślnie

i jak się sprawa dalej toczy ?
    ponieważ mam ten sam problem :/
    jednym słowem tragedia...
    D300 | MB-D10 | N35 1.8G | SB-900

Domyślnie

Od Agito otrzymałem odpowiedz po 6 dniach: "proszę o kontakt z działem wsparcia technicznego producenta pod adresem: http://www.nikon.pl/support/pl_PL/lo...oad/index.html Sprzęt reklamowany w naszym sklepie wysyłany jest do serwisów zewnętrznych, a pośrednictwo naszej firmy jedynie wydłuża czas serwisowania, dlatego polecamy bezpośredni kontakt z serwisem producenta"

Na odpowiedz z serwisu nikona czekam już kolejne 5 dni (email), telefonów nie odbierają, straciłem kilka złotych na połączeniu z ich centralą. W związku z tym mam 2 pytania:

1. Czy muszę z serwisem uzgodnić wcześniej wysłanie reklamowanego towaru ?
    2. W ramach gwarancji wysyłam na ich koszt, czy na swój ?

Dobrze, ze to nie okres letni...jeszcze jestem cierpliwy. Zapłaciłem sporo za obiektyw, którego nie mogę używać, co najgorsze jeszcze jestem olewany przez Nikon PL.

Domyślnie

nie Ciebie pierwszego olewają

Domyślnie

Wymienili silnik SWM w serwisie NIKONA - wszystko trwało 11 dni, załatwione przez sklep, bo serwis do tej pory nie odpowiedział... Jak na razie śmiga bez zarzutu, AF działa lepiej niż na początku, takie moje odczucie Mam nadzieję, że będzie to obiektyw na lata, tak jak ktoś napisał na tym forum

Domyślnie

Dzisiaj odebralem swoją nowke nie bitą i trzeszczy od samego poczatku . Czy porownujac do 18-70 glosnosc AF jest duzo wieksza?
    D300 | N35 1.8 | N17-55

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów