Hej wszystkim

Zakupiłem sobie w dniu wczorajszym wspomniany w temacie D90 z kitem 18-105mm, zrobiłem pare pstryków a że mniej wiecej już wiem w czym rzecz to wszystkie były w NEF-ach i zaczęły się schody, wspomniane pliki zapisane na karcie (użyłem 3 różnych kart, dla weliminowania błędnego zapisu) niestety nie chcą się otwierać w żadnym z programów do obróbki, mało tego zainstalowany z oryginalnej płyty ViewNX przy próbie połączenia z plikiem od razu się wykrzacza, jak już uda się otowrzyć nefa to nic z nim nie można zrobić jak by był .jpg tylko dużo wiecej ważył, nie wiem co się dzieje, owszem jak chciałbym robić fotki w .jpg to kupił bym mniej zaawansowany sprzęt, ale oczywiście nie wchodzi to w grę. Może ktoś z Was miał podobne doświadczenia, nie mniej jednak prosiłbym o podpowiedź, w sumie i tak jutro jade udowodnić sprzedawcy, że coś jest na rzeczy bo raczej nowy sprzęt tak się nie zachowuje.

W miedzczyczasie pojawił się jeszcze jeden problem, po odpaleniu nefa i próbie przeróbki WB rozwala mi całą fotkę rozjaścniając wszyskto na maksa, to też raczej nie jest normalne

Ps. szukałem na forum ale nic nie mogłem znaleść na ten temat mimo dużej ilości tematów o usterkach D90

Pozdrawiam
Przemo