Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13
    pawell86
    Gość

Domyślnie problem z ob. Nikkor AF 85 mm f/1.8

Czy jest możliwe żeby aberracja chromatyczna była tak duża, czy jest się czym martwić, że coś jest nie tak jest z tym obiektywem... na obiektywach gorszej klasy nie było tego widać w tak dużym stopniu. Czy jest to tylko wina tego, że zdjęcie jest w zbyt dużym stopniu doświetlone?

1/320 f/2.0 ISO 200

Domyślnie

Przyznam że pierwszy raz coś takiego widzę.
    Pozdrawiam-Rajmund
    Dwie puszki, dwie lampy i trochę szkła
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

O kur... To wyglada jak z kompaktu Kodaka za 300zl... Nikkor 85/1.8 aberuje, ale bez jaj... Tez jeszcze czegos takiego nie widzialem, poza wspomnianym wyzej kompaktem Kodaka.
    Mozesz wstawic cale zdjecie, zebysmy mieli skale porownawcza do cropa?
    Ostatnio edytowane przez streetfighter69 ; 17-09-2009 o 20:36

Domyślnie

jesli ostrość ustawiona była na twarz (a więc przed widoczną krawędzią białej sukienki) to jest to normalny efekt - wiązka światła tworzącego obraz tylko w płaszczyźnie ogniska daje pokrycie się promieni czerwonych, żółtych, niebieskich. Przed i za ogniskiem kolory się już "rozjeżdżają"
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

A jaki jest oryginalny rozmiar zdjęcia? jak to u góry cała szerokość kadru to strasznie mocne

pzdr
    mati

Domyślnie

Ten typ tak ma.
    Fotka prześwietlona to wylazło. Widać to rzadko i raczej pod światło na białych lub jasnych krawędziach.
    Takie "purple fringing" to w ogóle wizytowka Nikkorów
    Pamiętam, gdzy pierwszy raz fociłem tzm szkiełkiem to założyłem tu wątek z podobnymi "efektami"
    A poszukam...
    pozdrawiam, Wojtek

Domyślnie

Coś musi być nie tak. Ten obiektyw ma naprawdę małe aberracje. Takich cudów to nie widziałem nawet na Tokinach które są mistrzami w dodawaniu kolorowych otoczek.

Domyślnie

Znalazłem: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=73904
    Coś podobnego widać na krawędziach otworów grzejnika.
    U Ciebie prawdopodobnie widać to tak mocno z powodu prześwietlenia fotki.

Chociaż aż tak mocnego efektu to nie widzialem, przyznaję

PS
    Tu fajnie opisują ten efekt: http://www.great-landscape-photograp...-fringing.html
    You probably won’t even notice the problem of purple fringing until one day it randomly strikes. The aberration is not always purple — it can stretch into magenta and other colors, but purple is most frequently reported. The most common cause of purple fringing is low light with high-contrast boundary areas in an image.
    Ostatnio edytowane przez woytec60 ; 17-09-2009 o 20:53
    pozdrawiam, Wojtek

Domyślnie

Robię tym obiektywem od roku. Drukowałem format 120/100 z plików i z tego obiektywu ale aż tak widocznej aberacji nigdy nawet w prześwietlonych punktach nie udało mi się uzyskać
    Pozdrawiam-Rajmund
    Dwie puszki, dwie lampy i trochę szkła

Domyślnie

IMO -- a używam tego szkła od dawna -- coś jest nie tak z tym egzemplarzem.
    Mój nikkor otwarty do pełnej dziury abberuje, ale na pewno nie aż tak. Tutaj widać, że jest ufo.

Nie masz dodatkowo problemów z ostrością? Takie abberacje mogłyby być wynikiem np. przesuniętej osi optycznej (w wyniku upadku czy uderzenia)
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów