Close

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 62

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez admin Zobacz posta
    Znalazlem na alledrogo karty Extrime III 32GB za 350,00 brutto. Zakupilem je. Mam nadzieje ze klopoty znikna.
    Koszt oryginalnych kart o których piszesz to minimum 500zł (w UK). Powodzenia. Mogą działać bezproblemowo, ale mało prawdopodobne by wyprodukował je SanDisk.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fushiro Zobacz posta
    Koszt oryginalnych kart o których piszesz to minimum 500zł (w UK). Powodzenia. Mogą działać bezproblemowo, ale mało prawdopodobne by wyprodukował je SanDisk.
    Dla mnie to tez wyglada podejrzanie. Normalna cena tych kart w PL to 500-550 PLN. Obawiam sie, ze mozesz wpasc z deszczu pod rynne.

Domyślnie

Jak tylko zanabyłem puszkę to kupiłem 2 x 32GB Pretec - po godzinie apart odmówił zapisu. Karta nie dała się nawet sformatować. Śmieszne jest to, że wsadziłem ją do D70 i tam po sformatowaniu działała dobrze Sprzedałem karty kupiłem 16 GB Pretec - to samo, po kilku fotkach zapis wywalał błąd. Zrezygnowałem i jadę na kartach Transcend - są stosunkowo wolne ale działają bez zarzutu, do landszaftów są OK. Czasem nawet dzieciaki w ruchu dało się focić serią.

Pzdr.
    Gobi
    D3x l N70-200 l N28-70 l N14-24 l N60 l .......... itd.

Oszczędny w słowach Awatar wodstock
    Miasto
    Świętochłowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gobi Zobacz posta
    Jak tylko zanabyłem puszkę to kupiłem 2 x 32GB Pretec - po godzinie apart odmówił zapisu. Karta nie dała się nawet sformatować. Śmieszne jest to, że wsadziłem ją do D70 i tam po sformatowaniu działała dobrze Sprzedałem karty kupiłem 16 GB Pretec - to samo, po kilku fotkach zapis wywalał błąd. Zrezygnowałem i jadę na kartach Transcend - są stosunkowo wolne ale działają bez zarzutu, do landszaftów są OK. Czasem nawet dzieciaki w ruchu dało się focić serią.

Pzdr.
    Gobi

Absolutnie NIE złośliwie, tylko z czystej ciekawości. Kupując D3X oszczędzać trochę grosza na kartę ?? Dziwne.
    D9070s

Domyślnie

Tak, bo wolę dołożyć do szkła niż do karty. Chcąc mieć takich kart 10 robi się istotna różnica zwłaszcza, że na szybkości tak bardzo mi nie zależy. Grosz do grosza i... będziesz miał d3x'a więc się nie dziw to jest tzw. optymalizacja wydatków.

Absolutnie NIE złośliwie: Twój wpis jest kompletnie "od śmigła" w tym wątku.

Domyślnie

Tak, bo wolę dołożyć do szkła niż do karty.
    O jakosci (niezawodnosci) zestawu, swiadczy najslabszy jego element. Co po zajebistym aparacie, swietnych szklach, jak szlag trafi wszystkie zdjecia z sesji (albo uniemozliwi ich wykonanie), bo karta siedzaca w srodku nie jest dedykowana do tego sprzetu? To tak w kwestii zdjec reporterskich. Bo do landszaftow nie potrzeba chyba 10 kart? Chyba, ze ktos na takie focenie wyjezdza w kilkumiesieczna podroz.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Z dedykacją różnie bywa - zależy jak kto nikonowi zapłaci tak go dedykują. Kart, kości ram w mac'u, firmy Transcend używam od wielu lat i (w przeciwieństwie do innych firm) nie miałem z nimi najmniejszego problemu w żadnym body.

Stig - wszystko zależy od podejścia, jeden ufa, że jak zapłaci/przepłaci za dedykowaną kartę to jest pewien w 100%, że ZAWSZE wszytko będzie OK - bo jest dedykowana , drugi (ja) bezpieczeństwo swoich zdjęć opiera na wieloletnim doświadczeniu pracy z kartami danej firmy. Powiem szczerze, że nawet nie bardzo mnie interesuje co nikon dedykuje do swoich puszek. Sięgnąłem tylko po tę informację bo miałem problem z kartami Pretec. Jakbym nie wydziwiał i kupił Transcend'a to nie było by problemów i dalej żył bym w błogiej nieświadomości

Teraz ilość kart. Znowu sprawa indywidualna. Ja zapełniam tyle kart na tygodniowym pobycie fotografując niespiesznie ze statywu - wszystko zależy od tego jak, po co i dla kogo pracujesz. Jadąc popstrykać w miejsca gdzie albo po prąd musisz jechać 100-200km albo musisz się bez niego obyć 3-4dni - mi osobiście karty się przydają. Unikam plątaniny kabli do lapka, databanku itp. które musiałbym ciągnąć po samochodzie. Taki mam system pracy - można się z niego podśmiewać, ale ja dzięki niemu spokojnie, na luzie i bez pośpiechu całkiem dobrze sobie żyję.
    Jest jeszcze jeden tego plus - do głowy mi nie przyjdzie analizować, kto jakich kart używa z jaką puszką i dlaczego tak robi
    Ostatnio edytowane przez Gobi ; 21-09-2009 o 10:35

Domyślnie

Stig - wszystko zależy od podejścia, jeden ufa, że jak zapłaci/przepłaci za dedykowaną kartę to jest pewien w 100%, że ZAWSZE wszytko będzie OK - bo jest dedykowana
    To nie jest slepa wiara na 100%. To po prostu maksimum tego co ze swojej strony mozna zrobic, zeby problemow uniknac. Nikt nie powiedzial, ze karty dedykowane przez producenta, nie nawala. Chodzi o to, ze prawdopodobienstwo jest mniejsze.

drugi (ja) bezpieczeństwo swoich zdjęć opiera na wieloletnim doświadczeniu pracy z kartami danej firmy.
    Wieloletnie doswiadczenie mozna sobie w buty wlozyc. U tanszych producentow jakosc zmienia sie z miesiaca na miesiac, a nawet z partii na partie. Raz jest lepiej, raz gorzej. A innym razem przychodzi kryzys, redukuje sie zaloge, tnie koszty produkcji i jest jeszcze gorzej. Oczywiscie u Sandiska i Lexara moze byc podobnie, jednakze przejrzyj sobie watki na temat problemow z kartami, i sprawdz ile razy powtarza sie w nich marka Sandisk (oczywiscie oryginal), a ile inne...

Powiem szczerze, że nawet nie bardzo mnie interesuje co nikon dedykuje do swoich puszek. Sięgnąłem tylko po tą informację bo miałem problem z kartami Pretec. Jakbym nie wydziwiał i kupił Transcend'a to nie było by problemów i dalej żył bym w błogiej nieświadomości
    A Pretec to tez podobno dobra marka jesli chodzi o procenta kart.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Jak ktoś ma czas to może się pochylić nad problemem spadku jakości dóbr Ja jakbym zaczął rozmyślać nad tym kto i jak tnie koszty i co z tego wynika to przestałbym focić, jeździć samochodem i robić jeszcze parę innych rzeczy
    Wole w tym czasie popstrykać zdjęcia.
    Jeżeli któraś z 11 moich kart zawiedzie to wtedy będę myślał nad "dedykowanymi" - a zdjęcia które przepadną, cóż będzie tego mniej niż 10% całości, poza tym to nie reporterka, w ekstremalnym przypadku zawsze można powtórzyć, nawet jak trzeba daleko wracać - lubię jeździć w ładne miejsca, nawet 2x jak trzeba, przy okazji zawsze coś nowego się przywiezie

Dla mnie dobra marka to ta do której mam zaufanie a nie ta do której zaufanie ma nikon.

Poza tym: Stig - wydaje mi się, że obaj jesteśmy "w miarę" w tym co robimy. Wiemy dokładnie co robimy, po co i co nam jest do tego potrzebne. IMO nie ma sensu przekonywać się publicznie, że coś co dla jednego jest dobre, będzie dobre dla drugiego - zwłaszcza, że jak mniemam mamy kompletnie odmienne specjalizacje foto
    Ostatnio edytowane przez Gobi ; 21-09-2009 o 11:20

Domyślnie

Jak ktoś ma czas to może się pochylić nad problemem spadku jakości dóbr Ja jakbym zaczął rozmyślać nad tym kto i jak tnie koszty i co z tego wynika to przestałbym focić
    Ja nie o rozmyslaniu. Wystarczy przed zakupem karty przejrzec troche watkow na forum, a pozniej zastosowac sie do zalecen producenta aparatu -- na jedno wyjdzie.
    Do benzyniaka ropy przeciez nie lejesz -- "bo jest tansza". Malo tego -- lejesz benzyne i raczej konkretna, a nie tez najtansza. To samo z olejami -- takie jak zaleca producent.

Jeżeli któraś z 11 moich kart zawiedzie to wtedy będę myślał nad "dedykowanymi"
    A nie slyszales o przypadku, ze zdjec zapisanych juz na karcie -- nie daje sie odczytac, albo kopiuja sie do kompa z bledami? Co zrobisz, jak wrocisz z fotami, ktorych nie da sie powtorzyc, a Ty ich nie bedziesz mogl odzyskac?

- a zdjęcia które przepadną cóż będzie tego mniej niż 10% całości,
    No nie mow, ze podczas pracy tak czesto zmieniasz te swoje 11 kart, ze zawsze na jednej z nich masz 10% materialu.

poza tym to nie reporterka, w ekstremalnym przypadku zawsze można powtórzyć, nawet jak trzeba daleko wracać - lubię jeździć w ładne miejsca, nawet 2x jak trzeba
    Gorzej, kiedy bedziesz jezdzil kolejne nascie razy i nigdy nie trafisz takiego swiatla, jakie miales w feralny dzien, kiedy padla karta...

Zreszta EOT. Co ja sie bede produkowal..?
    www.SALDAT.pl

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów