Close

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 62

Domyślnie

Piotrek w moim D3 też jedna po około miesiącu a druga po dwóch się rozpadła i ten sam błąd.

Domyślnie

Używam tylko Sandisków III i Ducati zarówno 4gb, 8gb i 16gb ( większych nie bo są dwa sloty więc problemu nie ma ), żadnych problemów nigdy z tymi kartami nie miałem, dlatego proponuję jednak przesiadkę z Preteca.

Domyślnie

Zamień się z kimś (kartami) i po krzyku.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 17-09-2009 o 14:53
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Piotrze, wróć do D2x, widocznie to D3X nie jest takie fajne. Żartuję...

Domyślnie

Problem w tym ze sprawa stala sie nagle. Do tej pory karta dzialala bez zarzutu. Zlapala bledy raz i teraz juz tak sie dzieje. Poczekam na update D3x'a. Moze cos zaradzi.

Domyślnie

Od czasu kiedy mialem problemy w D70 (Kingston, Pretec), uzywam tylko Sandiska. W D3jkach mam wszystkie sloty obsadzone Sandiskami Ducati (8 GB i w dodatkowych slotach 4 GB). Przerobily juz zapis-odczyt po ponad 60 tysiecy zdjec -- zadnych problemow. Nie chcialoby mi sie juz kombinowac z innymi markami.

Cytat Zamieszczone przez kichu1979
    Przydatny link tu - testy szybkosci kart na D3x
    http://www.robgalbraith.com/bins/cam...?cid=6007-9830
    Szkoda, ze nie ma ma jeszcze pomiarow z Extreme Pro. Ciekaw jestem, czy te niby 90 MB/s jest w stanie jakos zneutralizowac problem z malym buforem w D3.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Kurcze, problem w tym ze potrzebuje przynajmniej jednej 32GB z oczywistych powodow (masa pliku). Koszt mnie pewnie wrabie za te Ducati...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Szkoda, ze nie ma ma jeszcze pomiarow z Extreme Pro. Ciekaw jestem, czy te niby 90 MB/s jest w stanie jakos zneutralizowac problem z malym buforem w D3.
    Moim zdaniem i tak i nie.

Na pewno nie zalatwi problemu ciaglej dlugiej szybkiej serii. Mysmy to kiedys liczyli, chodzi o to, ze jak masz bufore 18 klatkowy i robiac 9 fps zapelnisz go w ciagu dwoch sekund, to roznica w predkosci zapisu miedzy np. Extreme III 30 mb/sec a Extreme IV 45 de facto przeklada sie na te 10-15mb, ktore szybsza karta zapisze w tym czasie, wiec de facto wydluza Ci to bufor o max 1 klatke. Te noweg extreme, zakladajac dwukrotny wzrost predkosci dodadza Ci
    ze 3 klatki moze w takim ukladzie. Biorac pod uwage ich koszt, lepiej powiekszyc bufor IMHO.

Z kolei te kart moga poprawic komfort pracy przy krotkich potwarzajacych sie z malych odstepach czasu seriach,
    tyle ze nie wiem jak u Ciebie, ale w czasie naszego focenia na lotniskach robienie krotkich serii 4-5 klatek z niewielkimi przerwami na ogol w wiekszosci przypadkach nie jest w stanie zapelnic bufora bo karty Extreme III 30 mb/sec
    spokojnie sie wyrabiaja z zapisem.

Piotrze Ducati 32GB nie kupisz, nie ma takiego modelu, odpowiednikiem tego twojego preteca jest Sandisk III 30mb/sec (300 zl za 16gb)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez admin Zobacz posta
    Kurcze, problem w tym ze potrzebuje przynajmniej jednej 32GB z oczywistych powodow (masa pliku). Koszt mnie pewnie wrabie za te Ducati...
    Ducati nie ma chyba wiekszych niz 8 GB. Musialbys raczej celowac w te nowe -- Extreme Pro, albo po prostu wziac Extreme IV.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    Na pewno nie zalatwi problemu ciaglej dlugiej szybkiej serii. Mysmy to kiedys liczyli, chodzi o to, ze jak masz bufore 18 klatkowy i robiac 9 fps zapelnisz go w ciagu dwoch sekund, to roznica w predkosci zapisu miedzy np. Extreme III 30 mb/sec a Extreme IV 45 de facto przeklada sie na te 10-15mb, ktore szybsza karta zapisze w tym czasie, wiec de facto wydluza Ci to bufor o max 1 klatke.
    Hmmm... W ciagu sekundy roznica wynosi 15 MB/s. Mnozac do przez czas zapelniania bufora (2 sekundy), to daje 30 MB roznicy. W 30 MB mieszcza mi sie czesto 3 NEFy (8 bit, kompresja stratna). 90 MB/s to jest dodatkowo 2x wiecej niz Extreme IV. Z takich prostych (i raczej teoretycznych obliczen -- bo nadal nie wiem, czy UDMA D3jki wyciagnie te 90 MB/s), wynikaloby wiec, ze przy srednio 11 MB NEFie daloby sie zapisac 8 zdjec w ciagu sekundy. W ciagu dwoch sekund -- 16. W te dwie sekundy bufor przyjmie 18 zdjec. Ale jednoczesnie 16 jest juz zapisanych. Czyli mozna go zapelniac przez kolejne 1,5 sekundy... Tak by wynikalo z dedukcji. Sorry, jesli gdzies sie walnalem, bo ze mocno teoretyzuje (kwestia wykorzystania pelnej predkosci karty przez interface aparatu, oproznianie bufora, itp. rzeczy, o ktorych nie mam bladego pojecia).

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    Te noweg extreme, zakladajac dwukrotny wzrost predkosci dodadza Ci
    ze 3 klatki moze w takim ukladzie.
    Dlaczego tylko 3? Przeciez ona jest 2x szybsza niz Extreme IV. A roznice w klatkach miedzy Extreme III a IV, wyliczyles na podstawie jedynie 1/3 roznicy predkosci. Nie czepiam sie, bo orlem matematycznym nie jestem, ale tak jakos mi sie zdaje, ze tu chyba jakis blad jest...
    www.SALDAT.pl

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów