Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 62

Domyślnie D3x problem z kartami Pretec

Do niedawna wszystko dzialalo ok. Od jakiegos czasu zaczal pojawiac sie blad zapisu plikow CHR na karcie 16GB. Kupilem 32-ke i po krotkim czasie ten sam problem. Co moze byc powodem? Mieliscie takie problemy z Pretecami czy innymi kartami w wspolpracy z D3x-em?

Domyślnie

Miałem kiedyś problem z pamięcią Pretec z D70 i zwróciłem sklepu dzień po zakupie. Od tej pory używam Sandiska i nie mam żadnych problemów. Jednak karta pamięci jest na tyle ważna, że szkoda oszczędzać.
    Edit:
    Tu jest lista kart "homologowanych", i są to głównie Sandiski i Lexary.
    Ostatnio edytowane przez pawel ; 17-09-2009 o 01:17

Domyślnie

Sciagnij sobie np. http://hdtune.com/ i zapusc 'error scan' (ale dokladny - nie szybki) na obu kartach podpietych do czytnika. Jak error scany wyjda ok, to obstawialbym brak kompatybilnosci w ukladzie karta - aparat i wowczas nic
    madrzejszego niz zmiana kart nie mozna polecic.

Przydatny link tu - testy szybkosci kart na D3x
    http://www.robgalbraith.com/bins/cam...?cid=6007-9830

Warto zwrocic uwage, ze np. karty tej samej serii ale o roznej pojemnosci czasem dosc mocno roznia sie osiagami (np. model 16GB pracuja dobrze, a 8GB juz nieco wolniej)

Na Sandiski generalnie raczej nikt nie narzeka - problemy z kompatybilnoscia. Podobnie Lexar.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez admin Zobacz posta
    Od jakiegos czasu zaczal pojawiac sie blad zapisu plikow CHR na karcie 16GB
    Ja miałem taki problem (ale body D700) przy pierwszym! użyciu karty (pretec 233x), zwróciłem ją sprzedawcy, dopłaciłem (sporo) do sandiska 16 GB.
    Był bardzo długi wątek o kłopotach z tymi kartami: http://forum.nikon.org.pl/showthread...ghlight=pretec
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 17-09-2009 o 02:00
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez admin Zobacz posta
    Od jakiegos czasu zaczal pojawiac sie blad zapisu plikow CHR na karcie
    Miałem kiedyś w D70. Od dłuższego już czasu korzystam tylko z Sandiska i śpię spokojnie

Domyślnie

Mam dwie karty marki Pretec i jak na razie - odpukać - zero z nimi problemów. Działają bez problemów.
    Samsung GX-1S|D300|SB-800|YH-324 + 327RC2|MeiKe MK-D300|Kata 3N1-30

Domyślnie

Ciekawe ile osób na forum ma D3xa , 2? 5?

Co do błędów to z moich obserwacji wynika, że występują w puszkach Nikona na karty CF. Z moim dzielnym staruszkiem D70, co prawda mało już używanym, występują takie błędy dosyć często (Sandisk, Lexar, Kingston). Najczęściej zdarzało się to w Lexarze, ale ostatnio nawet w Sandisku. Trzeba wyciągnąć kartę, czasem akumulator. Na karcie tworzy się dodatkowy, kolejno ponumerowany folder. Zdjęcia wszystkie są.

wowczas nic madrzejszego niz zmiana kart nie mozna polecic
    Najprawdopodobniej kichu1979 ma rację.
    Twoje karty: 16 GB i 32GB to ta sama firma i model? Obie Pretec?
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Domyślnie

Obie to Pretec. Wspolpraca z innymi korpusami bez zarzutu. Z d2xs szybko, sprawnie i bez bledow. Chyba wiec przesiade sie na karty nie sprawiajace problemow z D3-ka... Na marginesie ta 32 jest rewelacyjnie zbudowana. Aluminium, ciezka, bardzo solidna.

Domyślnie

Wrażliwym na różne karty pamięci jest S5. Tam mogą się dziać dziwne rzeczy.
    Pozostaje Ci sprawdzanie z innymi kartami. Nie chcę krakać, ale niekoniecznie może to być wina kart, w końcu z D2xs działały dobrze. Ale z powodu ceny D3x to raczej teoretyków na forum znajdziesz
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Domyślnie

Mój D3 nie lubi się z kartami Preteca - kumpel bawił się nim na swoich kartach (tego właśnie producenta) i zaliczył 2 razy errr. Póki co sam używam Lexarów Pro i Sandisków - problemów nie uświadczyłem.

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów