Close

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 73

Wątek: D80, d90, d5000

Domyślnie

W przypadku zdjęc plenerowych wysokie ISO jest nie istotne. W zakładanym budżecie tak jak napisali koledzy D80+Sigma 10-20 i masz zestaw jak talala. Później dokupisz 35/1.8D + 85/1.8D i tym zrobisz wszystko (no..prawie)
    Pozdr.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Gaduła Awatar wlopis
    Miasto
    Swarzędz koło Poznania

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez markow Zobacz posta
    d80+35/1.8 ....codziennie bedziesz krajobrazy strzelal?
    SLR/FX/DX/ N/24/35/50/85/SB800/SB600/NX2

Gaduła Awatar wlopis
    Miasto
    Swarzędz koło Poznania

Domyślnie

d80+35/1.8 ....codziennie bedziesz krajobrazy strzelal?
    jeżeli wiodącymi tematami sa krajobrazy i zdjecia plenerowe, to wybór obiektywu N35/1,8 jako podstawowego można sobie darowac
    Ostatnio edytowane przez wlopis ; 18-09-2009 o 19:18
    SLR/FX/DX/ N/24/35/50/85/SB800/SB600/NX2

Domyślnie

podajac 35/1.8 wzialem pod uwage uniwersalnosc i jakosc tego szkla, bo i krajobraz i w plenerze da sobie rade... a i "u cioci" na imieninach....imho jest to najwiekszy kompromis...

ps.
    przeciez nie jest nigdzie napisane, ze krajobraz to ma byc super szeroko...
    pixel 4a

Domyślnie

[QUOTE=markow;1479389]podajac 35/1.8 wzialem pod uwage uniwersalnosc i jakosc tego szkla, bo i krajobraz i w plenerze da sobie rade... a i "u cioci" na imieninach....imho jest to najwiekszy kompromis...

Jak mozna przypisywac uniwersalnosc zestawowi opartemu na jednej stalce? Wiadomo, da sobie jakos rade w wielu zastosowaniach, ale czy bedzie to optymalny wybor, czy raczej "lepszy rydz, niz nic"? W przypadku pejzazysty najlepszym wyborem bedzie UWA zoom i to jest raczej oczywista oczywistosc. A 35/1.8 moze byc co najwyzej dodatkiem do tego zestawu.
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

w przypadku pejzaży i tylko jednego obiektywu nawet kitowy zoom będzie lepszy niż stałka! zwłaszcza że przy tego typu fotografii pracuje się na przymkniętym obiektywie na statywie!
    posiadam kuku na muniu, poszukuje wspólnika z fiksum dyrdum

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sheva Zobacz posta
    w przypadku pejzaży i tylko jednego obiektywu nawet kitowy zoom będzie lepszy niż stałka! zwłaszcza że przy tego typu fotografii pracuje się na przymkniętym obiektywie na statywie!
    hm, jak mialbym wybierac pomiedzy kiepskim kitem a ta stalka, do tego tematy fotografii mialyby byc szersze niz tylko pejzaze ja wybralbym zdecydowanie 35.

ale wiem wiem...

....sugeruje posluchac ogolu...
    Ostatnio edytowane przez markow ; 21-09-2009 o 09:51
    pixel 4a

Domyślnie

hm, jak mialbym wybierac pomiedzy kiepskim kitem a ta stalka, do tego tematy fotografii mialyby byc szersze niz tylko pejzaze ja wybralbym zdecydowanie 35.

ale wiem wiem...

....sugeruje posluchac ogolu...

co rozumiesz przez pojęcie "kiepski kit" czy Twój 18-105 jest kiepski? nie sądzę to dobre szkło...a jak idziesz w plener stajesz w miejscu i widzisz coś ciekawego - czego 35 mm nie obejmie (bo np. nie możesz się cofnąć - przepaść, ściana cokolwiek) to takiego 18-105 rozkręcasz i masz problem z głowy...jakość zdjęcia na tym nie ucierpi a kadr na pewno zyska...

mam 35mm i życzę powodzenia w plenerze - coś można ale jesteś uwiązany...

zastanowiłbym się na 18-105 + 35mm ewentualnie t17-50 lub sigma 17-70
    Ostatnio edytowane przez AsKier ; 21-09-2009 o 10:35
    Pozdrawiam
    Tomek

Oszczędny w słowach Awatar Francis
    Miasto
    Chełm Śląski

Domyślnie

"Do zaoferowania mam aparat Nikon D90 z obiektywem Nikkor 18-105 VR" używany za 2700zł (licytacja trwa).Ten sam zestaw uzywany kup teraz 3 399zł aparat+obiektyw zrobił około 500 zdjęć. Zaczynają się pojawiać używane może do świąt cena nieco zmaleje cena
    Ostatnio edytowane przez Francis ; 21-09-2009 o 18:47

Domyślnie

czy ja dobrze widzę, że jest to ogłoszenie...??
    Pozdrawiam
    Tomek

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów