Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 56

Domyślnie Jak ustawić monitor do kalibracji??

Jak w tytule...
    Pytanie może dość banalne, ale skalibrowałam sobie monitor i teraz się zastanawiam czy nie powinien być jakoś specjalne do tej kalibracji ustawiony. Posiadam Eizo 2232W i przed kalibracją ciągle coś kombinowałam z ustawieniem kolorów i jasności, w ostatecznosci do momentu kalibracji pozostałam na profilu Picture. Teraz skalibrowałam właśnie na tym profilu i zastanawiam sie czy nie powinno być np na custom...Nie znam sie na tym za bardzo a w instrukcji nic nie znalazłam...Kalibrator "color munki" mam pożyczony do jutra więc mogę jeszcze sobie pokalibrować...
    Pozdrawiam Aga

Domyślnie

ZDECYDOWANIE monitor powinien być ustawiony na custom (nie wiem czy dobrze pamiętam ale na picture gamma jest na sztywno podciągana na ponad 2.2 {2.4?} + ograniczenia w ustawianiu innych parametrów).

Domyślnie

No właśnie tak sobie myślę, czyli najlepiej zresetować moniotor przed kalibracją?...a może sRGB?...hmmm...
    W ogóle przy jakich warunkach najlepiej kalibrować?...może w nocy całkiem po ciemku?...
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 16-09-2009 o 01:00 Powód: orto! ("wogule")

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tinaga Zobacz posta
    No właśnie tak sobie myślę, czyli najlepiej zresetować moniotor przed kalibracją?...a może sRGB?...hmmm...
    Wogule przy jakich warunkach najlepiej kalibrować?...może w nocy całkiem po ciemku?...
    sRGB to też ograniczenia w regulacji niektórych parametrów + dziwne zachowanie regulacji jasności. Wszystkie tryby po prostu wprowadzają wzgl. custom pewne ograniczenia i praktycznie nic poza tym. A szczytem bezsensu jest sRGB.

Co do warunków ... lepiej w całkowitej ciemności.

Domyślnie

kalibruj na custom, a co do warunkow to po prostu w takich w jakich pracujesz najczesciej

Domyślnie

Dziękuję Wam bardzo...już skalibrowany na custom, uprzednio zresetowane ustawienia...W warunkach pracuje różnych ...widomo że nocą też duzo, dlatego kiedy lepiej...mogę jeszcze wieczorem skalibrować...

A teraz pytanie następne jak ustawić to w PS żeby widział skalibrowane kolory...bo widze że zdj otwierają się takie wyblakłe...

Domyślnie

jeżeli masz jeszcze do dyspozycji kalibrator sprzętowy, to sobiście przeprowadziłbym to w tem sposób:
    1. Włączyłbym komputer minimum 1 godzinę wcześniej zanim zabrałbym się do kalibracji (niech sobie monitor popracuje)
    2. Zresetowałbym wszystkie ustawienia monitora do domyślnych fabrycznych
    3. Odpaliłbym soft kalibratora
    4. Podczas kalibracji nie używałbym żadnych presetów typu Text, Picture itp zawartych w menu monitora, pozostaje opcja Custom
    Wnioski wyciągnąłem podczas wielokrotnej kalibracji swojego monitora za pomocą I1 Display. Nie jest to może ColorMunki, ale pochodzi od tego samego producenta, więc zakładam, że filozofia działania będzie podobna.
    Generalnie zasada jest taka, że przy kalibracji softwareowej powinniśmy możliwie optymalnie ustawić monitor za pomocą wewnętrznych nastaw monitora zanim zaczniemy generować profil icc (bądź icm), który koryguje do zadanych parametrów wyświeltany gamut.
    alexanderkozłowski ::: Nasza... Strona

Domyślnie

Podczas kalibracji jest generowany profil monitora (plik) który trzeba załadować do systemu a w GIMP/Photoshop itp. uaktywnić zarządzanie barwą (można też wskazać bezpośrednio plik profilu zamiast przechwytywanie systemowego).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alexkoz Zobacz posta
    jeżeli masz jeszcze do dyspozycji kalibrator sprzętowy, to sobiście przeprowadziłbym to w tem sposób:
    1. Włączyłbym komputer minimum 1 godzinę wcześniej zanim zabrałbym się do kalibracji (niech sobie monitor popracuje)
    2. Zresetowałbym wszystkie ustawienia monitora do domyślnych fabrycznych
    3. Odpaliłbym soft kalibratora
    4. Podczas kalibracji nie używałbym żadnych presetów typu Text, Picture itp zawartych w menu monitora, pozostaje opcja Custom
    Tak tez zrobiłam, monitor włączony od rana i zresetowane wszystkie ustawienia, kalibracja już w ten sposób przeprowadzona na custom..

Cytat Zamieszczone przez alexkoz Zobacz posta

Generalnie zasada jest taka, że przy kalibracji softwareowej powinniśmy możliwie optymalnie ustawić monitor za pomocą wewnętrznych nastaw monitora zanim zaczniemy generować profil icc (bądź icm), który koryguje do zadanych parametrów wyświeltany gamut.
    Piszesz żeby ustawić optymalnie przed kalibracją, tzn ustawiać jednak jakoś jasność czy też gamme czy temperature??...sorry za te tysiąć pytań...ale chcę to zrobić jak najlepiej...

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    Podczas kalibracji jest generowany profil monitora (plik) który trzeba załadować do systemu a w GIMP/Photoshop itp. uaktywnić zarządzanie barwą (można też wskazać bezpośrednio plik profilu zamiast przechwytywanie systemowego).
    No tak ten profil ustawia się podczas kalibracji, po zakonczeniu pyta czy zapisać więc wiadomo że zapisuje...
    Jak podać programowi ten profil lub uaktywnić??

Domyślnie

Niestety, nie znam profilera ColorMunki, ale powinnaś:
    - ustawić tryb custom
    - wejść w ustawienia gain dla RGB
    - wejść w tryb kalibracji temperatury barwowej bieli monitora i ustawić wagi RGB tak, by uzyskać temperaturę, do której planujesz skalibrować monitor (zwykle 6500K)
    - oprofilować monitor

Sam profil zapnie się automatycznie w systemowych ustawieniach monitora, zaś korekta kalibracyjna automatycznie wgra się w do LUT w czasie uruchamiania systemu. Wcale nie należy niczego uaktywniać, w szczególności nie należy niczego zmieniać w ustawieniach Photoshopa itp.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów